İçindekiler
İK Fonksiyonunun yaptığı işlerin çoğu, doğası gereği rutin ve tekrarlayıcıdır. Eğitim ve geliştirme dahil olmak üzere işe alım sürecinden ve performans yönetiminden başlayarak, İK’nin yaptığı iş, otomatikleştirilebilen ve dolayısıyla süreçte zaman kazandıran manuel ve rutin görevlerden oluşur.
İşe Alım Faaliyetlerini ve Görevlerinde Otomasyon
İşe alım değer zinciri, potansiyel çalışanları çekmek için çeşitli medyalara reklam yerleştirmek, onlardan özgeçmişleri almak, anahtar kelime ayrıştırma yoluyla ve diğer yönlerden özgeçmişleri iş tanımlarıyla eşleştirmek, özgeçmişleri daha fazla işleme için uygun yöneticilere göndermek, Mülakatlar için adayların kısa listeye alınması ve son olarak, yazılı testler ve yüz yüze mülakatlar için düzenleme yapılması.
Bu görevlerin çoğu otomatikleştirilebilir ve gelişmiş Yapay Zeka destekli araçlar ve yazılımlar kullanılarak; İK işlevi gerçekten de zamandan tasarruf edebilir ve işe alım sürecinin uçtan uca değer zincirinin entegrasyonundan ölçek ekonomilerinden ve sinerjilerden verimlilik sağlayabilir.
Örneğin, çeşitli mecralarda açık pozisyonlar ile ilgili ilan ve diğer detayların yer almasının yanı sıra, işe alım süreci aynı zamanda özgeçmişlerin alınması ve iş tanımlarıyla eşleştirilmesinden oluşur.
Bu, manuel olarak yapıldığında, özel personel ve diğer kaynakların ayrılmasına ek olarak çok zaman alan rutin ve tekrarlayan bir faaliyettir.
Piyasada, özgeçmişleri ayrıştırmak ve iş tanımlarıyla eşleşen anahtar kelimeleri bulmak için AI ve Büyük Verinin yanı sıra Veri Analitiği kullandıkları bu görevi otomatikleştiren birçok araç ve yazılım vardır. Aslında, çoğu zaman zaman alıcı olan bu temel görev otomatikleştirilerek zamandan tasarruf edilebilir.
Ayrıca, İK işlevi, bu görev otomatikleştirildikten sonra bu tür araç ve yazılımların kullanılması yoluyla potansiyel olarak sınırsız sayıda başvuru sahibine ulaşabilir; daha sonra “özgeçmişleri patlatmak” ve bunları toplu ölçekte işlemek daha kolay hale gelir.
Devamlı Patlatma Nedir ve Otomasyon Bunu Nasıl Mümkün Kılar
Resume Blasting terimi, genellikle işe alım görevlileri ve başvuru sahipleri tarafından olduğu kadar web siteleri ve iş portalları tarafından özgeçmişlerin toplu olarak gönderilmesi ve alınmasını belirtmek için kullanılır.
Gerçekten, Resume Blasting, adayların özgeçmişlerini sınırsız sayıda işe alım görevlisine gönderebileceği ve bu tür özgeçmişleri toplu olarak alan işe alım görevlilerine gönderebileceği anlamına gelir. Bu etkinlik çoğu şirkette çoğunlukla otomatiktir ve özgeçmişleri iş tanımlarıyla eşleştirme ve ardından bunları uygun yöneticilere gönderme görevi otomatikleştirildiğinde, ölçek ekonomilerinden daha fazla zaman tasarrufu ve verimlilik sağlar. AI kullanan araçlar, becerileri iş tanımlarıyla eşleştirmek için genellikle özgeçmişleri ayrıştırır.
Özgeçmiş Eşleştirme ve Kısa Listelemenin yanı sıra Mülakat Çağrılarını Otomatikleştirme
Ek olarak, bu araçlar aynı zamanda hangi başvuru sahiplerinin işler için doğru becerilere sahip olduğunu “tahmin etmek” için Büyük Veri Analitiğini kullanır.
