İçindekiler
Çalışan Ayrımı, şirketten ayrılan bir çalışanın yapılandırılmış ve düzenli bir şekilde çıkışını sağlama sürecidir. Çalışanların ayrılması süreci birçok firma tarafından oldukça ciddiye alınmaktadır ve şirketten çalışanların çıkışlarını ele almak için özel bir departman bulunmaktadır. Bu makalede, çalışanların ayrılma sürecini ve gönüllü ve istem dışı çıkışlar arasındaki farkları tartışıyoruz.
Gönüllü ve Gönülsüz Ayrılık
Çalışan işten çıkışı gönüllü olabileceği gibi istemsiz de olabilir. İlki, çalışanın şirketten kendi isteğiyle ayrılmasıdır. Bu, çalışan ayrılığının en yaygın biçimidir, ancak bu durgun zamanlarda, istem dışı ayrılma veya çalışandan yönetim tarafından ayrılmasını isteme eylemi oldukça yaygındır. Bir çalışanın işten ayrılmasının istendiği bu tür çalışan ayrılığı, istemsiz ayrılık olarak adlandırılır. Bu iki ayrılma biçimindeki fark, çalışanın gönüllü çıkışlar için, kendisinden kaynaklanan faydaların ve ikramiyelerin çoğunu almaya devam etmesidir, oysa bir çalışandan ayrılması istendiğinde, bir ayrılık paketi alabilir veya bazı durumlarda disiplin veya performansla ilgili çıkışların gerçekleştiği yerlerde, çalışan hiçbir şey alamayabilir.
Çalışan İşten Çıkış Sürecinin Bileşenleri
İşçi ayrılma süreci, çalışanın işverenine işten ayrılma niyetini bildirdiği andan itibaren başlar. Bu genellikle “kişinin kağıtlarını koymak” olarak adlandırılır çünkü daha önceki zamanlarda bir çalışanın resmi bir istifa mektubu sunması gerekiyordu, ancak son zamanlarda bu e-posta ile yapılıyordu. Çalışan bildirimde bulunduğunda, çalışanın tüm mali işlemleri ve kayıtları İK departmanı tarafından “dondurulur” ve çalışanın yöneticisi, çalışana tahsis edilen iş görevlerinin uygun şekilde devredilmesi ve kapatılması süreciyle görevlendirilir. Genellikle, ihbar süresi, çalışanın çalıştığı seviyeye bağlı olarak bir ay ile iki ila üç ay arasında değişir. Ayrıca, çalışanın yöneticisi tarafından hazırlanan ve çalışanın gerçekleştirdiği işi kapatmanın tüm yönlerini kapsayan iyi tanımlanmış bir devir planı olmalıdır.
Çalışan Ayrılık Sürecine Katılımcılar
Tipik olarak, işçi ayırma süreci iki paralel yol boyunca ilerler. Biri çalışanı ve yöneticiyi içerir ve işin ve diğer görevlerin devredilmesiyle ilgilenir. Diğer yol, ayrılık ekibi tarafından yapılır ve ayrılma sonucunda tahakkuk eden çalışanlara sağlanan faydaların yanı sıra PF (Provident Fund), Gratuity (Varsa) vb. Gibi diğer faydalarla ilgilenir. Bu sürecin tüm adımlarında İK yöneticisine ihtiyaç vardır. ve çalışanın şirketten ayrılma nedenlerini değerlendirmek ve çalışanın iş ve genel olarak şirket hakkındaki görüşlerini ve çalışanın istifasına neden olabilecek “motive edici” faktörleri değerlendirmek için yapılan son çıkış görüşmesinde.
Sonuç
Son yıllarda, hizmet sektöründeki yüksek yıpranma seviyeleri ile birlikte, çalışanların düzenli çıkışları için firmalar için yapılandırılmış bir ayrıştırma planına sahip olmak zorunlu hale gelmiştir. Elbette, “pembe fişler” veya istemsiz çıkışlar kavramı tamamen başka bir konudur ve çalışanın işini kaybetmesi nedeniyle ortaya çıkan bir miktar acı içerir. Sonuç olarak, çalışan ayrılıklarının profesyonel ve olgun bir şekilde ele alınması gerektiğine inanıyoruz ve yıpranma sektördeki herkesi ilgilendiren bir gerçek olsa da, bir çalışan ayrılmaya karar verdiğinde, ayrılık mümkün olduğunca sorunsuz olmalıdır.