Çalışan Performansını Yönetme

Çalışan Performansını Yönetme

Çalışan performansını yönetmek, örgütsel açıdan kaynak merkezli bir bakış açısını benimsemeye çalışan firmaların mevcut bağlamında örgütsel başarının temel itici güçlerinden biridir.

İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarını organizasyonel hedefler ve stratejilerle entegre etmek firmanın rekabet avantajlarını artırmaktadır. Benzer şekilde, daha geniş organizasyonel hedefler çerçevesinde çalışan performansını yönetmek, insanları temel varlıkları arasında sayan kuruluşlar için kritiktir. Baştan aşağı bahsettiğimiz gibi, hizmet sektöründeki insanlara çok önem veren firmaların, çalışan performansının bütüncül bir şekilde yönetilmesini sağlamaları gerekir.

Çalışan Performansını Yönetme ve İki Yönlü Süreç

Çalışan performansı hakkında konuştuğumuzda, bunun yönetici ve çalışanı bir arabulucu rolünü oynayan İK yöneticisine bağlayan iki yönlü bir süreç olduğunu hatırlamamız gerekir. Örneğin, çalışanın performansı ile ilgili herhangi bir tartışma, yöneteni ve yönetileni içermelidir. Bu nedenle, bu işlemin her iki tarafının da sorumluluklarının farkına varması ve sürecin sorunsuz olmasını sağlamak için birlikte çalışması zorunludur.

Performans Yönetiminde Yöneticinin Rolü

Yöneticinin, çalışanlarının yönetiminin önyargılardan arındırılmasını sağlama görevi vardır. Çalışanların yıpranmaya, çalışanların moralinin düşmesine ve aşırı durumlarda şirket aleyhine açılan davalara karşı ayrımcılığa maruz kaldıklarını hissettiği sektörlerde durum böyleydi. Bu nedenle, yöneticinin “konuşmayı yürütmesi” ve şirketin çalışan performansı ile ilgili politikalarına sadece sözde hizmet etmemesi gerekir. Ekip olarak birlikte çalışma sürecinde, yönetici ile ekip arasında ve ekip içinde sürtüşmenin kendini gösterdiği durumlar olması kaçınılmazdır. Bunun takımın varlığını tehdit eden yıpratıcı bir etkiye dönüşmemesini sağlamak yöneticinin görevidir.

Performans Yönetiminde Çalışanın Rolü

Yöneticinin ekibi etkili bir şekilde yönetme görevi vardır ve çalışanın da ilgili sorumlulukları vardır. Devamsızlık, Verimsiz Çalışma, Olumsuz Tutum ve işe bıkkın bir yaklaşım, çalışanın kaçınması gereken şeylerdir. Çalışanın, bir tutum sorunu olarak kategorize edildiğinde, çalışanın algıyı kırmasının ve etkili bir şekilde performans göstermesinin zor olacağını bilmesi yararlıdır. Bu, çalışanın yoluna çıkan her şeyi alması gerektiği anlamına gelmez. Buradaki nokta, çalışanın yönetici ile ilgili şikayetleri varsa, işte somurtmak yerine telafi için mevcut kanalları kullanması gerektiğidir.

Örgütsel Odak

İK yöneticisinin ve organizasyonun rolü görece küçük görünse de, organizasyonel hedeflerin ve kültürün, çalışan performansının organizasyonun yararına yönetilmesinde çok önemli bir rol oynadığı bir gerçektir. Çoğumuz Hindistan’da çok uluslu şirketler için çalışmanın faydalarını okuduk veya duyduk. Bu şirketlerin bu kadar çok konuşulmasının nedeni, potansiyel ve hevesli çalışanlar arasında bu şirketlerin çalışanlarına iyi davrandığı algısıdır. Buradaki mesele Hintli şirketleri küçümsemek olmasa da, bu bölümün amacı, kuruluşların teori ve pratikte insanlara muameleyi şekillendirme yollarını vurgulamaktır.

Sonuç

Kuruluşlar yıpranmayı azaltmak ve çalışanların moralini artırmak istiyorlarsa, yapabilecekleri ilk şey, çalışan performans değerlendirme ve yönetimi sisteminin modernize edilmesini sağlamaktır.

Firmalar, yalnızca örgütsel etkililiğin bu temel itici gücüne odaklanmış bir yaklaşımla, hem “yetenek için savaş” hem de başarılı olanların “elde tutulması” nı kaybetmemelerini sağlayabilir.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 656
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 315
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 318
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 494
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 1.045