İçindekiler
Toplam Kalite Yönetimi, ekip çalışması, dürüstlük, sürekli iyileştirme ve sürekli değerlendirme işleri ve bunların değerine odaklanan bir yönetim yaklaşımıdır. Öte yandan, iş analizi, her bir işi ayrı ayrı araştırmak ve işle ilgili bilgileri toplamakla ilgilenir. İş Analizi ve Toplam Kalite Yönetimi oldukça ilişkili kavramlardır.
Genellikle, süreç bir organizasyonda, özellikle İK departmanının belirli bir iş için aday bulması gerektiğinde, arada bir yürütülür. TKY yeni bir yaklaşımdır ve geleneksel yönetim yaklaşımları ve süreçleriyle neredeyse tutarsızdır. İş Analizi bir istisna değildir.
İş Analizi ve Toplam Kalite Yönetimi Arasındaki Tutarsızlık
Toplam Kalite Yönetimi kavramı, çalışanların yanı sıra yönetim süreçlerinin de sürekli iyileştirilmesine vurgu yapmaktadır. Örneğin, TKY’ye göre çalışan bir organizasyona belirli bir düzeyde katılırsa, kendisini yalnızca temel işleriyle sınırlamamalıdır. Bunun yerine, diğer operasyon alanlarını keşfetmek için diğer seçenekleri değerlendirmeli ve daha fazla öğrenmeye çalışmalıdırlar. Oysa, bir çalışanın ne yapması gerektiğini ve belirli görev ve faaliyetlerin nasıl yapılması gerektiğini belirlemek için iş analizi süreci yürütülür.
Toplam Kalite Yönetimi yaklaşımı, çalışanların çok yönlü gelişimine odaklanır ve daha yüksek kalite seviyelerine ulaşmak için işteyken çok şeyi yapmalarını bekler. Ayrıca, kişisel ve profesyonel olarak sürekli gelişimlerine odaklanır. İş analizi, bir çalışanın belirli görev ve sorumluluklarını tanımlarken, her birinin yalnızca kendilerine verileni yapması beklenir. Kavram, TKY yaklaşımının tam tersidir.
İş tanımı ve iş özelliği, çalışanın iş unvanı, iş özeti, iş görevleri, iş sorumlulukları, eğitim nitelikleri ve çalışma koşulları hakkındadır. Operasyonlarda kalitenin korunması, atıkların ve hurdaların uygun şekilde işlenmesi ve sunulan hizmetlerin kalitesi hakkında tartışmasa da. Sadece bir çalışanın ne yapması gerektiği ve nasıl yapması gerektiği hakkında kısa ayrıntılar verir. Bir işi değerlendirmekle ilgilenmesine rağmen, operasyonlardaki kaliteyi artırmakla hiçbir ilgisi yoktur.
TKY, çalışanları yalnızca belirli bir işle sınırlamaz. Konsept, temel iş görevleri ile birlikte ek görevler için alan bırakır. Oysa iş analizi durumunda bu doğru değildir. Sadece bir işin değerini ölçer ve içerdiği görevleri belirler. Çalışanların diğer operasyon alanlarını keşfetmeleri teşvik edilmez. Bunun yerine, yalnızca verilen işi yapmaları beklenir.
-
Kişilik Analizi Testi0,00₺ KDV Dahil
-
İş Analiz Formu50,00₺ KDV Dahil
-
Mavi Yaka İş Analiz Formu40,00₺ KDV Dahil
İş Analizinin Alaka Düzeyi
İş Analizi ve toplam kalite yönetimi ile tutarlı değil. Tamamen farklı teorilere odaklandıkları ve farklı modeller üzerinde çalıştıkları için el ele gitmezler. Ancak bu, iş analizinin günümüz dünyasında geçerliliğini kaybettiği anlamına gelmez. Belirli işlerle ilgili temel bilgileri verdiği ve yöneticilere karar verme sürecinde yardımcı olduğu için kendi önemi vardır ve hala yürütülmesi gerekmektedir.
İşe alma ve seçme, iş değerlendirme, performans değerlendirme ve değerlendirme, eğitim ve geliştirme ihtiyaç analizi dahil olmak üzere çeşitli diğer yönetim süreçlerinde yardımcı olur. Aynı zamanda bir organizasyona yetenek girişini düzenler ve organizasyonla çalışmak için bir yetenek havuzunun kaynaklanmasına ve çekilmesine yardımcı olur.