İçindekiler
Bazı insanlar her zaman yeni fikirler üretebiliyorken ve yaratıcı düşünebiliyorken diğerleri neden bunu yapmak için mücadele ediyor? Aslında bu durumun sırrı yaratıcı düşünme tekniklerinde yatıyor. Yaratıcı düşünme becerileri kesinlikle sadece sanatçılar ve müzisyenler gibi yaratıcılık gereksinimi olan meslekler yönünden düşünülmemelidir.
Herkes zaman zaman yaratıcı düşünceden yararlanabilir. Kendinizi yaratıcı bir insan olarak görmeseniz de doğru beyni kullanmanızı ve yenilik, problem çözme ve değişimi yönetmeye yeni bir bakış açısı getirmenizi sağlayacak bazı yararlı beceri ve teknikler öğrenebilirsiniz.
Yaratıcı Düşünme
Yaratıcı düşünme olaylara farklı şekilde bakma ve problemleri çözmenin yeni yollarını bulma yeteneğidir. Sorunlara veya durumlara alışılmışın dışında çözümler öneren yeni bir bakış açısıyla bakmanın bir yoludur. Yaratıcı düşünme hem beyin fırtınası gibi yapılandırılmamış bir süreçle hem de sanal düşünme gibi yapılandırılmış bir süreçle geliştirilebilir.
Yaratıcılık yeni bir şey yapma yeteneğidir. Bu bir resim veya bir müzik parçası olabilirken yeni bir fikir de olabilir. Dolayısıyla yaratıcı düşünme farklı düşünme yeteneğidir. Bir problemi veya meseleyi yeni bir açıdan veya perspektiften görmenizi sağlar. Bu genellikle yeni bir çözüm bulmanıza ve hatta sorunun bir çözüme ihtiyaç duymadığını görmenize izin verir.
Yaratıcı düşünme ihtiyacı günlük yaşantımız içinde ortaya çıkabilir, çünkü beyinlerimiz doğal olarak bazı kısa yolları seçme eğilimindedir. Bir şey hakkında bir parça bilgiye sahip olduğumuzda beynimiz bunu kaydeder ve bu bilgiyi tekrar kullanma eğilimine girer. İşte öğrenmek dediğimiz kavram budur. Örneğin, her yemek yediğimizde bıçak ve çatal kullanmayı öğrenmemiz gerekmez. Buradan yola çıkarak yaratıcı düşünme de bu sayede işlevsel hale gelir.
Daha fazla insanı tanımak ve kendimizi yeni deneyimlere maruz bırakmak gibi hepimizin daha yaratıcı düşünürler olabilmemizin birçok yolu bulunur. Bununla birlikte, yaratıcı düşünmeye teşvik etmek için kullanılabilecek bazı araçlar ve teknikler de vardır. Genellikle işyerinde problem çözmeye yardımcı olmak için resmi olarak kullanılırlar. Ayrıca, sorunların ele alınmasına yardımcı olmak için bu tekniklerin iş dışında da bir yeri vardır.
Beyin Fırtınası
Yaratıcı düşünme tekniklerinden beyin fırtınası bir grup insanı bir araya getirme ve fikir üretme konusunda uygulanan bir tekniktir. Beyin fırtınasının ardındaki ilke, çift Nobel ödülü sahibi, kimyager, biyokimyacı ve barış kampanyacısı Linus Pauling’in öne attığı çoğu fikrin çok iyi olmadığı noktasıdır. Bu nedenle, iyi bir fikre sahip olmanın en iyi yolu, birçok fikir üretmek, ardından da pratik olmayan ve uygunsuz fikirleri atmaktır. Sorun şu ki, iyi bir tane bulmak için üretmeniz gereken fikir sayısının bilimsel bir formülü yoktur, hatta iyi bir tane bulabileceğinizin garantisi de yoktur.
Genel olarak, en azından ilk aşamalarda beyin fırtınası kurallarının şunları içerdiği kabul edilir:
- Herkesin söz sahibi olması
- Tüm fikirlerin eşit değerde olması
- Diğer insanların fikirlerini eleştirmeye izin verilmemesi
Beyin fırtınası oturumlarının yürütülebilmesi için en az birkaç farklı yol vardır. Herkes yeni bir fikir üretmek için son noktaya ulaşana kadar besleyerek ilk fikri takip eder. Bu noktada bu fikir yeni bir fikre dönüşür ve aynısı tekrarlanır. Grup içindeki insanlar bağlantısız fikirlerin daha fazla serbest akışlı üretilmelerini sağlamaya çalışırlar. Beyin fırtınası için bolca zaman ayırmak ve iyi bir fikir bulunduğu düşünülse bile keşfetmeye devam etmek önemlidir. İlk fikir nadiren en iyisidir.
Rol Yapma Tekniği
Rol yapma, sadece müşterin olduğumu düşün gibi rol yapma oyunlarını içermez. Rol yapma terimi iş takımyıldızlarını da kapsar. İş konstellasyonları ya da iş takımyıldızları, aile terapisinden türeyen bir tekniktir. Bir gruptaki bireylerin kendileri dışında grupta bulunan bireylerin yerine geçerek kendisini iş ve durum ile ilişkilendirmesi ile gerçekleştirilir.
Bir kişi, problemi nasıl gördüklerini göstermek için diğerlerini odaya yerleştirerek başlar. Buna karşılık, gruptaki her kişi daha sonra en uygun olduğunu gördükleri yere taşınır. Ve elbette, her kişi hareket ettikçe, gruptaki diğerlerini etkiler, daha sonra tekrar hareket etmek ister. Son noktaya, herkes grup içindeki konumu konusunda rahat olduğunda ulaşılır ve bu grubun şeklini ve içindeki dinamikleri temsil eder. Yaratıcı düşünme tekniklerinden rol yapma tekniği duyguların yükselmesine neden olabilecek çok güçlü bir tekniktir. Başkası gibi davranmak başkalarının duygularını şaşırtıcı derecede özgürleştiren ve son derece yaratıcı düşünmeye yol açabilen bir durumdur.
Yaratıcı düşünme teknikleri ile uğraşırken hatırlamanız gereken iki anahtar şey vardır. Birincisi iyi bir noktaya geldiğinizi düşünseniz bile her zaman biraz daha ilerlemeniz gerekir. Ulaştığınız ilk çözümden memnun kalmayın. Bunun yerine, zamanınız olduğu sürece, diğer fikirleri keşfetmeyi deneyin, hatta sahip olduğunuz fikri biraz daha itin. Onu saçmalık noktasına götürün ve bu durumun sizi nereye götürdüğüne bakın. Oscar Levant’ın dediği gibi, dahilik ile delilik arasında ince bir çizgi vardır. Onu geçmeye çalışın, kendinize tekrar dahi noktasına geri dönme seçeneği verin.