İçindekiler
İşe alım türleri “İç ve dış Alım” olmak üzere iki farklı çeşittir:
İç İşe Alım
Organizasyon içinde yer alan bir işe alımdır. İç işe alım kaynakları, bir kuruluş tarafından kolayca elde edilebilir. İşe Alım Türleri içerisinde iç işe alım kaynakları temel olarak üç tanedir:
- Mevcut çalışanların transferleri,
- Mevcut çalışanların terfileri,
- Eski çalışanların yeniden işe alınması.
İç işe alım, çalışanların motivasyon düzeyi arttıkça üretkenliğinin artmasına neden olabilir. Aynı zamanda zamandan, paradan ve emekten tasarruf sağlar. Ancak şirket içi işe alımın bir dezavantajı, örgütü yeni kanlardan uzak tutmasıdır. Ayrıca, tüm insan gücü gereksinimleri şirket içi işe alım yoluyla karşılanamaz. Dışarıdan işe alım yapılmalıdır.
Eski çalışanların yeniden işe alınması, çalışanların kuruluştaki boş pozisyonları doldurmaları için davet edilip atanabilecekleri dahili işe alma kaynaklarından biridir. Eski çalışanların istenmeyen başvurular sağladığı durumlar da vardır.
-
Staj Başvuru Formu0,00₺ KDV Dahil
Dışarıdan İşe Alım
Dış işe alım kaynakların, kuruluş dışından sağlanmasıdır. Zaman ve para gerektirir. İşe Alım Türleri içerisinde dış alım kaynakları şunlardır:
- Fabrika kapısından istihdam,
- Reklamlar,
- İş bulma kurumları (istihdam büroları),
- Eğitim kurumları,
- İşçi yüklenicileri,
- Tavsiyeler, vb.
Fabrika Kapısından istihdam
Açık işlere yönelik başvuruların fabrika dışındaki veya kapıda ilan panolarında sunulduğu bir dış işe alım kaynağıdır. Bu tür bir işe alım, genellikle fabrika işçilerinin atanacağı yerlerde geçerlidir. Bir yerden başka bir yere iş talep etmeye devam eden insanlar var. Bu başvuru sahipleri, istenmeyen başvuru sahipleri olarak adlandırılır kimi zaman. Bu tür çalışanlar işleri için kendi başlarına başvururlar. Bu tür bir işe alım için işçiler bir fabrikadan diğerine geçme eğilimindedir.
Reklam
İşe alım sürecinde önemli yeri olan bir dış kaynaktır. Reklamın en büyük avantajı geniş bir pazar alanını kapsaması ve dağınık başvuru sahiplerinin reklamlardan bilgi alabilmesidir. Kullanılan araç çoğunlukla gazete ve sosyal ağdır.
İstihdam Büroları
İnsanların işe alınması ve istihdamına bakan belirli meslek kuruluşları vardır, yani özel kişiler tarafından yönetilen bu özel ajanslar, muhtaç kuruluşlara gerekli insan gücünü sağlar.
Eğitim Kurumları
Bu enstitülerden yeni mezunların işe alınması için harici bir kaynak olarak hizmet veren belirli meslek kuruluşları vardır. Bu tür eğitim kurumları aracılığıyla yapılan bu tür işe alımlara Kampüs İşe Alım denir.
Tavsiyeler
Belirli bir alanda deneyimi olan belirli kişiler vardır. Bu tür kişilerin tavsiyeleriyle doldurulan bazı boş pozisyonlar olmaktadır. Bu kaynağın en büyük dezavantajı, şirketin tamamen bu tür insanlara güvenmek zorunda olmasıdır, bu daha sonra verimsiz olabilir.
İşçi Müteahhitleri
Fabrika veya Üretim tesislerine insan gücü sağlayan uzman kişilerdir. Bu yükleniciler aracılığıyla, işçiler sözleşmeye dayalı olarak, yani belirli bir süre için atanır. Bu müteahhitlerin organizasyondan ayrıldığı koşullar altında, atanan bu tür kişilerin de kuruluşa bırakması mümkündür.