Hedef Belirleme Teorisi

Hedef Belirleme Teorisi

1960’larda Edwin Locke, hedef belirleme teorisi ortaya attı. Bu teori, hedef belirlemenin esasen görev performansıyla bağlantılı olduğunu belirtir.

Locke, uygun geri bildirimlerle birlikte belirli ve zorlu hedeflerin daha yüksek ve daha iyi görev performansına katkıda bulunduğunu belirtir.

Basit bir deyişle, hedefler, bir çalışana ne yapılması gerektiğini ve ne kadar çaba sarf edilmesi gerektiğini gösterir ve ona yön verir.

Hedef Belirleme Teorisi Önemli Özellikleri

  • Hedefe ulaşmak için çalışma isteği, iş motivasyonunun ana kaynağıdır.
  • Açık, özel ve zor hedefler, kolay, genel ve belirsiz hedeflerden daha motive edici faktörlerdir.
  • Spesifik ve net hedefler, daha fazla çıktı ve daha iyi performans sağlar.
  • Tamamlanması için hedef tarihin eşlik ettiği kesin, ölçülebilir ve net hedefler, yanlış anlaşılmayı önler.
  • Hedefler gerçekçi ve zorlayıcı olmalıdır. Bu bireye, onlara ulaştığında gurur ve zafer duygusu verir ve onu bir sonraki hedefe ulaşması için hazırlar.
  • Hedef ne kadar zor olursa, genel olarak ödül o kadar büyük ve ona ulaşma tutkusu o kadar fazladır.
  • Sonuçların daha iyi ve uygun geribildirimi, çalışan davranışını yönlendirir ve geri bildirim olmamasından daha yüksek performansa katkıda bulunur.
  • Geri bildirim, itibar kazanmanın, açıklamalarda bulunmanın ve hedef zorluklarını düzenlemenin bir yoludur. Çalışanların daha fazla katılımla çalışmasına yardımcı olur ve daha fazla iş tatmini sağlar.
  • Çalışanların hedefe katılımı her zaman arzu edilen bir şey değildir.
  • Bununla birlikte, hedef belirlemeye katılım, hedefi daha kabul edilebilir hale getirir ve daha fazla katılım sağlar.

Hedef belirleme teorisi varsayımları

Kendi kendine yeterlilik

Kendi kendine yeterlilik, bireyin kendine olan güveni ve görevi yerine getirme potansiyeline sahip olduğuna olan inancıdır. Kendi kendine yeterlilik seviyesi ne kadar yüksek olursa, birey zorlu görevlerle karşı karşıya kaldıklarında daha fazla çaba gösterecektir. Kendi kendine yeterlilik seviyesi düşürülürken, bireyin gösterdiği çabalar daha az olacaktır veya zorluklarla başa çıkarken bile istifa edebilir.

Hedef taahhüdü

Hedef belirleme teorisi, bireyin hedefe bağlı olduğunu ve hedefi terk etmeyeceğini varsayar. Hedef taahhüdü aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • Hedefler açık hale getirilir, bilinir ve yayınlanır.
  • Hedefler belirlenmek yerine birey tarafından belirlenmelidir.
  • Bireyin belirlediği hedefler, kurumsal hedefler ve vizyon ile tutarlı olmalıdır.

Hedef Belirleme Teorisi Avantajları

Hedef belirleme teorisi, çalışanların işi hızlı ve etkili bir şekilde tamamlamaları için teşvikler oluşturmak için kullanılan bir tekniktir.

Hedef belirleme, motivasyonu ve çabaları artırarak, aynı zamanda geri bildirim kalitesini artırarak ve iyileştirerek daha iyi performans sağlar.

Hedef Belirleme Teorisinin Sınırlamaları

Zaman zaman, örgütsel hedefler yönetimsel hedeflerle çelişir. Hedef çatışması, uyumsuz eylem kaymasını motive ediyorsa, performans üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir.

Çok zor ve karmaşık hedefler daha riskli davranışı teşvik eder.

Çalışanın hedef için gerekli olan eylemleri gerçekleştirme becerisi ve yetkinliği yoksa, hedef belirleme başarısız olabilir ve performansın zayıflamasına yol açabilir.

Hedef belirlemenin iş memnuniyetini artırdığını kanıtlayacak hiçbir kanıt yoktur.

Son Yazılar

  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 474
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 230
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 338
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934