Süt izni

Süt İzni Ne Kadar?

İş Kanununun kadın personele tanıdığı haklardan biridir. Yazımızda sizin için hazırladığımız kadın personelinin hakkı olan süt izni ne kadar? süt izni kaç saat kullanacağına dair işvereni bilgilendirdiği emzirme/süt izni dilekçesi örneğini bulabilirsiniz.

Süt izni ne kadar ?

İş Kanununun 74 üncü maddesine göre, doğum yapan kadın personelin, bebeği bir yaşına gelene kadar günde bir buçuk saat süt izni alma hakkı vardır. Doğum yapan kadın personelin  bir sene boyunca günde 1,5 saat  bebeğini emzirmek için kullandığı bir izindir.

Süt izni ne kadar? Süt izni süresi

Süt izni için; İş Kanununda belirlenen süre günde 1,5 saat olup bu süre asgari miktarı ifade eder. İşçi ve işveren anlaşırsa ya da işveren isterse daha uzun süre süt izni de verilebilir.

Süt izni ücreti

İş Kanununda öngörülen süt izni ücretli izin türlerinden birisidir. Yeni doğum yapan personelin bebeğini emzirmek için kullandığı 1,5 saatlik süt izninde ücret kesilmez ve  ücret almaya devam eder.

Süt izninde çalışma

Ayrıca işçiye süt izni verilmez ve işçi çalıştırılırsa, Yargıtay’a göre bu sürelere ait çalışması karşılığında işçi fazla mesai ücreti hak eder. Aşağıdaki Yargıtay kararı buna bir örnektir:

“… Süt izni ile ilgili olarak Dairemizin 13.06.2016 tarih 2015/12878 Esas 2016/17527 Karar sayılı kararıyla, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 69/3. fıkrasında “İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez”, hükmüne göre gece çalışmasının zamlı ücret üzerinden ödeneceği hususunda bir kanuni düzenleme bulunmamakla birlikte, Dairemizin yerleşik içtihatları ile bu durum açıklığa kavuşturulmuş ve gece yapılan fazla çalışmaların zamlı ücret üzerinden ödenmesi gerektiği kabul olunmuştur. Süt izni konusunda da benzer yorum yapılmasının hakkaniyete ve Anayasa ve Kanun koyucunun amacına daha uygun olduğu değerlendirilmiştir.

 “Yasa uyarınca kadın işçilere çocuklarını emzirmeleri için günde birbuçuk saat (aksi yönde ve fakat işçi lehine olmak üzere taraflar arasında süre düzenlemesi yapılabileceği gibi) süt izni verilmesi hususu işverenin insiyatifinde olan bir durum olmayıp, 4857 sayılı İş Kanunun 74/7. fıkrası uyarınca da bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağının işçi tarafından belirleneceği hüküm altına alınmış olup, işçinin süt izni kullanması gerektiği halde bu iznin kullandırılmaması durumunda, kullandırılmayan sürenin tespiti ile % 50 zamlı ücret üzerinden hesaplama yapılması gerektiğinin kabulünün Anayasanın 50/2. maddesine ve amaçsal yorum benimsemek suretiyle 4857 sayılı kanunun ruhuna daha uygun düşeceği ” gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.

Somut uyuşmazlıkta da davacının süt iznini kullanamadığı süre tespit edilip % 50 zamlı ücret üzerinden hesaplama yapılması gerekirken yazılı gerekçe ile talebin reddi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir…” (22 Hukuk, 2017/19628 E. ve 2019/2718 K.)

Süt iznini kim belirler?

Doğum yapan anne , emzirme süresisini hangi saatler arasında kullanacağını ya da kaça böleceğini  kendisi belirler. Öyle ki; kadın personel iyi niyetli olduğu müddetçe ve bebeğinin ihtiyacı ölçüsünde dilediği kadar bölerek bu süreyi kullanabilir.

Yarım gün çalışmada süt izni

İş Kanununun kadın personele tanıdığı bir başka hak da kadının doğumdan sonra yarım çalışma hakkıdır.

Süt izni dilekçesi örneği

Emzirme/ süt izni  kullanılmasına dair süt izni dilekçesini aşağıdan indirebilirsiniz.,



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 658
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 316
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 319
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 495
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 1.049