aylık

SGK Ölüm Aylığı ve Diğer Aylıkların Birleşmesi

Ölüm aylığının başka gelir ve aylıklarla birleşmesi iki şeklide olur. Ya hak sahiplerine hem gelir, hem aylık bağlanması durumu söz konusu olur, ya da hak sahipleri iki ayrı kişiden gelir veya aylık almaya hak kazanır.

Gelir ve Aylığın Birleşmesi Hali

Ölüm aylığı ile iş kazası-meslek hastalığı geliri birleşirse, hak sahibine bu aylık veya gelirlerden yüksek olanının tamamı, az olanının yarısı bağlanır. Bu gelir ve aylıklar eşit ise gelirin tümü, ölüm aylığının yarısı bağlanır.

İki Ayrı Kişiden Gelir ve Aylığa Hak Kazanılması Hali

a) Ana-baba ve eşten gelir ve aylığa hak kazınılması:

Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı ve düşük olanın yarısı ödenir.

Kız çocuğuna aylık bağlanmasında bu kural değişir: Evlenme ile kız çocuğuna ana ve babadan bağlanmış olan ölüm aylığı kesilir. Kız çocuğun eşinin ölümü veya boşanması halinde, aylık tekrar bağlanır. Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihlerine göre işlem yapılır. Yüksek olanın tümü, düşük olanın yarısı verilebilir.

Sigortalının dul eşi evlendiğinde ölüm aylığı kesilir. Evlilik son bulduğunda, kesilen aylık kural olarak tekrar bağlanır. Fakat evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi halinde sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylık bağlanır.

b) İkiden Çok Aylık veya Gelire Hak Kazanma Hali:

Bir kişinin ikiden fazla gelir veya aylık almaya hak kazandığı durumda; bu gelir ve aylıklardan en fazla ödemeye olanak veren iki dosya üzerinden gelir veya aylık bağlanır. Diğer dosyalardaki gelir ve aylık hakları durum değişikliğine kadar düşer.

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRA