Altı Sigma müşteri istek ve gereksinimleri ile uyumlu ürün veya hizmet üretebilmek için geliştirilmiş, üretim süreçlerindeki değişkenliğin azaltılması yoluyla süreç kalitesinin iyileştirilmesini hedefleyen önemli metodolojilerden birisidir.70 İlk defa 1980li yıllarda Motorola tarafından uygulanan 6 Sigma daha sonra yaygınlaşarak birçok firma tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
6 sigma hataları sıfıra yakın derecede azaltma amacını tanımlamaktadır. Sigma (σ) işareti ise istatistikçilerin standart sapmayı göstermek için kullandığı bir yunan harfidir. Sigma veya standart sapma bir popülasyondaki değişiklik miktarını göstermektedir. Varyasyon arttıkça standart sapma da artmaktadır. İstatistiksel olarak 6 sigmanın amacı varyasyonları azaltarak çok küçük standart sapmalar oluşması, nihai olarak da sunulan hizmet ve/veya ürünün müşteri beklentilerini karşılamasını sağlamaktır.
Teknik olarak 6 Sigma terimi istatistiki bir alan olan süreç yeterlilik çalışmalarından gelmektedir. Esasen, üretim süreçlerinin yüksek oranda spesifikasyon limitlerinde üretim yapabilme kapasitesini tanımlamaktadır. 6 Sigma kalitesinde çalışan süreçlerin uzun vadede milyonda 3.4 hata yapma ihtimali olduğu kabul edilmektedir.
6 Sigma kalite konusuna sonuç odaklı ve proje bazlı yaklaşan bir iyileştirme yöntemidir.
Müşteri gereklilikleriyle doğrudan ilgili olan ürün ve hizmet hatalarındaki azalmayı amaçlamakta ve bu konuda ölçüm ve hedefler koymaktadır. Düşük kalitedeki azalışlar maliyet azaltma ve karşılaştırmalı üstünlük gibi avantajlar sağlamaktadır. Sigma (σ), ortalamadan 1 standart sapma kadar sapmayı temsil etmektedir. Çoğu kontrol grafikleri -3, +3 sigma aralıklarını hedef olarak koyarken 6 sigma 3 adet daha standart sapma koymaktadır. 6 sigma düzeyinde milyonda sadece 3,4 adet hata vardır. Sigma düzeylerine göre milyonda hata payları aşağıda gösterilmiştir
Şekil: 6 Sigma Hedefleri
Şekilde görüleceği üzere altı sigma kalite düzeyinin 3,4 hatalı ürünü, tablo 2’de %99,997 hatasız ürüne denk gelmektedir. Başka bir ifadeyle, çan eğrisi altındaki toplam alanın 1 olduğu kabul edildiğinde, bu yüzde olarak %100’e eşit olmaktadır. Eğrinin alt ve üst sınır limitleri dışında kalan alanlar istatistikte hata yada kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, Altı Sigma’daki 3,4 adet hata değeri de yüzde olarak ifade edildiğinde %99,997’a karşı gelmektedir. Benzer şekilde, 3.8 σ ise %99’luk bir kaliteye karşılık gelmektedir.
Şekil: Altı Sigmanın Normal Dağılım Grafiğinde Gösterimi