Histogram Nedir?

Histogram Nedir?

Histogramlar genellikle bir olayın oluş sıklığını göstermek ve belirlenen zaman aralığında tanımlanan problemin daha sık meydana gelip gelmeyeceğini hesaplamak ve ortaya çıkan dağılım şeklini bilinen bir dağılım ile karşılaştırmak amacıyla kullanılmaktadır. Her histogram sadece bir tek özelliği ölçmektedir. Histogramı çizebilmek için yatay eksene toplanan değerleri sınıflandırarak yazmak gerekmektedir. Her sınıfa düşen frekans sayısı da düşey eksende gösterilmelidir. Gerçeği yansıtabilmek için en az 50 veri ile çalışılması tavsiye edilmektedir

Çetele Tablosundaki verilerden yararlanıla-rak oluşturulan histogram şekilde görülmektedir. Histogramda bazı sınıf aralıklarında veri olmadığı görülmektedir.

Histogram
Histogram

Söz konusu histogram, 182 ölçüm değerini içeren verilerin yapısını göstermektedir. Proseste elde edilen verilerin 27.59 ile 27.9 arasında değişti-ği, bu aralıklarda yoğunlaştığı görülmektedir. Ancak dağılım, normal şekilde değildir. Ara boşluklar vardır. Bu durum örneklemlerin rastgele seçilmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca dağılım, fabrika imalat toleransında üst tolerans sınırına yakın durumdadır. Bu durumda imalat prosesinde olabilecek küçük bir değişiklik yüksek ıskartaya neden olabilir. Buna gö-re tolerans değerlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

HİSTOGRAM NASIL HAZIRLANIR?

Histogram oluşturmak için şu adımlar takip edilir:

1) Öncelikler veriler küçükten büyüğe sıralanır. (İşlemlerde kolaylık sağlar.)

2) Veri grubunun açıklığı (aralığı) bulunur. Açıklık en büyük veriden en küçük verinin çıkartılması ile elde edilir.

3) Verilerin kaç gruba ayrılacağı belirlenir. Veri gruplarının sayısının 10 civarında olması uygundur.

4) Grup genişliği bulunur. Açıklık değerinin grup sayısına bölünmesiyle elde edilen sayıdan büyük en küçük doğal sayı grup genişliği olarak alınır.

(Veri gruplarının sayısının 10 alınması hesaplamayı kolaylaştırır.)

5) Veriler en küçük veriden başlayarak grup genişliğine göre gruplara ayrılır.

6) Oluşturulan gruplar ve gruplardaki veri sayıları tablo halinde düzenlenir.

7) Tabloya bakılarak histogram çizilir.