İş kazası geçiren çalışan işten hangi şartlarda ayrılabilir?

İş kazası geçiren çalışan işten hangi şartlarda ayrılabilir?

İş kazası geçiren işten ayrılabilir mi, iş kazası geçiren çalışan işten hangi şartlarda ayrılabilir? İş kazası geçiren çalışan, kıdem tazminatlarının ne olacağı ve ihbar süresini beklemeleri gerekip gerekmediği gibi konuların cevabını merak ediliyor.

İş kazası geçiren çalışan işten hangi şartlarda ayrılabilir?

İş kazası geçiren çalışan işten hangi şartlarda ayrılabilir? İşyerinde gerçekleşen, iş kazası işçiyi bedence ya da ruhça etkileyen kazadır. İş kazası geçiren çalışanların iş sözleşmelerini fesih hakkı bulunur.

İş kazaları maalesef günümüzde ne kadar tedbir alınsa da üzülerek belirtmek isterim, iş kazası  yaşanmaya devam ediyor. 2012 yılında münferit bir kanun haline getirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile önemli bir mesafe alınmış olsa da henüz uygulamada epeyce eksiklikler bulunmaktadır. İş kazası geçiren çalışan işten hangi şartlarda ayrılabilir? İş kazasına maruz kalan bir işçinin nelere dikkat etmesi gerektiği ve hangi haklara sahip olduğunu anlatmaya çalışacağım. İşverenler açısından iş kazasının yaşanması halinde sonrasında ne yapılması gerekir, bu süreç en az hasarla nasıl atlatılır açıklamaya çalışacağız.

İş kazası meydana geldiğinde imkân varsa ilk müdahale sağlık personeli tarafından işyerinde yapılmalıdır. İmkân yoksa en yakın sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeden işveren tarafından götürülmelidir. Normalde sağlık yardımlarından faydalanabilmek için son bir yıl içinde 30 gün prim şartı varken bu aşamada iş kazası geçiren için bu şart geçerli değildir. İlk kez çalışmaya başlamış olsa, ilk gün kaza geçirmiş olsa dahi herhangi bir prim gün sayısı şartı olmaksızın tedavi giderleri SGK tarafından karşılanır. Bu durum kamu veya özel ayrımı olmaksızın tüm hastaneler için geçerlidir.

İş kazası nedeniyle acil servislerde yapılan tedaviler ile ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı, yine ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı ve tıbbi malzeme katılım payı alınmaz.

İstirahatli kalması halinde normalde ilk iki gün için ödeme yapılmamasına rağmen iş kazası nedeniyle rapor süresinin tamamı için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Bu tutar günlük ücret üzerinden hesaplanır ve yatarak tedavilerde yarısı, ayaktan tedavilerde ise 2/3ü kadardır.

Tedavisi sonucunda % 10 veya üzerinde sürekli iş göremezlik durumu söz konusu olursa bu kez kendisine gelir bağlanır. Eğer işçi sürekli başkasının bakımına muhtaç durumda ise ücretinin % 100’ü gelir olarak bağlanır. Tam iş göremezlik durumunda % 70 oranında diğer durumlarda ise iş göremezlik derecesi dikkate alınarak belirlenen oran üzerinden gelir bağlanır. Bu gelir çalışmasına engel değildir. Çalışsa bile kesilmez. Yeniden çalışıp emeklilik şartlarını sağladığında emekli aylığı bağlanabilir.

İş kazası nedeniyle işten ayrılma

İş kazası nedeniyle işten ayrılma ; İş kazası nedeniyle vefat eden kişinin hak sahiplerine cenaze yardımı yapılır, herhangi bir prim gün, hizmet yılı ve yaş şartı olmaksızın ölüm geliri bağlanır. Bunun yanında 5 yıl sigortalılık 900 gün prim şartları varsa ölüm geliri ile birlikte ölüm aylığı da almaya hak kazanır. Ölüm geliri almakta olan kız çocuğunun evlenmesi halinde 24 aylık maaş tutarı kadar çeyiz yardımı yapılır.

İş kazası geçiren çalışan işten hangi şartlarda ayrılabilir?

İş kazası geçiren kişinin işvereni iş kazasını bildirmezse bizzat kazazede SGK’ya başvurarak inceleme isteyebilir. SGK tarafından bir tespit yapılamazsa iş kazası tespit davası açabilir. İş kazası tespit davası için herhangi bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.

Borçlar Kanunu‘nda düzenlenen 10 yıllık genel zamanaşımına da tabi değildir. 15-20 yıl geçmiş olsa bile dava açılabilir. İş kazalarında işçi ve işverenin kazanın meydana gelmesinde kusurlu davranışları çok önemlidir. Bu davranışlar neticesinde taraflara kusur oranı verilmektedir. İnceleme yapanlar kusur oranlarını kanaatlerine göre belirlemektedirler. Kusur oranları çoğu zaman tarafların itirazına yol açmaktadır. Bununla birlikte iş göremezlik oranı % 10 ve üzerinde ise gelir bağlandığı için bu oranların tespit edildiği sağlık kurulu raporlarına da yüksek sağlık kurulunda itiraz edilebiliyor. Sonuç alınamazsa bu kez iş mahkemesinde dava açılıp adli tıptan inceleme talep edilebilmektedir.

İş kazası geçirenlerin iş sözleşmesini fesih hakkı nasıl?

İş kazası geçirenlerin iş sözleşmesini fesih hakkı nasıl? İş kanununun 24. maddesi, işçiye derhal işten ayrılma ve kıdem tazminat talep etme imkanı verir.  İş kazası geçiren ve bundan dolayı kendi kusuru bulunmayan bir çalışan, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. İş kazası geçirenlerin sözleşmesini fesih hakkı nasıl?  İş kazası geçiren kişinin,  ihbar süresini beklemesi de gerekmez. İş kazası geçiren bir işçi haklı nedenlerle derhal fesih hakkına sahiptir.  Kazasız günler dileğiyle…


  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 472
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 228
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 335
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 933