Başarılı İş Rotasyonunun Planlanması ve Uygulanması

İş rotasyonunda planlama çok önemlidir. Diğer kuruluşlar da aynı şeyi yapıyor diye iş rotasyonunu uygulamayın. İş rotasyonunun çalışanlarınıza gerçekten fayda sağlayıp sağlamayacağını öğrenin.

İş rotasyonunun kuruluş için yararlı olup olmayacağına karar vermede işin doğası da önemli bir rol oynar. Örneğin, her departmanın her süreç hakkında ayrıntılı bilgiye sahip yetenekli çalışanlara ihtiyaç duyduğu üretim organizasyonlarında iş rotasyonu kavramı çok etkili olmayacaktır.

İş rotasyonunu uygulamadan önce anlamanız gereken ilk ve en önemli şey, çalışanlarınızın süreçten fayda sağlayıp sağlamayacağıdır. Ekip üyelerinizle oturun ve belirli bir süre için yeni insanlarla farklı bir görevde çalışma fikrinden ne kadar memnun olduklarını tartışın. Unutmayın, çalışanın rızası en önemli şeydir. İş rotasyonu kavramını onlara basitçe empoze etmek bir kabusa neden olur.

Kendi başınıza kararlar almayın. Çalışanların sürece dahil olmaları ve iş rotasyonunun becerilerini geliştirmelerine ve aynı zamanda verimliliklerini artırmalarına nasıl yardımcı olacağına karar vermelerine ve anlamalarına izin vermeleri gerekir. Çalışanlar iş rotasyonunun faydalarını ve önemini kendi başlarına anlarsa gerçekten çok zorlamanıza gerek yoktur.

Bireyler iş rotasyonu sürecini tamamladığında, sonraki en önemli şey, hangi tüm çalışanların aynı iş için uygun olacağına karar vermektir. Tüm çalışanlar iş rotasyonu için gönderilirse işler zarar görür. Üstün biri olarak, ekip üyelerini iyi tanımalı ve bu sürecin bir parçası olmayı gerçekten hak eden ve yeni bir rolde adalet yapabilecek ve aynı şekilde öğrenebilecek kişiler olmalıdır. Sadece kendi işlerinden rahatsız olan ve başka hiçbir şey iş rotasyonu için yanlış bir seçim olmaz. Daha fazla tımar edilmeyi hak eden kişileri kişisel olarak ve çok dikkatli bir şekilde seçin. Unutmayın, bir sürecin etkinliği, organizasyon için gelir sağlamıyorsa veya çalışanların üretkenliğini artırmıyorsa ve aynı şey iş rotasyonu için de geçerliyse söz konusudur.

Çalışanları istediğiniz herhangi bir departmana göndermeyin. İlgili kişinin gerçekten belirli bir departmanda çalışmakla ilgilenip ilgilenmediğini öğrenin. Her adımda çalışanla tartışın. Diğer kişinin yeni bir takımda çalışırken herhangi bir sorunla karşılaşmadığından emin olun. Bu yeni girişimin sadece bireylere kariyerlerinde değil, aynı zamanda organizasyonda nasıl fayda sağlayacağını analiz edin. Bir amir olarak, ekip üyelerinizden birini becerilerini yeni bir alanda denemesi için gönderiyorsanız, çalışanı yeni departmanın üyelerine resmi olarak tanıtmak sizin sorumluluğunuzdadır.

İş rotasyonunda, çalışanlardan becerilerini öğrenmeleri ve geliştirmeleri ve mucizeler yaratmamaları beklenir. İnsanların bir gecede sonuç vermesini beklemeyin. İnan bana, sihirli bir değnek yok. Ayrıca her adımda onlara rehberlik etmeniz gerekir. Aynı şeyden zevk alıp almadıklarını ve gerçekten bir şey öğrenip öğrenmediklerini öğrenin. Yeni bir süreçte performans gösteremiyorlarsa hayatlarının peşinde olmayın. Sonuçta bu onların uzmanlığı değil, danışma her adımda çok önemlidir. İlgili çalışanla dürüst ve doğru geri bildirimleri paylaştığınızdan emin olun. Diğer kişi hiç keyif almıyorsa, bir kez ikna etmeye çalışın, yoksa onu geri arayın.

Çalışanlardan çok uzun süre normal işlerinin dışında çalışmaları istenmemelidir. Böyle bir durumda organizasyona olan ilgilerini kaybederler. Süre, üç ila maksimum altı ay arasında herhangi bir şey olabilir ve bunun ötesinde olamaz. İş rotasyonu sürecini bitirdikten sonra çalışanların geri bildirimlerini almayı unutmayın. Deneyimlerini iş arkadaşlarıyla paylaşmalarını isteyin. İnisiyatifleri için onları takdir etmeyi unutmayın.