İçindekiler
İş analizi bilgilerini toplamanın birkaç yöntemi olsa da, iş analizi yöntemleri içerisinden bir veya birden fazla yöntemin bir kombinasyonunu seçmek, organizasyonun ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine ve iş analizi sürecinin hedeflerine bağlıdır. Tipik olarak, tüm yöntemler temel işle ilgili bilgileri toplamaya odaklanır, ancak kombinasyon halinde kullanıldığında gizli veya gözden kaçan bilgileri ortaya çıkarabilir ve mükemmel bir iş adayı uyumu oluşturmak için harika araçlar olduklarını kanıtlayabilir.
Uygun bir iş analizi yönteminin seçilmesi, organizasyonun yapısına, hiyerarşik seviyelere, işin doğasına ve buna dahil olan sorumluluklara ve görevlere bağlıdır. Bu nedenle, herhangi bir yöntemi uygulamadan önce, tüm avantajlar ve dezavantajlar analiz edilmelidir. Çünkü bu süreçte toplanan veriler kuruluşların mevcut piyasa eğilimleri, organizasyonel değişiklikler, yüksek yıpranma oranı ve diğer birçok günlük sorunla başa çıkmasına yardımcı olur.
Belirli bir işin taleplerini araştırmak için kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılan iş analizi yöntemlerinden birkaçını tartışalım.
En Yaygın İş Analizi Yöntemleri
Gözlem Yöntemi
Bir iş analisti, bir çalışanı gözlemler ve yerine getirdiği ve yapmadığı tüm görevleri, yerine getirilen ve yerine getirilmeyen sorumlulukları ve görevleri, çeşitli görevleri yerine getirmek için kullandığı yöntemleri, yolları ve becerileri ve onun zihinsel veya duygusal zorluklarını ve riskleri iredeler. Bu belirli işi analiz yapmanın en kolay yöntemlerinden biri gibi görünüyor, ancak gerçek şu ki, en zor olanı bu yöntemdir.
Neleri Keşfedelim?
Farklı insanlar farklı düşünür ve bulguları farklı şekillerde yorumlar. Bu nedenle, süreç kişisel önyargı veya beğenme ve hoşlanmama içerebilir ve gerçek sonuçlar üretmeyebilir. Bu hata, iş analistinin veya iş analizi sürecini yürütecek kişinin uygun şekilde eğitilmesiyle önlenebilir.
Bu özel yöntem üç teknik içerir
- Doğrudan Gözlem,
- Çalışma Yöntemleri Analizi ve
- Kritik Olay Tekniği
İlk yöntem, bir çalışanın farklı durumlarda davranışının doğrudan gözlemlenmesini ve kaydedilmesini içerir. İkincisi, zaman ve hareket etüdünü içerir ve özellikle montaj hattı veya fabrika çalışanları için kullanılır. Üçüncüsü, performansla sonuçlanan çalışma davranışlarını tanımlamakla ilgilidir.
Görüşme Yöntemi
Bu yöntemde, bir çalışanla kendi çalışma tarzını, karşılaştığı sorunları, işini yaparken belirli beceri ve teknikleri kullanmasını, kariyeri ile ilgili güvensizlik ve korkularını ortaya çıkarması için görüşme yapılır.
Bu yöntem, görüşmecinin bir çalışanın kendi işi ve buna dahil olan sorumlulukları hakkında tam olarak ne düşündüğünü bilmesine yardımcı olur. Çalışanın kendisi tarafından işin analizini içerir. Dürüst ve doğru geribildirim oluşturmak veya gerçek verileri toplamak için, görüşme sırasında sorulan sorular dikkatlice kararlaştırılmalıdır. Ve hataları önlemek için, bir yanıt havuzu elde etmek için birden fazla kişiyle görüşmek her zaman iyidir. Daha sonra genelleştirilebilir ve tüm grup için kullanılabilir.
Anket Yöntemi
Yaygın olarak kullanılan bir diğer iş analizi yöntemi de çalışanlardan, üstlerinden ve yöneticilerinden anketlerin doldurulmasıdır. Bununla birlikte, bu yöntem aynı zamanda kişisel önyargıdan da mustariptir. Farklı düzeylerdeki çalışanlar için sorular oluştururken büyük özen gösterilmelidir.
İşle ilgili gerçek bilgiyi elde etmek için yönetim, toplanan verilerin kendi iyiliği için kullanılacağını personele etkili bir şekilde iletmelidir. Hiçbir şekilde kendilerine karşı kullanılmamalarını sağlamak çok önemlidir. Düzgün yapılmazsa, tamamen zaman, para ve insan kaynağı israfı olacaktır.
Bunlar en yaygın iş analizi yöntemlerinden bazılarıdır.
Diğer İş Analizi Yöntemleri
- Görev envanteri,
- İş öğesi yöntemi,
- Yetkinlik profili oluşturma,
- Teknik konferans,
- Eşik özellikleri analiz sistemi ve
bu yöntemlerin bir kombinasyonunu içeren birkaç iş analizi yöntemleri
Bir yöntem seçerken, İK yöneticilerinin sürecin yürütülmesine dahil edilen zaman, maliyet ve insan çabalarını dikkate almaları gerekir.