Eğitimin Etkinliğinin Değerlendirmesi

Değerlendirme, eğitim programlarının etkinliğinin değerlendirilmesini içerir. Bu değerlendirme, katılımcıların eğitim programının çıktılarından memnun olup olmadıkları, eğitimden bir şeyler öğrenip öğrenmedikleri ve bu becerileri işyerlerinde uygulayabilecekleri hakkında veri toplanarak yapılır.

Yürütülen eğitimin türüne bağlı olarak bir eğitim programının değerlendirilmesi için farklı araçlar vardır.

Kuruluşlar büyük miktarda para harcadıklarından, bunun yararlılığını anlamaları onlar için önemlidir. Örneğin, belirli bir teknik eğitim gerçekleştirilmişse, kuruluş yeni becerilerin işyerinde kullanılıp kullanılmadığını veya başka bir deyişle çalışanın etkinliğinin artırılıp artırılmadığını bilmekle ilgilenecektir. Benzer şekilde davranış eğitimi durumunda, aynı durum, katılımcıların davranışlarında, tutumlarında ve öğrenme yeteneklerinde değişiklik olup olmadığı konusunda değerlendirilecektir.

Eğitim Değerlendirmesinin Faydaları

Değerlendirme, eğitimin organizasyon içindeki yetkinlik boşluklarını maliyet etkin bir şekilde doldurmasını sağlamak için bir kontrol görevi görür. Kuruluşların maliyetleri düşürmeye ve küresel olarak artırmaya çalıştığı gerçeğinin ardından bu özellikle çok önemlidir. Eğitim değerlendirmesinin faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:

Değerlendirme hesap verebilirliği garanti eder – Eğitim değerlendirmesi, eğitim programlarının yetkinlik boşluklarına uymasını ve çıktılardan ödün verilmemesini sağlar.

Maliyet Kontrolü

Değerlendirme, eğitim programlarının belirli bir bütçe dahilinde çalışan içinde iş kalitesini, çalışan davranışını, tutumunu ve yeni becerilerin geliştirilmesini iyileştirmede etkili olmasını sağlar. Global olarak şirketler kaliteden ödün vermeden maliyetlerini düşürmeye çalıştıkları için değerlendirme sadece aynı şeyi eğitimle gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Eğitmene / Eğitime Geri Bildirim

Değerlendirme aynı zamanda eğitmene veya kolaylaştırıcıya ve tüm eğitim sürecine bir geri bildirim görevi görür. Değerlendirme, bireylere işlerinin seviyesinde eriştiği için, eğitimin boşluklarını ve eğitim metodolojisinde gerekli değişiklikleri anlamak kolaylaşır.

Pek çok kuruluş değerlendirme sürecine inanmıyor veya en azından yerinde bir değerlendirme sistemine sahip değil. Pek çok kuruluş, her yıl sadece bir inanç meselesi olarak eğitim programları yürütür ve pek çoğunun yerinde sağlam bir değerlendirme mekanizması yoktur. Yalnızca IBM, Motorala gibi kuruluşların yerinde sağlam bir değerlendirme mekanizmasına sahip olduğu ortaya çıktı.

İleriye Doğru Yol

Eğitim programlarının etkinliğini değerlendirmek için pek çok yöntem ve araç bulunmaktadır. Kullanılabilirlikleri, değerlendirilmekte olan eğitim programının türüne bağlıdır. Genel olarak çoğu kuruluş, eğitimi dört düzeyde değerlendiren eğitim değerlendirmeleri için Kirk Patrick modelini kullanır – reaksiyonlar, öğrenme, davranış ve sonuçlar.

Eğitimin kurumlara çok para harcadığı ve hiçbir değerlendirmenin eğitim için yatırımın geri dönüşünü ölçtüğünün öğrenilmesinin ardından Kirk Patrick tarafından ROI olarak adlandırılan eğitim değerlendirme modeline eğitim değerlendirme için beşinci seviye eklenmiştir.

Değerlendirmelerin çoğu reaksiyon verilerini içerir, sadece birkaçı öğrenme verilerini topladı, daha az ölçüldü ve davranıştaki değişikliği analiz etti ve çok azı iş sonuçlarındaki artış düzeyine götürdü. Kirk Patrick modelini içeren değerlendirme araçları diğer makalelerde ayrıntılı olarak tartışılacaktır.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 465
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 221
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 221
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 324
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 925