Finans Fonksiyonları

Aşağıdaki açıklama, her bir finans işlevinin ayrıntılı olarak anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Yatırım Kararı

En önemli finans işlevlerinden biri, sermayeyi uzun vadeli varlıklara akıllıca tahsis etmektir. Bu faaliyet aynı zamanda sermaye bütçelemesi olarak da bilinir. Gelecekte maksimum getiri elde etmek için bu uzun vadeli varlıklara sermaye tahsis etmek önemlidir. Yatırım kararının iki yönü aşağıdadır

Yeni yatırımın karlılık açısından değerlendirilmesi

Yeni yatırım ve mevcut yatırımla indirim oranının karşılaştırılması.
Gelecek belirsiz olduğundan, beklenen getirinin hesaplanmasında zorluklar yaşanmaktadır. Belirsizliğin yanı sıra dikkate alınması gereken risk faktörü gelir. Bu risk faktörü, gelecekteki yatırımın beklenen getirisinin hesaplanmasında çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle, yatırım teklifini değerlendirirken, hem beklenen getiriyi hem de ilgili riski dikkate almak önemlidir.

Yatırım kararı sadece sermayenin uzun vadeli varlıklara tahsis edilmesini değil, aynı zamanda daha az karlı ve daha az verimli hale gelen varlıkların satılmasıyla elde edilen fonların kullanılması kararlarını da içerir. Değer katmayan amortismana tabi tutulmuş varlıkları ayrıştırmak ve bu fonları diğer faydalı varlıkları güvence altına almak için kullanmak akıllıca kararlar verir. Bu tür varlıkları çözerken bir sermayenin fırsat maliyetinin hesaplanması gerekir. Doğru kesim oranı, gerekli getiri oranının (RRR) bu fırsat maliyeti kullanılarak hesaplanır.

Mali Karar

Finansal karar, bir finansal yöneticinin gerçekleştirmesi gereken bir başka önemli işlevdir. Bir işletmenin ne zaman, nerede ve nasıl fon alması gerektiği konusunda akıllıca kararlar vermek önemlidir. Fonlar birçok yol ve kanaldan elde edilebilir. Genel olarak doğru bir öz sermaye ve borç oranı sürdürülmelidir. Bu öz sermaye ve borç karışımı, bir firmanın sermaye yapısı olarak bilinir.

Bir firma, bir şirketin hissesinin piyasa değeri maksimize ettiğinde en çok fayda sağlama eğilimindedir, bu sadece firma için bir büyüme işareti olmakla kalmaz, aynı zamanda hissedarların servetini de maksimize eder. Öte yandan borç kullanımı, hissedarın riskini ve getirisini etkiler. Hisse senedi fonlarının getirisini artırsa da daha risklidir.

Sağlam bir mali yapının, hissedar getirisini minimum riskle maksimize etmeyi amaçlayan bir yapı olduğu söyleniyor. Böyle bir senaryoda firmanın piyasa değeri maksimize edecek ve dolayısıyla optimum bir sermaye yapısı elde edilecektir. Öz sermaye ve borç dışında, sağlam bir sermaye yapısına karar verirken kullanılan birkaç başka araç vardır.

Temettü Kararı

Kar elde etmek veya olumlu bir getiri, tüm işletmelerin ortak amacıdır. Ancak, bir finansal yöneticinin kârlılık durumunda gerçekleştirdiği temel işlev, tüm karı hissedara dağıtmaya veya tüm karı elde tutmaya veya kârın bir kısmını hissedara dağıtmaya ve diğer yarısını işte tutmaya karar vermektir.

Firmanın piyasa değerini maksimize eden optimum bir temettü politikasına karar vermek finans müdürünün sorumluluğundadır. Bu nedenle optimum bir temettü ödeme oranı hesaplanır. Kârlılık durumunda düzenli temettü dağıtmak yaygın bir uygulamadır. Diğer bir yol da mevcut hissedarlara bedelsiz hisse çıkarmaktır.

Likidite Kararı

Ödeme aczini önlemek için bir firmanın likidite pozisyonunu korumak çok önemlidir. Firmanın karlılığı, likiditesi ve riski, cari varlıklara yapılan yatırımla ilişkilidir. Karlılık ve likidite arasında bir ödünleşimi sürdürmek için, mevcut varlıklara yeterli fon yatırmak önemlidir. Ancak, mevcut varlıklar iş için hiçbir kazanç sağlamadığından, mevcut varlıklara yatırım yapmadan önce uygun bir hesaplama yapılmalıdır.

Cari varlıklar, kârlı olmadıklarında zaman zaman uygun şekilde değerlenmeli ve elden çıkarılmalıdır. Cari varlıklar, likidite sorunları ve ödeme aczinin yaşandığı zamanlarda kullanılmalıdır.