İçindekiler
İnsan kaynakları yönetimi, İK Departmanı personel kontrol ve yönetimi için önemli bir yere sahiptir. İnsan kaynakları yönetimi, şirketlerin, kurumların adeta belkemiğidir. Gerek personel gerek kurumun işleyişi gerekse çalışanlar ile işverenler arası iletişimin sağlanması ve problemlerin giderilmesinde önemli yere sahiptir. İnsan kaynakları yönetimine geçmeden evvel, insan kaynakları nedir? önemi nedir? neler yapar? Birlikte göz atalım…
İnsan Kaynakları Nedir?
İnsan kaynakları, bir şirket ya da kurum için çalışan personelleri ve bu çalışan kişiler ile alakalı kaynakları yönetmekten sorumlu departmanı tanımlamak için kullanılır. İK terimii, ilk olarak, 1960’lı yıllarda, iş ilişkileri değerinin dikkat çekmeye başladığı ve motivasyon, örgütsel davranış ile seçim değerlendirmeleri gibi kavramların şekillenmeye başlamasından kaynaklanıyordu.
İnsan Kaynakları, bir kurumda yer alan bir kişi ya da çalışanı ifade eder.
İnsan kaynakları, Firma ve kurum için istihdam edilen bütün bireyleri ifade etmektedir. Ayrıca insan kaynakları başlıca; işe alma, performans değerlendirme ve yönetme, eğitimler ve organizasyonlar geliştirme, ortak şirket kültürü yaratma gibi konuları ele alır.
İnsan Kaynakları Ayrıca; İK üzerindeki PERSONEL mali, planlama ve performans kararları üzerindeki etkileri konusunda danışmanlık yapmaktan da sorumludur. Yöneticiler, kararlarının kuruluşlardaki insanlar üzerindeki etkisini nadiren tartışırlar. Genellikle, kararların finans ve muhasebe gibi daha kolay ölçülebilir süreçlerden kaynaklandığı tahmin edilebilmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?
İnsan kaynakları yönetimi, bir organizasyondaki çalışanların yönetimini ve gelişimini tanımlamak için kullanılan genel ve kapsamlı bir terimdir. Personel ya da yetenek yönetimi olarak da adlandırılır.
İnsan kaynakları yönetimi, insan kaynakları ile benzer görevleri ele alsa da, insan kaynaklarından daha kapsamlıdır.
- Personel İşe alım,
- Personel tazminatı,
- Çalışanların eğitimleri üzerine çalışmalar,
- İş ve personel ilişkileri
- Organizasyon planlama ve geliştirme insan kaynakları yönetiminin öne çıkan görevlerinden yalnızca bazılarıdır.
İnsan Kaynakları Yönetimi Önemi İnsan kaynakları profesyonelleri için kariyer başlıklarından yalnızca bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- İşe alım
- Eğitim geliştirme uzmanlığı
- İnsan kaynakları yöneticisi
- Fayda ve avantajlar uzmanı
- İnsan kaynakları uzmanı
- İstihdam hizmetleri müdürlüğü
- Ücret, maaş ve iş analiz uzmanlığı
- Eğitim ve bireysel gelişim müdürü
- Personel analisti gibi profesyonel becerilere sahip olmalıdır.
İnsan kaynakları yönetimi, bir kurum ya da işletmenin etkinliğini artırmak için tasarlanmış programlar geliştirmeyi ve yönetmeyi içerir. İşveren ile işçi ilişkisini oluşturma, yönetme ve uygulama yelpazesinin tamamını içermektedir. Çoğu kuruluş, ajans ve işletme için insan kaynakları bölümünün sorumlu olduğu rollerden bazıları şu şekildedir:
- İşe alım, personel seçme ve terfi yönetimi
- Çalışanlara sağlanan faydalar ve sağlık programlarının geliştirilmesi
- Çalışanlara sağlanan faydalar ve sağlık programlarının denetlenmesi
- Personel politikalarını geliştirmek, teşvik etmek ve uygulamak
- Çalışanların kariyer gelişimini ve iş eğitimini teşvik etmek
- Yeni işe alımlar için oryantasyon ve alışma programları sağlama
- Disiplin cezası ile alakalı rehberlik sağlamak
- Şantiye yaralanmaları veya kazalar için birincil temas olarak hizmet etmek
- İnsan kaynakları yönetiminin daha spesifik görevleri de bulunur. Bir işletmenin çalışanları için son derece önemli ve gerekli bir departmandır. Çalışan-işveren arası dengeyi sağlamak ve iletişimi güçlü kılmak için gereklidir.
Mevcut çalışanların endişelerini ele almak: Çalışanların günlük işlerini denetleyen şirket yöneticilerinin aksine, insan kaynakları departmanları; sosyal haklar, ücretler, çalışan yatırımları, emeklilik planları ve eğitim gibi çalışanlarla ilgili endişeleri ele almaktadır. Çalışmaları ayrıca çalışanlar arasında ya da çalışanlar ile yöneticileri arasında çatışmaların çözümlenmesini içerebilir. Çalışanlar ve işverenler arasındaki optimal dengeyi sağlar, çözüm odaklıdır.
-
İş Kazası Ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu10,00₺ KDV Dahil
-
İş Kazası Analiz Formu10,00₺ KDV Dahil
-
Fazla Mesai Muvafakatnamesi0,00₺ KDV Dahil
-
İş Analiz Formu50,00₺ KDV Dahil
-
Fazla Mesai Onay Belgesi0,00₺ KDV Dahil
-
İşe İzinsiz Gelmeme, İşe Geç Gelme Tutanağı0,00₺ KDV Dahil
Yeni çalışanların işe alınması: İnsan kaynakları yönetimi ekibi potansiyel çalışanları işe alır, işe alım sürecini yönetir. İşe yeni alınan çalışanların iş ile uyum sağlama sürecinde destek olur, yeni elemanlara yardımcı olur.
İşten ayrılma sürecini yönetmek: Bir çalışanın işten çıkarılması veya işten ayrılması durumunda, insan kaynakları yönetimi ekibinin belirli bir dizi görevi yerine getirmesi gerekir. Sürecin yasal olarak tamamlanmasını sağlamak için gerekli olan evrak işleri tamamlanmalıdır. Kıdem tazminatı teklif edilebilir ya da müzakere edilebilir. Sosyal haklar sağlanmalı ve çalışanlardan anahtar, rozet, bilgisayar, ekipman ya da hassas malzemeler toplanarak şirket kaynaklarına erişimleri kesilmelidir.
Moralin iyileştirilmesi: Etkili insan kaynakları ekibi, şirketin genel başarısına katkıda bulunan şirket çalışanlarını ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik eder. Çalışmaları genellikle çalışanları iyi performans için ödüllendirmek ve olumlu bir çalışma ortamı yaratmaktan ibarettir.