İçindekiler
Hat organizasyonu, idari organizasyonun en eski ve en basit yöntemidir. Bu tür bir organizasyona göre, bir endişede otorite yukarıdan aşağıya doğru akar. Komut satırı yukarıdan aşağıya doğru gerçekleştirilir.
Bu organizasyonun skaler organizasyon olarak adlandırılmasının nedeni budur, yani skaler komuta zinciri bu tip idari organizasyonun bir parçası ve parselidir. Bu tür bir organizasyonda, komuta hattı, iletişim ve koordinasyonda herhangi bir boşluk olmaksızın eşit bir şekilde akar.
Hat Organizasyonunun Özellikleri
- En basit organizasyon şeklidir.
- Yetki hattı yukarıdan aşağıya doğru akmaktadır.
- Bu organizasyonlarda uzmanlaşmış ve destekleyici hizmetler yer almaz.
- Hat görevlileri tarafından birleşik kontrol, kendi alanlarında ve alanlarında bağımsız olarak karar alabildikleri için sürdürülebilir.
Bu tür bir organizasyon her zaman iletişimde verimlilik sağlamaya ve bir endişeye istikrar getirmeye yardımcı olur.
Hat Organizasyonunun Esasları
- En Basit – En basit ve en eski yönetim yöntemidir.
- Komuta Birliği – Bu organizasyonlarda, üst-ast ilişkisi korunur ve skaler komuta zinciri yukarıdan aşağıya doğru akar.
- Daha iyi disiplin – Kontrol birleşiktir ve tek bir kişiye odaklanır ve bu nedenle bağımsız olarak kendi kararlarını verebilir. Birleşik kontrol, daha iyi disiplin sağlar.
- Sabit sorumluluk – Bu tür bir organizasyonda, her bölüm yöneticisinin her otoriteye bağlı sabit bir yetkisi, gücü ve sabit sorumluluğu vardır.
- Esneklik – En üst düzey yetkili ile en alt düzey yetkili arasında bir koordinasyon vardır. Otorite ilişkileri net olduğu için, hat görevlileri bağımsızdır ve kararları esnek bir şekilde alabilir. Bu esneklik, hat yöneticilerinin memnuniyetini sağlar.
- Hızlı karar – Sabit sorumluluk ve komuta birliği faktörleri nedeniyle, görevliler hızlı karar alabilir.
- Hat Organizasyonunun Zorlukları
- Aşırı güven – Hat yöneticisinin kararları en alta uygulanır. Bu, hat görevlilerine aşırı güvenmeye neden olur.
- Uzmanlık eksikliği – Bir hat organizasyonu, bir skaler zincirde yukarıdan aşağıya doğru akar ve özel işlevler için kapsam yoktur. Örneğin, bölüm yöneticileri tarafından alınan kararlar ne olursa olsun uzman tavsiyeleri aynı şekilde uygulanır.
- Yetersiz iletişim – Üst düzey otorite tarafından çerçevelenen politika ve stratejiler aynı şekilde yürütülür. Bu, diğer uçtan iletişim için alan bırakmaz. Alt makamların şikayetleri ve önerileri üst makama geri iletilmez. Yani tek yönlü iletişim var.
- Koordinasyon Eksikliği – Hat görevlileri tarafından hangi kararlar alınırsa alınsın, bazı durumlarda yanlış kararlar aynı şekilde alınır ve uygulanır. Bu nedenle, etkili koordinasyon derecesi daha azdır.
- Otorite liderliği – Hat memurları otorite pozisyonlarını kötüye kullanma eğilimindedir. Bu, otokratik liderliğe ve endişede tekele yol açar.