Bunun dışında, bu tür yazılımlar aynı zamanda açıklamalarla eşleşen “rotalar” ve “kuyruklar” da devam ettirilmek üzere uygun yöneticilere gönderilecek.
Aslında, yöneticiler bile bu araçları özgeçmişleri “kazanmak” için kullanarak ve daha sonra bu göreve çok fazla zaman harcamamak için onları birkaç taneye “daraltarak” zaman kazanabilirler.
Ayrıca, özgeçmişler kısa listeye alındıktan sonra, adaylarla iletişim kurmanın bir sonraki görevi de otomatik hale getirilebilir, böylece adayları seçim sürecindeki bir sonraki tur hakkında yazılı bir sınav veya yüz yüze görüşme hakkında bilgilendirmek için toplu postalar kullanılabilir. .
Bunun dışında, gerçek mülakat ve teçhizat turlarına götüren diğer görevler de otomatikleştirilebilir, böylece İK Fonksiyonunun değer oluşturmaya odaklanmasını ve daha yüksek katma değerli faaliyetlere odaklanmasını sağlar.
Gerçekten de, bu tür araçlar ve yazılımlar İK Fonksiyonuna çok zaman kazandırıyor ve bazı endüstri uzmanları, İK fonksiyonunun harcadığı sürenin yaklaşık% 50-60’ının bu süreçte tasarruf edilebileceğini bildiriyor. Bu, rutin ve tekrar eden görevlerin otomatikleştirilmesinin gerçekten de İK Fonksiyonu için verimlilik ve sinerji ile sonuçlanabileceği anlamına gelir.
Bordro ve Performans Yönetimini Otomatikleştirme
İşe alma süreci genellikle İK işlevinde genellikle otomatik olan görev olsa da, rutin performans yönetimi ve bordro gibi İK işinin diğer yönlerinin bile otomatikleştirilebileceği bir durumdur.
Aslında, çoğu kuruluşta Bordro’nun otomatikleştirilmesi gerçeği, kitlesel ölçekte yürütülen ve gerçekleştirilen diğer görevlerin bile otomatikleştirilebileceği anlamına gelir. Teknoloji, ölçeklendirme kabiliyeti nedeniyle çoğu kez ölçek ekonomileri sağlayarak değer yarattığı için, entegrasyondan da sinerjileri gerçekleştirir.
Örneğin, İK’nın yaptığı farklı ve ayrı görevler otomatikleştirildiğinde, entegrasyon çoğu zaman şimdiye kadar gizli olan değer yaratır ve bu nedenle çağdaş kuruluşlar için önemli faydalar sağlayabilir.
Çekirdek Olmayan Faaliyetlerin ve Süreçlerin Otomasyonu Değer Yaratmaya Yol Açıyor
Son olarak, çağdaş kuruluşlardaki tüm çekirdek olmayan etkinlikleri ve destek işlevlerini otomatikleştirmeye yönelik küresel bir eğilim var ve bu, AI ve Analytics destekli araçların ve yazılımların benimsenmesini sağlayan şeydir.
Bu nedenle, İK işlevi azaltılabilir ve bazı personel otomasyon nedeniyle işten çıkarılabilirken, diğer personelin üretkenlik ve verimlilikteki sıçramalardan bahsetmek yerine daha yüksek katma değerli faaliyetlere odaklanabilmesinin faydaları açıktır.
Sonuç olarak, çoğu kuruluş tipik olarak asgari personelden oluşan yalın İK işlevlerine sahiptir, çünkü bu işlevin yaptığı görevler büyük ölçüde rutindir ve bu nedenle bu tür görevleri otomatikleştirmeye ve kilit personelin kuruluşlara değer katmaya odaklanmasını sağlamaya odaklanırlar.