Katılımcı Yönetimin Performansa Etkisi

Katılımcı Yönetimin Performansa Etkisi

Katılımcı yönetimin performansa etkisi önemlidir. Katılımın en büyük ve geniş çapta kabul gören yararı, çalışanın artan iş sahipliğidir. Bir çalışan, işiyle daha iyi ilişki kurabilir ve bu, işteki performansı ve verimliliği artırır.

Performansı artıran üç değişken mevcuttur. Bu değişkenler, katılımcı yönetimin bir parçasıdır.

Onlara göre performansı toplu olarak artıran üç değişken şunlardır:

  • Güçsüzlük koşullarını ortadan kaldırmak
  • İşle ilgili öz yeterliliği geliştirin
  • Güçlendirme algısı

Güçsüzlük koşullarının ortadan kaldırılması:

Bu, çalışanları kendi başlarına karar alma, girişimci olma ve daha fazla risk alma konusunda yetkilendirmek anlamına gelir. Bu, tüm organizasyon yapısı ve kültürde sağlıklı bir değişiklik gerektirir. O zaman liderlik çok önemli bir unsur haline gelir. Eşit etkililikle ilham verebilecek, motive edebilecek ve yetkilendirebilecek bir liderin seçimi önemlidir.
Ödül sisteminin yenilenmesi gerekiyor. Psikolojik olarak yetkilendirme, bir çalışanın zihninde artan sorumlulukları ifade eder, zam yapılması gerekir.

Son olarak, katılım iş zenginleştirmesi veya iş büyütme ile sonuçlanmalıdır. İş büyütme, iş sorumluluklarını genişletmek – görev öğelerini yatay olarak eklemek anlamına gelir. Öte yandan, iş zenginleştirme, işin daha ödüllendirici hale gelmesi anlamına gelir – hem parasal hem de başka şekilde.

İşle İlgili Öz Yeterliliği Artırın:

Sorumluluklardaki artış aynı zamanda işyerinde artan verimliliği de gerektirir. Bu, bir çalışanın iş ustalığını kazanmasına yardımcı olan eğitim sağlayarak elde edilir. Rol modellerin (benzer iş yükü altında benzer kapasitelerde görevlerini halihazırda tamamlamış olanlar) kullanılmasıyla belirli bir sorumluluklar dizisi için kriterler belirlemek de fayda sağlar.
Eğitim davranışsal değişiklikleri tetiklediğinden, yeni davranışların pekiştirilmesine ihtiyaç vardır. Verimliliği artıran, tutum ve davranıştaki bu değişikliktir. Her çalışanın ayrıca, kendisinin üstündekilerden ve gözetiminde çalışanlardan da desteğe ihtiyacı vardır. Destek işlevleri önemli hale gelir çünkü birey artık kendi çalışmasını kendisi devreder. Bu, aşağıya veya aşağıya doğru damlar ve çeşitli düzeylerde katılım bu şekilde gerçekleşir.

Güçlendirme Algısı:

Çalışanlar genellikle katılım fikrini yanlış anlar. Agresif bir şekilde katılan belirli bir grup çalışan olabilir ve bu süreçte kendi işleri etkilenir. Bu algılara özen gösterilmesi gerekir, aksi takdirde tüm iyi işlerin geri dönüşü olabilir.

Güçlendirme, işe daha fazla yetkinlik ve değer katma anlamına gelir. Bireyin sorumluluklarını alçakgönüllülükle kabul etmesi ve bunları zarafet ve yetkinlikle yerine getirmesi demektir. Yetenek kullanımının artması gerekiyor. Bunun ardından yetenek yönetimi kavramı hızla gelişiyor.

Katılımcı yönetimin bir sınırlaması, sonuçların veya karar vermenin bir gecede iyileşmemesidir. Yukarıda belirtilen üç değişken, katılımcı yönetimi uygulayan organizasyonlarda etkin bir şekilde kullanılmıştır. Sonuçları hızlandırmada katalizör görevi görebilirler.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 477
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 234
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 230
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 343
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 939