İçindekiler
Katılımcı yönetim, çalışanları belirli organizasyonel hedeflere ulaşmaları için motive eden bir güç görevi görür. Bu yönetim tarzının arkasındaki ana fikir, yalnızca fiziksel sermaye kullanmak değil, aynı zamanda entelektüel ve duygusal beşeri sermayeden optimum şekilde yararlanmaktır.
Bu, herkesin psikolojik ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak için insanları karar verme sürecine dahil etme sürecidir. Buna karşılık, çalışanlar arasında iş memnuniyetini artırır ve çalışma yaşamlarının kalitesini iyileştirir. Motive çalışanlar, bir kuruluşun en büyük varlıklarıdır ve katılımcı yönetim, sektörün en iyi yeteneklerini elde tutmak için etkili bir stratejidir.
Katılımcı Yönetim veya birlikte karar verme; moral bozukluğunun, çalışanların yıpranmasının, düşük üretkenliğin ve iş tatminsizliğinin hızlı tedavisi olarak görülüyor. Bununla birlikte, çalışanların her düzeyde yetkilendirilmesi uygun olmayabilir, ancak organizasyonda belirli seviyelerde ortak karar almanın kullanılması harikalar yaratabilir.
Katılımcı Yönetimin Hedefleri Nelerdir?
Kuruluşlarda katılımcı yönetim tarzını tanıtmanın ana hedeflerini keşfetmek için daha fazlasını okuyalım:
Beşeri Sermayeden En İyi Şekilde Yararlanmak İçin:
Katılımcı yönetim, kurumları çalışanların yalnızca fiziksel sermayesini kullanmakla sınırlamaz. Aksine, insan entelektüel ve duygusal sermayesini en iyi şekilde kullanır. Çalışanlara, iş süreçlerini iyileştirmek ve daha iyi bir çalışma ortamı yaratmak için fikir ve önerileriyle katkıda bulunma fırsatı verir.
Çalışanların Psikolojik İhtiyaçlarını Karşılamak:
Çalışanların karar alma sürecinde söz sahibi olmaları onlara psikolojik bir tatmin sağlar. Performanslarını iyileştirmeye, uygun bir iletişim kanalı oluşturmaya ve daha iyi organizasyonel süreçler tasarlamak için pratik çözümler bulmaya iten basit bir güçtür.
En İyi Yeteneği Elde Tutma:
Katılımcı yönetim, sektördeki en iyi yetenekleri elde tutmak için en etkili stratejilerden biridir. Çalışanlara organizasyonel karar verme sürecinde söz sahibi olmaktan gurur duyuyor. Yaşlıları tarafından değerlendiklerinde, kuruluşa bağlı kalırlar ve belirli hedeflere ulaşmada ve başarıya ulaşmada yönetimin ortakları olurlar.
Endüstriyel Verimliliği Artırmak İçin:
Günümüzün rekabetçi dünyasında, motivasyon, iş güvenliği ve yüksek maaş paketleri, endüstriyel üretkenliği artırmak için yeterli değildir. Liderlik, esneklik, yetki devri, endüstriyel demokrasi ve çalışan, karar vermede herhangi bir kuruluşun yıllık cirosunu artırmak için önemli olduğunu söylüyor.
Uyumlu Endüstriyel İlişki Kurmak İçin:
Yönetimden katılım, çalışanlar ve işçi sendikası ile samimi ilişkiler kurmak ve sürdürmek için rakipsiz bir yaklaşımdır. Bir organizasyonun başarısı insan kaynaklarına bağlıdır. Çalışanların yetkilendirilmesi, çalışanları birbirine bağlamak ve onları organizasyona ellerinden gelenin en iyisini yapmak için motive etmek için güçlü bir güç görevi görür.
Doğru Bir İletişim Akışını Sürdürmek İçin:
İki yönlü iletişim, herhangi bir kuruluşun başarısında önemli bir rol oynar. Çalışanların karar alma sürecine katılımı, organizasyonda doğru iletişim akışını sağlar. Herkes elinden gelenin en iyisini yapar ve iş süreçlerini iyileştirmek için elinden gelenin en iyisini yaparak organizasyonu güçlendirmeye çalışır.
Katılımcı yönetim, çalışanlar kadar organizasyon için de faydalıdır. Çalışanlara işyerinde daha çok çalışmaya iten daha yüksek bir keyif verir. Organizasyon içindeki çalışma kültüründe muazzam iyileştirme ve üretkenliğinde artış sağladığından yönetim için eşit derecede ödüllendiricidir.
- Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 662
- Beyin Fırtınası Üzerine Yeni DüşünmeKuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 320
- Kuruluş Performans ÖlçümüPerformans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 321
- Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 500
- Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 1.055