İşverenin, iş saatlerinde çalışanların özel amaçlı olarak interneti kullanmasına sınırlama getirebileceğine ilişkin iki önemli Yargıtay kararı bulunmaktadır.
Cep telefonu, 1994 yılından sonra yaygın olarak kullanılmaya başladı. Aynı şekilde internet kullanımı da bu yıllardan sonra süratle arttır. 2011 yılının ilk çeyreğinde toplam cep telefonu konuşma süresi 33,95 milyar dakika iken, sabit telefon hatlarındaki konuşma toplamı 5,47 milyar dakika düzeyinde kaldı. Bu cep telefonu kullanımı ile Türkiye, AB ülkeleri arasında 3. sırada yer almıştır ve İngiltere, İspanya İtalya, Portekiz ve Almanya’nın üstünde bulunmaktadır. Yüksek teknolojili cep telefonları sayesinde her yerden internete kolaylıkla girilmekte ve çalışanlar iş saatlerinde bile gerek işyerindeki bilgisayarlardan ve gerekse cep telefonlarından çalışanlar kolaylıkla internete girebilmekteler. Bu nedenle çalışanların çalışma süresi içinde özel amaçlı olarak interneti ve cep telefonunu kullanılmasında önemli bir artış olmuş durumda.
İşverenin, iş saatlerinde çalışanların özel amaçlı olarak interneti kullanmasına sınırlama getirebileceğine ilişkin iki önemli Yargıtay kararı bulunmaktadır. Yargıtay iş saatlerinde özel amaçlı internet kullanımını “iş görme edimini yeterince yerine getirmemek” olarak değerlendirmiştir. Yargıtay; bu durumun işyerinde olumsuzluklara neden olduğunu belirterek geçerli fesih nedeni olarak kabul etmiştir. Yargıtaya göre; işçinin iş görme borcu, işverenin yönetim hakkı kapsamında vereceği talimatlarla somutlaşır. İşveren talimat hakkına istinaden iş sözleşmesinde ana hatlarıyla belirlenen iş görme ediminin, nerde, nasıl ve ne zaman yapılacağını düzenler. Yargıtay; iş saatleri içerisinde internette oyun oynanması ve çeşitli haber sitelerinde zaman geçirilmesini, bu durum iş verimini düşürmemiş ve bir zarar oluşmamış olsa bile, sözleşmesinin feshi için geçerli neden olarak kabul edilmiştir.
Bu Yargıtay kararlarından yola çıkarak, Türk İş Hukukunda bazı yazarlar, iş saatleri içerisinde, lokal telefonlar üzerinden haberleşme imkanının bulunduğu işyerlerinde özel cep telefonu kullanımının sınırlandırılması veya yasaklanmasının mümkün olduğunu belirtilmektedir. Cep telefonu ile iş saatlerinde özel görüşme yapılmasının işveren tarafından yasaklanabileceği konusunda Türk İş Hukukunda bir Yargıtay kararına rastlamamış olsak da, Türk Yargıtayı tarafından takip edilen Alman İş Yargısının ilginç bir kararı çıkmış bulunmaktadır.
Almanya’nın Rheinland-Pfalz Eyaleti İş Mahkemesinin, Eyalet Mahkemesi tarafından da onaylanan bir kararında; yaşlı bakımından sorumlu olan bir çalışanın çalışma saatlerinde özel cep telefonunu kullanmasının işveren tarafından işyerinin gerekleri nedeniyle yasaklanabileceğine karar vermiştir. (Vahap ÜNLÜ, SİCİL Dergisi, Haziran 2011, s.209 vd.)
Kaynak :
http://www.tahtakiran.net