İşten Çıkış Görüşmesi

İşten Çıkış Görüşmesi Etkisini Artırmanın 5 Adımı

Etkili bir işten çıkış görüşmesi ve yaptığınız çıkış görüşmelerinin üzücü sonucunu önlemek için, aşağıdaki beş öneri, çalışanınızın işten ayrılma görüşmesi veri toplama işleminin önemli olmasına yardımcı olacaktır.

1. İşten Çıkış Görüşmesinde Sorular Sorun ve Yakın İlgi Gösterin

Bir işten çıkış görüşmesinde ​​size anlatılanları dikkatlice dinlemek ve çok sayıda soru sorduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz. Bu, çalışanın ne söylediğini ve ne söylemediğini duymanızı sağlamaya yardımcı olacaktır, her ikisi de önemlidir. Bir inanç sıçraması yapmak ve çalışanın anlattıklarını anladığınızı varsaymak kolaydır, ancak çalışanın sözleri çalışanın gerçek duygularını doğru bir şekilde aktarmayabilir.

Bir çıkış görüşmesi sırasında, çalışanın ince anlam farklılıklarına uyum sağlamak, aldığınız bilgilerin yararlılığı açısından çok önemlidir. Hafızanıza güvenmek istemediğiniz için çalışanın söylediklerini yazmak da en iyisidir. İşten ayrılan çalışanınızın verdiği yanıtları yazdığınızda, kişi, verdiği bilgilerle ilgilendiğinizi belirten mesajı alır. Bu da, aksi takdirde aldığınızdan daha fazla bilgi ve geri bildirim toplamanıza izin verebilir.

2. İstihdamın Olumlu Yönlerini Anlamak

Kuruluşunuzla istihdamın olumlu yönlerini anlayarak, kritik çalışanları elde tutmanızı ve iş yeri verimliliğinizi artırmanızı da kolaylaştıracaktır. Arzu edilen bir çalışma ortamı sağlamak için gerekli değişiklikleri yapmak için ihtiyacınız olan bilgilere sahip olacaksınız.

Bir çıkış mülakatında neredeyse her soruyu sormanıza izin verildiğinden, rakip şirketlerde tazminat ve menfaatler hakkında bilgi almak için iyi bir zaman. Listenin başında olduğunuzu keşfedebilirsiniz. Ayrılan kişiye, yöneticiler, organizasyonel misyon, şirketin vizyonu ve organizasyonunuzun iletişimde üstün olup olmadığı hakkında paylaşmak istedikleri herhangi bir olumlu bilgiyi de sorabilirsiniz. Çıkış Görüşmesi için

3. Rahat Bir Ortam Yaratın

Etkili bir çıkış görüşmesi yapmanın anahtarı, işten çıkmakta olan çalışanın dürüst geri bildirimde bulunmak için rahat olacağı bir ortam yaratmaktır. Faydalı çıkış görüşmesi geri bildirimini teşvik eden organizasyon kültürü, çalışanların fikirlerini açık bir şekilde paylaşma konusunda rahat oldukları, süreçleri ve yöntemleri eleştirmeye teşvik edildiği ve düşüncelerini paylaştıkları için asla cezalandırılmadıkları bir kültürdür.

4. İşten Çıkış Görüşmesi Sırasında Çalışan Kaygısını Arındırın

Ayrılan çalışana, sağladığı geri bildirimin diğer çalışan geri bildirimleriyle birleştirileceğini ve toplu bir biçimde yönetime sunulacağını garanti etmeniz gerekir. Bu, çalışanın olumlu geri bildirimlerden daha azı karşılığında misilleme yapılacağına dair endişelerini gidermeye yardımcı olur.

Çalışanlar itibarları konusunda endişe duyuyorlar ve çıkış görüşmesi verilerinin nasıl kullanılacağı konusunda endişeleniyorlar. Gelecekte müdürleri veya iş arkadaşlarıyla karşılaşırlarsa bilgilerinin gizli tutulacağından emin olmak isterler.

İşinizden nasıl ayrıldığınız geleceğinizi etkileyebilir. Bu nedenle çalışanlar, bir çıkış görüşmesinde çok dürüst konuşurlarsa köprüleri yakmaktan ve işverene olumlu olmayan bir izlenim bırakmaktan endişe duyarlar. Amacınız, çalışanın geri bildirimlerinin organizasyonu iyileştirmek amacıyla toplu bir biçimde kullanıldığına güvendiği bir ortam yaratmaktır.

5. En Önemli Soruyu Sorun

Son olarak, her çıkış görüşmesinin çalışana sormanız gereken en kritik soruyu içerdiğinden emin olun. Öncelikle çalışanın yeni bir iş aramaya başlamasına neyin sebep olduğunu bilmek istiyorsunuz. İşten ayrılan çalışanınıza sormanız gereken en önemli soru budur.