İK İşe Yerleştirme Süreci

İK İşe Yerleştirme Süreci Adımları

Kadro oluşturmanın ilk adımı, bir kuruluşun ihtiyaç duyduğu insan gücü envanterini iş gereksinimleri ve talepleriyle eşleştirmek için planlamaktır. Bu nedenle, İK İşe Yerleştirme Süreci Adımları kuruluşun gelecekteki insan gücü ihtiyaçlarının tahmin edilmesini ve belirlenmesi ile başlar.

İK İşe Yerleştirme Süreci Adımları Nelerdir?

Pozisyon İlanı

Kuruluş, ilgili internet kanallarına, gazete ve kurumsal web sitelerine istihdam etmek üzere bünyesine katacağı çalışanlar için pozisyon ilanında bulunur.

Başvuru

İş başvurusu yapılan siteler, gazeteler ve kurumsal firma sitesi aracılığı ile başvurular toplanır, veri tabanı oluşturulur.

Mülakat Hazırlık

Mülakatta yer alan kişilerin konu hakkında bilgilendirilmesi ve yetiştirilmesi süreci tamamlanır.

Başvuruların Değerlendirilmesi

Adaylar tarafından gönderilen başvurular değerlendirilir. Değerlendirme sırasında kişisel bilgiler, eğitim düzeyleri ve yeterlilikler, kariyer odaklı iş tecrübeleri, başvuru sahibinin nerede istihdam edilmek istediği bilgileri derlenir.

Eleme ve Mülakata Çağırma

Değerlendirilen başvurular arasından en uygun olanlar aranarak mülakata çağırılır.

İK İşe Yerleştirme Süreci ve Psikoteknik Testler

Mülakat günü adayların ilk olarak yeterlilik ve psikoteknik testlere girmesi söz konusudur. Psikolojik testler, yetenek, kişilik vb. bireysel özellikleri belirlemeye yarayan, geçerlik ve güvenirlikleri önceden saptanmış ölçme araçları kullanılır.

Mülakat Aşaması

Adaylar ile yüz yüze görüşülür. İşe alım süreçleri içinde en önemli aşamadır. Adaya iş başvurusu yaptığı alanla ilgili bilgisinin sınanacağı sorular sorulur. Aynı zamanda giyim kuşamı, ses tonu, oturuşu incelenerek genel bir kanıya varılmaya çalışır. Adayların stres altında nasıl hareket ettikleri gözlemlenir. Departman ile ilgili ve kişisel sorular sorulur.

Referans Araştırması

Adayın daha önce çalıştığı kurumlardan yazılı belge ya da sözlü beyanlar alınır. Okul ve çalışma hayatlarında nasıl bir vizyona ve misyona sahip olduklarını öğrenmek için genel olarak telefon ile kişi hakkında bilgi alınır.

Sağlık Kontrolü

İşe alım süreçleri içinde bazı kuruluşların kullandığı bu adımda kişinin fiziki bir engele sahip olup olmadığı belirlenir. Başvuru forumlarında da kişi geçirdiği hastalıkları, ameliyatları, iş kazalarını ve bugünkü sağlık durumunu beyan eder ve imzalar.

Seçim Aşaması

En başarılı adaylar içinden son eleme yapılarak pozisyon için uygun olan kişi seçilir. Genel olarak yöneticiler bu kararı verirler.

İşe Yerleşme

İşe alım süreçleri açısından adayın karşısına son çıkacak durum olumlu bir sonuç aldığının bildirimi ve deneme süresi verilmesidir. Genellikle 1 – 2 haftalık bir sürede değerlendirilen adayların nasıl çalıştıkları, verilen görevleri başarı ile gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri kontrol edilir. Ofis ortamına uyum sağlayıp sağlamadıkları, müşteri ve çalışanlarla ilişkileri gözlemlenir ve deneme süreci sonucunda adaya nihai karar bildirilir.

İşe Başlama

Kesin olarak işe alınan aday son aşamada;

  • Nüfus Cüzdanı Sureti
  • İkametgah Senedi
  • Sabıka Kaydı
  • Sağlık Raporu
  • Diploma Fotokopisi
  • Kan Grubu Kartı Fotokopisi
  • Vesikalık Fotoğraf
  • Eski İşyerinden İçinde Bulunulan Yıla Ait Gelir Vergisi Matrahını Gösteren Belge

İK İşe Yerleştirme Süreci ve Oryantasyon

Seçme yapıldıktan sonra, atanan adaylar oryantasyon programları aracılığıyla çalışma birimlerine ve çalışma ortamına alıştırılır.

