Merkezi Yönetim

Merkezi Yönetim ve Yerinden Yönetim

Merkezi Yönetim, karar verme yoğunluğunun birkaç elin elinde olduğu bir süreç olduğu söyleniyor. Alt düzeydeki tüm önemli karar ve eylemler, alt düzeydeki tüm konular ve eylemler üst yönetimin onayına tabidir.

“Merkezileştirme”, otoritenin organizasyondaki merkezi noktalarda sistematik ve tutarlı bir şekilde çekilmesidir. Merkezileştirmenin anlamı şunlar olabilir:

Karar verme gücünün en üst düzeyde korunması

Orta kademe yöneticiler ile işletme yetkisinin rezerve edilmesi.
Üst seviye yönlerinde daha alt seviyede operasyon rezervasyonu.
Merkezileştirme altında, önemli ve kilit kararlar üst yönetim tarafından alınır ve diğer kademeler üst kademenin yönlendirmelerine göre uygulamaya alınır. Örneğin, bir iş kaygısında, baba ve oğul önemli konulara karar verir ve ürün, finans, pazarlama, personel gibi diğer tüm işlevler departman başkanları tarafından yürütülür ve talimatlara göre hareket etmek zorundadırlar. ve iki kişinin emirleri. Dolayısıyla bu durumda karar verme yetkisi baba ve oğlun elinde kalır.

Öte yandan, Ademi merkeziyet, yönetimin tüm seviyelerinde ve tüm organizasyonda sistematik bir yetki devri. Ademi merkeziyetçilik endişesinde, otorite, tüm endişeyle ilgili önemli kararlar alma ve politikaları çerçeveleme konusunda üst yönetim tarafından muhafaza edilir. Yetkinin geri kalanı orta ve alt yönetim kademelerine devredilebilir.

Merkezi Yönetim ve ademi merkeziyetçilik derecesi, en düşük seviyeye devredilen yetki miktarına bağlı olacaktır. “Ademi merkeziyetçilik, merkezi noktalarda kontrol edilebilen ve uygulanabilenler dışında en düşük yetki düzeyine devretmek için sistematik çabayı ifade eder.

Ademi merkeziyet, yetkilendirme ile aynı şey değildir. Aslında, ademi merkeziyet, yetkilendirmenin bir uzantısıdır. Ademi merkeziyet modeli kapsam açısından daha geniştir ve yetkililer en düşük yönetim düzeyine dağılmıştır.

Yetki devri tam bir süreçtir ve bir kişiden diğerine gerçekleşir. Ademi merkeziyetçilik ancak mümkün olan en kapsamlı delegasyon gerçekleştiğinde tamamlanır. Örneğin, bir şirketin genel müdürü, endişenin tamamı için izin başvurusunu almaktan sorumludur. Genel müdür bu işi artık izin başvuru sahiplerinin alınmasından sorumlu olan personel müdürüne devreder. Bu durumda yetki devri gerçekleşmiştir. Öte yandan personel müdürünün talebi üzerine genel müdür bu yetkiyi her kademedeki tüm departman başkanlarına devrederse bu durumda ademi merkeziyetçilik gerçekleşmiştir.

“Astların rolünü artıran ademi merkeziyetçilik ve rolü azaltan her şey merkezileşmedir” diye bir söz vardır. Ademi merkeziyet kapsamı daha geniştir ve bu durumda astın sorumluluğu artar. Öte yandan, yetkilendirmede yöneticiler, astlarının eylemlerinden üstlerine karşı sorumlu kalırlar.

Merkezi Yönetim Etkileri

  • Merkezileşme durumunda olduğu gibi İcra Kurulu Başkanı üzerinde daha az yük vardır.
  • Ademi merkeziyetçilikte, astlar, beceri ve yetenekleri geliştiren bağımsız olarak karar verme ve hareket etme şansı elde eder. Bu şekilde organizasyon, içindeki yetenek rezervlerini işleyebilir.
  • Ademi merkeziyetçilikte çeşitlendirme ve yatay kolaylıkla implante edilebilir.
  • Ademi merkeziyetçilikte, yeni departmanlar oluşturmak için daha fazla kapsam olduğundan, faaliyetlerin ilgi çeşitliliği etkili bir şekilde yer alabilir.
  • Ademi merkeziyet yapısında işlemler, merkezileştirme kurulumunda mümkün olmayan bölüm düzeyinde koordine edilebilir.
  • Ademi merkeziyet yapısı söz konusu olduğunda, çalışanlar harekete geçmek ve karar vermek için daha fazla bağımsızlık kazandıkları için daha fazla motivasyon ve moral vardır.

Merkezi Yönetim bir yapıda, birçok departman bölümü olduğu ve yetki mümkün olan maksimum ölçüde, yani en alt düzey delegasyon ulaştığı için koordinasyonun bir dereceye kadar sürdürülmesi zordur. Merkezileşme ve ademi merkeziyetçilik, otorite ilişkileri modelinin netleştiği kategorilerdir. Merkezileştirme ve ademi merkeziyetçilik derecesi, operasyonun niteliği, kar hacmi, departman sayısı, bir endişenin boyutu vb. gibi birçok faktörden etkilenebilir. Bir endişenin boyutu ne kadar büyükse, bir ademi merkeziyetçi kurulum buna uygundur.

  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 477
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 234
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 230
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 343
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 937