Zaman yönetimi, bir çalışanın ve organizasyonun başarısına katkıda bulunan en temel becerilerden biridir.
Bir çalışanın, belirlenen zaman çerçevesi içinde görevleri tamamlamak ve sonuçları zamanında teslim etmek için zamanını iyi yönetmesi gerekir.
Çalışanlar genellikle, geç saatlere kadar ofiste oturmaları gerektiğinden aile üyeleriyle kaliteli zaman geçirememekten şikayet ederler. İnanın bana, sorun sadece sende yatıyor. Zamanı mantıklı kullanmayı öğrenin. Unutmayın, kaybedilen zaman asla geri kazanılamaz. Asla işiniz hakkında beşik etmeyin. Kuruluşunuz ücretsiz çalışmanızı beklemiyor. Sonuçta size aynı paranın ödenmesi.
Bazı yararlı zaman yönetimi ipuçlarından geçelim:
Organizasyondaki rollerinizi ve sorumluluklarınızı anlayın. Senden ne beklendiği konusunda çok net olmalısın. Bir şeyden emin değilseniz, ilk etapta kabul etmeyin, aksi takdirde derhal amirleriniz ve çalışan arkadaşlarınızla görüşün. Her şeye kesinlikle “evet” demeye gerek yok. Uzmanlığınıza, geçmiş deneyiminize, uzmanlığınıza ve ilgi düzeyinize göre sorumlulukları kabul edin.
Her şeye öncelik vermeyi öğrenin. Neden şu anda gerekli olmayan bir şeyi yapmakla zamanınızı boşa harcayasınız? Önemli ve acil olan görevlerin önce yapılması ve ardından şu anda ilgilenmenizi gerektirmeyen görevlerin yapılması gerekir. En küçük problemi bile görmezden gelmeyin. Daha sonra büyük bir soruna yol açabilir ve zamanınızın yarısını boşa harcayabilir. İş arkadaşlarınızın yardım ve rehberlik isteyeceği zamanlar olacaktır. Başkalarına yalnızca kendi görevlerinizi tamamladığınızda yardım edin. Bir “YAPILACAKLAR” listesi hazırlayın ve istenen bir zaman çerçevesinde bitirilmesi gereken tüm önemli görevleri not alın.
İşyerinde gereksiz dedikodularla zamanınızı boşa harcamayın. Uzun çay, öğle yemeği ve sigara molaları vermekten kaçının. Ofiste kişisel telefon görüşmelerinin süresini sınırlayın. Etrafta dolanmak, işe yaramaz web sitelerinde gezinmek ve iş arkadaşları hakkında asılsız söylentiler yaymakla gereksiz yere zaman kaybetmeyin. Bir önceki gece izlediğiniz bir filmi mesai saatleri içinde tartışmak gerçekten gerekli mi? Daha sonra da yapabilirsiniz, sonuçta hiçbir şey kariyerinizin büyümesi ve başarısından daha önemli değildir. Evet, pratikte hiçbir insan sekiz ila dokuz saat kesintisiz çalışamayacağından, aralarında küçük molalar verebilir ve almalısınız. Gerçekçi ol. Doğum gününüz veya başka bir özel günse, lütfen izin verin ve keyfini çıkarın. İsteksizce sadece patronunuzu memnun etmek için ofise gelmeyin, çünkü sonunda hiçbir şey yapmadan ve tüm gününüzü boşa harcayacaksınız.
İstenmeyen telefon aramalarına ve e-postalara cevap vermeyin. Anlık mesajlaşma servisleri sizi bütün gün cep telefonunuzla meşgul eder.
Ofiste kişisel iş yapmaktan kaçının. Zaman kazanmak ve üretken çalışmaya konsantre olmak için işyerinde sinema bileti rezervasyonu yapmaktan, mobil faturalarınızı ödemekten, facebook veya orkut’ta gezinmekten kaçının.
Masanızı haftada en az bir kez düzenleyin. Eşyaları uygun yerlerde saklayın. Gereksiz aramaya giden zamandan tasarruf sağlar.
Son fakat en az değil; Siz kendiniz zaman yönetiminin önemini anlamadığınız sürece hiçbir şey yardımcı olmaz. Dakik ol. Ofise zamanında ulaşın, işinizi bitirin ve zamanında yola çıkın. Ofisinizde yatarsanız veya verimsiz şeyler yapmakla zaman kaybederseniz kimse bilmeyecek. Patronunuz sizi her zaman kontrol edemez. Ofise gitme amacınız net olmalı. Günün sonunda, işiniz sadece kendisi için konuşuyor. İnanın bana, eğer başınız belada ise, en güvendiğiniz işçi arkadaşlarınız bile geri çekilir.