İş Değerlendirmesi İlkeleri

İş Değerlendirme İlkeleri

Kelimenin kendisinden anlaşılacağı üzere iş değerlendirmesi, kişiyi değil işi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bir organizasyon için işin değerini değerlendirme ve belirleme sürecidir. İş değerlendirme ilkeleri gereği değerlendirme her zaman görecelidir ve mutlak terimler değildir.

Belirli bir işi organizasyondaki diğer işlere karşı değerlendirmektir, böylece çeşitli gruplara veya seviyelere karşı adil bir ücretlendirme sistemi kurulabilir.

Kuruluşlar, bir ücretlendirme planına ulaşmak için işleri değerlendirmek için çeşitli yollar kullanır. Kuruluşun büyüklüğüne ve faaliyet gösterdikleri endüstri türüne göre değişir. İş sıralaması, ikili karşılaştırma ve kıyaslama, çeşitli değerlendirme yollarıdır.

İş sıralama yöntemi

Daha basit veya gerçekleştirmesi en kolay olan, iş sıralama yöntemidir. Bu yöntemde işler bir bütün olarak alınır ve birbirlerine göre sıralanır. İşler, algılanan kıdeme göre sıralanır. Böyle bir yöntemin küçük bir kuruluşta uygulanması daha kolaydır, ancak büyük şirketler için kullanıldığında karmaşıklaşır.

Çift karşılaştırma yöntemi

Diğer yöntem, işlerin çiftler halinde karşılaştırıldığı çift karşılaştırma yöntemidir. İşleri karşılaştırmak için daha yapılandırılmış bir yaklaşımdır. Yine başka bir yöntem, belirli işlerin yerleştirildiği ve daha sonra ayrıntılı olarak incelendiği karşılaştırmadır. Bunlar daha sonra çeşitli işlerin değerlendirilmesinde ölçüt olarak kullanılır.

Nokta Faktör Analizi Yöntemi

Çeşitli işleri değerlendirmek için Nokta Faktör Analizi de kullanılır. Yöntem eski ve test edilmiş bir yöntemdir. Bu yöntemde işler, gerekli beceriler, deneyim, gerekli eğitim gibi çeşitli faktörlere ayrılır. Her faktöre karşı bir dizi soru çerçevelenir ve yanıt, puanı belirler. Her faktöre belirli bir ağırlık tahsis edilmiştir.

İş Değerlendirme İlkeleri

Tanım:

İşler, tanımlanabilir ve kolayca ayırt edilebilir olacak şekilde açık bir şekilde tanımlanmalıdır. Bu işler daha sonra iş tanımının bir parçası olmalıdır.

Değerlendirme:

Bir iş değerlendirme şemasına ulaşılmalı ve bir standart olarak kullanılmalı ve organizasyondaki tüm işler yalnızca bu şemaya göre değerlendirilmelidir.

İşi Anlama:

İş değerlendiricilerinin iş tasarım süreciyle ilgili derin içgörülere sahip olması gerekir. İlgili çeşitli görevler hakkında metodik bir anlayışa sahip olmalıdırlar.

Endişe:

İş değerlendirmesi, kişi ile değil, işle ilgilenmelidir. yani değerlendirilmesi gereken kişi değil iştir/

Değerlendirme:

Değerlendirme, kabul edilebilir bir şekilde ve yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır. Dahası, yargıya dayanır ve bilimsel değildir, ancak doğru kullanıldığında nesnel yargılarda bulunmak için kullanılabilir.

Faaliyetlerin her alanında sürekli değişen kuruluşlarla, işlerini yürütme biçimleri, insanları işe alma ve yönetme biçimleri, bu değişime yön veren süreçlerde büyük bir değişiklik var. İş değerlendirme ve tekniği buna bağışık değildir. Teknikler çok hızlı değişiyor. Halen mevcut iş değerlendirme şemalarına bağlı kalan kuruluşlar var. Mevcut eski standartlara dayalı değerlendirmeler çoğu durumda zaman alıcıdır. Kuruluşlar yeni işler yazmaya ve yeniden değerlendirmeler yapmaya zaman ayırmak istemiyorlar. Bunu yapanların yeniden düşünmesi gerekebilir!