İçindekiler
Bireysel gelişim planı, çalışan gelişiminde önemli bir rol oynar. Bireysel gelişim planı genellikle hem çalışan hem de işveren tarafından, bir çalışanın becerilerini geliştirmek ve hem kişisel hem de profesyonel olarak büyümesine yardımcı olmak için kuruluşun yapması gereken tüm girişimlere göre hazırlanır.
Bireysel gelişim planları genellikle iyi yazılır ve bu nedenle hem yönetim hem de çalışan tarafından ciddiye alınır. Bireysel bir gelişim planında, işveren veya ekip yöneticisi, bir çalışanın eğitim niteliği, geçmişi, uzmanlığı ve ilgi alanları doğrultusunda iş sorumluluklarını / temel sorumluluk alanlarını ana hatlarıyla belirtir. Bir meslekten olmayan kişinin dilinde, amirler bireysel gelişim planları aracılığıyla çalışanların kariyer hedeflerine ve bunu nasıl başarabileceklerine karar verirler.
Bireysel gelişim planı aşağıdaki adımlarda tasarlanır ve uygulanır:
Adım 1 – Çalışanlar tarafından Öz Değerlendirme
Çalışanlar, mevcut aşamaları ile istenen aşama arasındaki boşlukları bilmek için güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmelidir. Kimse seni kendinden daha iyi tanımıyor. Profesyonel kariyerinizde gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, bilmeniz gereken tüm becerileri öğrenin. Kendiniz için bir ölçüt belirleyin. Her çalışan, bir organizasyona katıldığı ilk gün, iyi tanımlanmış kilit sorumluluk alanlarına ve iş sorumluluklarına sahip olmalıdır. Her ayın sonunda, o ay yaptığınız tüm önemli şeyleri, başarılarınızı, kuruluşa katkılarınızı vb. Not alın. Önceki ayın hedeflerini aşıp aşmadığınızı kontrol edin? Bilgi ve becerilerinizi temel sorumluluk alanlarınızda belirtilenlerle karşılaştırın. Son sınıflarınıza yaptıklarınıza dair haftalık veya aylık raporlar göndermekten çekinmeyin. Bireysel geliştirme planlarını başarılı bir şekilde tasarlamak için performans izleme çok önemlidir. Fazladan öğrenmeniz gerektiğini bilmek için, eksik olduğunuz her şeyi anlamanız gerekir. Yaşlılarınızdan uygun geri bildirimler isteyin.
Adım 2 – Mevcut konumunuzu değerlendirin
Çalışanların organizasyondaki mevcut konumlarını ve performanslarını nasıl iyileştirebileceklerini değerlendirmeleri esastır, bu sadece kariyer gelişimlerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda organizasyona da fayda sağlar. Yönetimin sizden ne beklediğini tanımlayın. Çalışanların çoğu sistemde ne yapmaları gerektiğini bilmediği için kuruluşlar sorunlarla mı karşılaşıyor? Kendinize sorun, önümüzdeki zamanlarda yeni müşterilerle ilgilenmeniz gerekirse veya kuruluşunuz sizden ek sorumluluklar yerine getirmenizi isterse ne olur? Çalışma ortamındaki değişikliklerden gerçekten kurtulabilecek misiniz? Öngörülemeyen koşullar veya olumsuz koşullarla yüzleşmek için yeterli donanıma sahip misiniz? Her zaman şimdiyi değil, geleceği de düşün. Organizasyon için verimli bir kaynak olmak üzere öğrenmeniz gereken tüm yeni becerilerin neler olduğunu öğrenin.
- Bir çalışan, profesyonel kariyerinde hangi hedeflere ulaşmak istediğini bilmelidir?
- Eğitimler ve yeni öğrenmeler size ve kuruluşunuza nasıl fayda sağlar?
Adım 3 – Geliştirme Faaliyetlerini Belirleyin
Kariyer geliştirme hedeflerinize nasıl ulaşacağınızı belirleyin. Bilginizi geliştirmek ve becerilerinizi geliştirmek için atmanız gereken tüm adımları belirleyin.
Adım 4 – Planınızı Uygulayın
Geliştirme Planınızın kaba bir taslağını hazırlayın. Yöneticinizin veya amirinizin yardımını alın. Yöneticinizin onayı gerekli. Bireysel gelişim planınıza hazır olduğunuzda, planınızı eyleme geçirin. Planınızı uygulayın ve ilerlemenizi düzenli olarak değerlendirin. Planın size nasıl yardımcı olduğunu öğrenin.