Eğitim yalnızca harcanan para açısından değil, aynı zamanda harcanan zaman ve diğer kaynaklar açısından da pahalı bir süreçtir. Bu nedenle en önemli soru, bir eğitim ihtiyacının gerçekten var olup olmadığını ve müdahalenin örgütsel hedefe doğrudan mı yoksa dolaylı olarak mı ulaşılmasına katkıda bulunacağının belirlenmesidir. Yukarıda bahsedilen sorunun cevabı, tüm eğitim ve geliştirme sürecinin ilk adımı olan “eğitim ihtiyaçları analizi” nde yatmaktadır.,
Eğitim ihtiyaçları analizi, eğitim gereksinimlerini anlamaya yönelik sistematik bir süreçtir. Her biri organizasyonel, bireysel ve iş analizi olarak adlandırılan organizasyon, birey ve iş düzeyinde olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir. Bu analizler bittiğinde, sonuçlar eğitim programının hedeflerine ulaşmak için harmanlanır.
Eğitim ihtiyacının bir başka görüşü de, “olan” ve “olması gereken” arasındaki tutarsızlıktır. Bundan ipuçları alarak dünya bankası bir ihtiyaç analizi gerçekleştirdi ve Avrupa’nın doğu bölgelerindeki birçok biriminin devlete ait işletmelerden kendi kendini idame ettiren kuruluşlara dönüşümü gerektirdiği sonucuna vardı. Daha sonra gerekli modülleri geliştirmek ve eğitimleri bunun üzerine yürütmek için bir dizi üniversiteyle iletişime geçildi.
Tüm eğitim sürecindeki her adım kendi içinde benzersiz olsa da, ihtiyaç analizi, gerekli eğitim türü için temel oluşturması açısından özeldir. Değerlendirme, ne tür bir müdahalenin gerekli olduğu, bilgi veya beceri ya da her ikisi hakkında fikir verir. Her ikisinin de mevcut olduğu ve performansın hala eksik olduğu belirli durumlarda, sorun doğası gereği motivasyon kaynağı olabilir. Bu nedenle, eğitimi etkili kılmak için gerekli olan ihtiyacı ve uygun müdahaleyi vurgular.
Daha önce de belirtildiği gibi, ihtiyaç analizi / değerlendirmesi üç düzeyde gerçekleştirilir – organizasyonel, Bireysel ve İş. Şimdi her birini ayrıntılı olarak ele alıyoruz.
Organizasyonel Analiz
Organizasyon analizi, organizasyon içindeki eğitim için odak alanlarının ve bunları etkileyebilecek faktörlerin kısa bir şekilde listelenmesini amaçlamaktadır. Organizasyonel misyon, vizyon, hedefler, insan envanterleri, süreçler, performans verilerinin tümü incelenir. Çalışma, eğitim için gerekli olan öğrenme ortamı hakkında ipuçları veriyor. Örneğin Motorola ve IBM, kuruluşun kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerini göz önünde bulundurarak her yıl anketler düzenliyor.
İş analizi
İhtiyaç değerlendirme anketinin iş analizi, eğitim geliştirme aşamasının ‘ne’ olduğunu anlamayı amaçlamaktadır. İhtiyaç duyulan müdahale türü, iş analizinde kararlaştırılan şeydir. Hem işçi odaklı yaklaşımın hem de görev odaklı yaklaşımın dikkate alındığı işin objektif bir değerlendirmesidir. İşçi yaklaşımı, temel davranışları ve belirli bir iş için SORGULAYI belirler ve görev odaklı yaklaşım, belirli bir işte gerçekleştirilecek faaliyetleri tanımlar. İlki müdahaleye karar vermede yararlıdır ve ikincisi içerik geliştirme ve program değerlendirmesinde yararlıdır.
Bireysel Analiz
İsmin kendisinden de anlaşılacağı üzere, bireysel analiz, organizasyonda kimin eğitime ihtiyacı olduğu ve hangi alanda olduğu ile ilgilidir. Burada performans, performans değerlendirme verilerinden çıkarılır ve aynı, beklenen performans seviyesi veya standardı ile karşılaştırılır. Bireysel analiz aynı zamanda anketler, 360 derece geribildirim, kişisel görüşmeler vb. Yoluyla da yapılır. Benzer şekilde, birçok kuruluş yöneticilerini derecelendirmek için yetkinlik derecelendirmelerini kullanır; bu derecelendirmeler astlarından, müşterilerinden, meslektaşlarından, patronlarından vb. gelebilir. Yukarıda belirtilen kuruluşların yanı sıra, diğer makalelerde ayrıntılı olarak tartışılacak olan eğitim ihtiyaçlarını anlamak için tutum anketleri, kritik Olaylar ve Değerlendirme anketlerinden de yararlanılır.