6 Sigma prensipleri

6 Sigma İlkeleri

Varyasyonu kullanarak sürecin başarısı konusunda siyah beyaz arasındaki ayrım kadar kesin cevaplar oluşturan 6 sigma ürünün veya hizmetin müşteri gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını göstermektedir. Müşteri gereksinimlerini karşılamayan herhangi bir şey hata olarak kabul edilmektedir. Eğer müşteri gereksinimlerini tanımlanabilir ve ölçülebilirse, süreç ve ürün/hizmetteki hata sayısı, hatasız üretilen ürün/hizmet sayısı ve oranı hesaplanabilmektedir. Bir organizasyonda 6 sigma kapasitesini oluşturacak 6 önemli ilke ileri sürülmektedir:

Müşteri Odaklılık

6 Sigmanın en önemli önceliğidir. Performans ölçümleri müşterinin
sesiyle başlamakta ve bitmektedir. Hatalar ölçülebilir müşteri gereksinimlerini karşılamak amacıyla tanımlanan başarısızlıklardır. Altı Sigma iyileştirmeleri müşteri memnuniyeti ve müşteriye kattığı değer ile tanımlanmaktadır. Altı Sigmanın ilk görevlerinden biri müşteri memnuniyetinin ve bu gereksinimleri karşılayacak süreçlerin tanımıdır.

Veri Odaklılık

Bilgisayarlar ve internet iş dünyasını verilere boğarken, iş dünyasında
verilen birçok önemli karar hala önsezi ve temelsiz varsayımlar ile yapılmaktadır. 6 Sigma takımları hangi ölçümlerin iş performansı tahminlerinde kilit öneme sahip olduğu hususunu netleştirmeli, kilit değişkenler ve süreç dinamiklerini anlamak için veri toplamalı ve analiz etmelidirler. Böylelikle 6 Sigma yöneticilerin ve iyileştirme ekiplerinin karşılaştığı sorulara doğru cevaplar vermesini sağlamaktadır.

Süreç Odaklılık

Yeni bir ürün veya hizmet tasarlanması, performans ölçümünün
yapılması, verimlilik veya müşteri memnuniyetinin geliştirilmesi amaçlanabilir. Ancak, bunları hiçbiri müşteri gereksinimlerini karşılayacak kilit süreçlere odaklanılması kadar 6 Sigma için önemli değildir. 6 Sigma için en önemli konu müşteri gereksinimlerini karşılayacak kritik öneme sahip süreçlere odaklanılmasıdır. Özellikle hizmet odaklı işlerde süreç iyileştirme sonuç olarak değil, müşteriye gerçek değeri iletecek bir araç
olarak kabul edilmelidir.

Proaktif Yönetim

Geleceği öngören yönetim biçimine proaktif yönetim denilmektedir.
Olaylar gelişmeden gerekli tedbirleri alma, kontrolleri yapma, düzenleyici faaliyetlerden çok önleyici faaliyetleri göz önüne almak olarak tanımlanabilir. Sınırsız İşbirliği: Organizasyonlarda alt ve üst yönetim arasında gerçekleşecek fikir ve bilgi alışverişini engelleyici yapıların ortadan kaldırılmasıdır. Kilit müşterilere değer sunacak faaliyetleri gerçekleştirecek işbirliği yerine çalışanlar arasındaki kavgalar her yıl
milyonlarca doların kaybolmasına sebep olmaktadır. Müşteriyi merkeze koyarak yapılan işbirliklerini destekleyen 6 Sigma yalnız birkaç departmanın faydalandığı bir sistem yerine tüm çalışanların kendilerini büyük resimde görebildikleri ve iletişim sınırlarını ortadan kaldıran bir sistem önermektedir.

Mükemmelliği Amaçlamak, Yanlışları Tolere Edebilme

6 Sigma faydalı iş zamanı çerçevesinde mükemmelliği arama ve sürdürülebilir sonuçlar elde etme amacını vurgulamaktadır. İyileştirme sürecinde bu değişiklikleri yapmak da bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Veri toplama konusunda harcanacak zamanın veya yapılacak değişiklikler için harcanacak paranın gerekliliği tartışılabilmektedir. Bu nedenle, yapılacak değişikliklerin uzun ve orta vadeli sonuçlar ortaya çıkarabileceği, rastlantısal ve kısa vadeli bozuklukların ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Değişim riskleri beraberinde getirmektedir.