6 Sigma ve Süreç Yönetimi

6 Sigma ve Süreç Yönetimi

Süreç yönetimi Altı Sigma ile ortak birçok amaç paylaşmaktadır. Süreç yönetimi, süreç iyileştirmek için kalite metotlarının kapsamlı düzenlemelerini uygulamaya koymaktadır. Süreç yönetimi maliyet, verimlilik ve çevrim zamanı ölçümlemelerine odaklanmakta, ancak
süreç yeterlilik ya da süreç performans kararlılığına yeterli ilgiyi göstermemektedir. Süreç yeterlilik Altı Sigma’nın başlangıç noktasıdır. Altı Sigma süreç yeterliliğini ve süreç performansını iyileştirmede süreç yönetimi ve kalite metotlarını birlikte kullanmaktadır.

Süreç performansı, süreç iyileşmesinin ne kadar iyi düzeyde olduğunun ölçümüdür. İdeal süreç performans düzeyi ile gerçek süreç performans düzeyinin karşılaştırılmasıyla ölçülmektedir. Birçok süreç için performans düzeyi kararlı değildir. Bu değişkenlik süreç değişkenliği olarak tanımlanmaktadır. Eğer süreç gerçek sayılarla ölçülebiliyorsa, süreç değişkenliği normal dağılım ile modellenebilmekte ve değişkenlik bu normal dağılımın standart hatası yardımıyla ölçülebilmektedir. Altı Sigma ile amaçlanan, bu değişkenliği azaltmaktır.