Personel Gelişim Planı

Personel Gelişim Planı Oluşturulması

Personel gelişim planı, personelin sadece mesleki değil kişisel gelişiminde de önemli bir rol oynamaktadır.

Personel gelişimi nedir?

Personel gelişim planı, organizasyon tarafından personelin mevcut bilgilerini yükseltmek, becerilerini geliştirmek ve onları yeni kurslara veya eğitim programlarına katılmaya teşvik etmek için gösterilen çabaları ifade eder.

Zaman zaman becerilerini tazelemeyen bireyler, uzun vadede hayatta kalmakta zorlanırlar. Her gün yeni bir şeyler öğrenmeye çalışın. Tüm yeni eğitimlerin mevcut olduğunu ve bunların profesyonel olarak size nasıl fayda sağlayacağını öğrenin. Size faydası olmayacak herhangi bir alakasız eğitime kayıt olmayın.

Personelin eğitim programlarını ciddiye almaması yaygın bir uygulamadır. Eğitimleri kaçırmak için bahaneler bulma ve bunları yalnızca zaman kaybı olarak görme eğilimindedirler. Personel sadece katılımları için eğitimlere katılmamalıdır.

Personel gelişim planı oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenler

İnsan kaynakları uzmanlarının, personel geliştirme planı oluştururken son derece dikkatli olmaları gerekir. İki personel birbirine benzemez. Personel geliştirme planı, personelin ihtiyaçları ve gereksinimleri doğrultusunda tasarlanmalıdır. Personelinizle konuşun ve daha iyi sonuçlar için edinmeleri gereken tüm yeni becerileri öğrenmeye çalışın. Gelişim planı, bir kişiyi ufkunu genişletmeye, var olan bilgiyi yükseltmeye ve alanının ötesinde düşünmeye teşvik ederek daha iyi bir profesyonel haline getirmeyi amaçlamalıdır. Kişi iş piyasasında asla kendini sınırlamamalıdır.

Personel geliştirme planı, aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır:

  • Bir personelin sahip olduğu tüm beceriler nelerdir?
  • Kilit sorumluluk alanları / Bir bireyin iş sorumlulukları
  • Daha fazla çıktı için edinmesi gereken tüm beceriler nelerdir?
  • Mevcut profili dışında hangi türlerde katkıda bulunabilir?

Personel gelişim planı, amaç ve hedeflere başarılı bir şekilde ulaşarak kendi organizasyonuna fayda sağlayabilecek bir personele fayda sağlamalıdır.

Personel gelişim planı oluştururken bir yönetici, yalnızca personelin mevcut iş sorumluluklarına odaklanmamalı, aynı zamanda daha geniş bir perspektiften düşünmelidir. Eğitimler ve personel gelişim planı, bireye kariyerinin tamamında da yardımcı olmalıdır. Bir personel farklı bir kuruma taşındığında dahi eğitimlerden yararlanabilmelidir.

Çalışanlara gerçek dünya deneyimleri sağlayacak canlı projeler üzerinde çalışmaları sağlanmalıdır. Bu şekilde personel, işteyken yeni beceriler öğrenir.

Personel gelişiminde yöneticinin rolü

Sosyal beceriler, Görüşme Görgü Kuralları, Giyinme Görgü Kuralları, vb. (personelin işlerinde yardımcı olacak) gibi konularda çevrimiçi eğitim materyalleri tasarlayın ve bunları web portallarına yükleyin. Çalışanlardan ara sıra oturum açmalarını ve çalışma materyalini gözden geçirmelerini isteyin. İçeriğin ilginç ve bilgilendirici olduğundan emin olun. Okuyucuların dikkatini çekmek için güzel resimler ve grafikler ekleyin. Ayrıca her ay yaptıkları çalışmaya göre tüm personelin dahili bir çevrimiçi testini de yapabilirsiniz. İyi performans gösterenleri mutlu edin. Bu, diğer personeli çalışma materyalini ciddiye almaya motive eder.

Personeli çok okumaya teşvik edin. Hiçbir personel sekiz ila dokuz saat boyunca çalışamaz. Çalışanlar, dedikodu yapmakla vakit kaybetmek yerine, yeni öğrenmelerinde kendilerine yardımcı olacak ilgili dergileri almalıdır.

Personeli gruplara ayırın (benzer ihtiyaçları olan çalışanlar bir gruba alınabilir) ve gruba bir mentor atayın. Mentor, sadece aynı adı taşıyan bir mentor olmamalıdır; personelin becerilerini tazelemelerine ve bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olmalıdır.

Personel gelişim planı, personeli konferanslara ve seminerlere katılmaya motive etmelidir.