İK İşe Yerleştirme Süreci – Dikkat Edilecek Noktalar

İK İşe Yerleştirme Süreci başarısı için aşağıdaki konulara dikkat edilmesi önemlidir:

  • İnsan Kaynakları Politikalarının net belirlenmiş olması
  • İşe alım  stratejilerinin  belirlemesi
  • Stratejiler doğrultusunda hedeflerin belirlenmesi
  • İşe alınacak pozisyonun iş tanımından beklentilerin belirlenmesi
  • Pozisyonun sahip olması gereken yetkinliklerin irdelenmesi
  • şirket imajını iyi bir şekilde yansıtacak ilanın verilmesi
  • işe alınacak kişilerin beklentilerin ilanda net belirtilmesi
  • işe alım görüşmelerinde  doğru yöntemin uygulanması
  • Mülakatçının eğitilmesi
  • Yapıcı görüşmelerin gerçekleştirilmesi
  • Mülakat sonrası adaya sonucun bildirilmesi

İK İşe Yerleştirme Süreci ve İş Sözleşmeleri

Çalışanın ve işverenin haklarını ve yükümlülüklerini içeren iş sözleşmesi, gerekli ve zorunlu bir maddedir. İşin tanımına ve çalışma şekline bağlı olarak çeşitli formatlarda iş sözleşmesi yapılabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir.

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi

Adından da anlaşılacağı üzere, ne zaman sona ereceği henüz belli olmayan iş ilişkileri için düzenlenen bir sözleşme türüdür.

Taraflar isterlerse bir deneme süresi belirleyebilirler. Deneme süresi en fazla iki ay olabilir, Deneme süresi içinde taraflar ihbarsız ve tazminatsız olarak iş sözleşmesini fesh edebilirler.

Deneme süresinde olan personelin sigortasız çalıştırılabileceği yönünde yaygın bir görüş olmasına karşın, Yanlış bir görüştür. Deneme süresinde de olsa personel çalışmaya başlamadan önce kuruma bildirim yapılmalıdır.

İşin sona erdirilmesi hâlinde ihbar süreleri uygulanmalıdır, ihbar sürelerine uymayan taraf ihbar tazminatı ödemek durumunda kalır.

Belirli Süresi İş Sözleşmesi

İşin başında, fesih tarihinin taraflarca belirlendiği sözleşme türüdür. Belirli bir işin tamamlanması, belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak hazırlanmalıdır.

Belirli süreli sözleşmeler en fazla bir kere yenilenebilir.

Bitiş süresi önceden belirlenmiş olduğu için ihbar süreleri veya ihbar tazminatı söz konusu olmayacaktır.

1 yıl şartını dolduran ve kıdem alma şartlarını sağlayan bir işçiye sözleşmesinin belirli süreli veya belirsiz süreli olmasına bakılmaksızın kıdem tazminatı ödenir.

Kısmi Süreli İş Sözleşmesi ( Part Time )

İş Kanunu’muzun 63. maddesine göre, haftalık çalışma saati 45 saattir. Bu sürenin üçte ikisine kadar yapılan çalışma ise kısmi sürelidir. Buna göre, normal çalışma süresi haftalık 30 saat ve altında kararlaştırılması hâlinde kısmi süreli iş sözleşmesi oluşturulmalıdır.

Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin ücreti tam süreli işçiye göre çalıştığı süre ile orantılı olarak ödenir.

Kısmi süreli çalışan kişinin kıdem, ihbar ve izin hakları ile ilgili kurallar, normatif olarak düzenlenmiş değildir. Konu yargı kararlarıyla yorumlanmalıdır. Buna göre, işçinin işyerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren 1 yıl geçince kıdem tazminatına hakkının doğabileceği ve izne hak kazanacağı kabul edilmektedir.

Hesaplamada esas alınacak ücret ise işçinin kısmi çalışma karşılığı aldığı ücret olmalıdır.

Çağrı Üzerine Çalışmaya Dayalı İş Sözleşmesi

Yazılı sözleşme ile belirlenen işin yapılması için personele ihtiyaç duyulması hâlinde çalıştırılacağı sözleşme türüdür.

Bu tür iş sözleşmesi, Kısmi süreli çalışmanın bir türü sayılabilir.

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi 20 saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

Aksi belirlenmediği sürece, en az dört gün önce çağrı yapılır ve her çağrıda en az dört saat  çalıştırılmalıdır.

İK İşe Yerleştirme Süreci ve Meslek Kodu

Sosyal Güvenlik Kurumu, her personele ait meslek kodunun kuruma bildirilmesini zorunlu kılmaktadır. Yapılan çalışmalara göre, mesleklere göre asgari işçiliğin belirleneceği bir sisteme geçilmesi muhtemel görünmektedir.

Bu sebeple, personelin hangi işte çalışacağı doğru olarak kuruma bildirilmeli ve beyan edilen ücretine de bu husus doğrultusunda dikkat edilmelidir.

İK İşe Yerleştirme Süreci Sonuç

Bu sebeple, personelin hangi işte çalışacağı doğru olarak kuruma bildirilmeli ve beyan edilen ücretine de bu husus doğrultusunda dikkat edilmelidir.