Yetki Devri (Anlamı, Önemi ve İlkeleri)

Bir yönetici, kendisine verilen tüm görevleri tek başına yerine getiremez. Hedeflere ulaşmak için, yönetici yetki devretmelidir. Yetki devri, yetki ve yetkilerin alt kademeye bölünmesi anlamına gelir.

Yetki, işinizin bazı kısımlarını yapması için bir başkasına emanet etmekle ilgilidir. Yetki devri, etkili sonuçlar elde etmek için alt bölümlere ayrılma ve yetkilerin astlara dağıtılması olarak tanımlanabilir.

Yetki Unsurları

Yetki – bir iş organizasyonu bağlamında, yetki, bir kişinin kaynakları verimli bir şekilde kullanma ve tahsis etme, karar alma ve örgütsel hedeflere ulaşmak için emir verme gücü ve hakkı olarak tanımlanabilir. Yetki iyi tanımlanmalıdır. Yetkiye sahip olan herkes, yetkilerinin kapsamının ne olduğunu bilmeli ve onu yanlış kullanmamalıdır. Otorite, emir verme, emir verme ve işleri yaptırma hakkıdır. Üst düzey yönetim en büyük yetkiye sahiptir.

Yetki her zaman yukarıdan aşağıya doğru akar. Bir amirin, kendisinden ne beklendiğini ve bunu nasıl yapması gerektiğini net bir şekilde açıklayarak astından nasıl iş yaptırdığını açıklar. Otoriteye eşit miktarda sorumluluk eşlik etmelidir. Yetkiyi başka birine devretmek, hesap verebilirlikten kaçmak anlamına gelmez. Sorumluluk hala en yüksek yetkiye sahip kişiye aittir.

Sorumluluk

Kişinin kendisine verilen görevi tamamlama görevidir. Sorumluluk verilen kişi, kendisine verilen görevleri yerine getirmesini sağlamalıdır. Sorumlu tutulduğu görevler tamamlanmadıysa açıklama veya mazeret vermemelidir. Yeterli yetkiye sahip olmayan sorumluluk, kişi arasında hoşnutsuzluk ve memnuniyetsizliğe yol açar. Sorumluluk aşağıdan yukarıya doğru akar. Orta düzey ve alt düzey yönetim daha fazla sorumluluk taşır. Bir işten sorumlu tutulan kişi bundan sorumludur. Verilen görevleri beklendiği gibi yerine getirirse övgüye mahkumdur. Beklendiği gibi verilen görevleri yerine getirmezse, o zaman da sorumlu olacaktır.

Hesap verebilirlik

belirlenen beklentilerden gerçek performanstaki herhangi bir değişiklik için açıklama yapmak anlamına gelir. Sorumluluk devredilemez. Örneğin, ‘A’ya yeterli yetkiye sahip bir görev verilirse ve’ A ‘bu görevi B’ye devreder ve ondan görevin iyi yapıldığından emin olmasını isterse, sorumluluk’ B’ye aittir, ancak hesap verebilirlik hala ‘A’ ile kalmaktadır. . Üst düzey yönetim en çok sorumlu olanıdır. Sorumlu olmak, kişi işinin ötesinde düşüneceği için yenilikçi olmak demektir. Hesap verebilirlik, kısaca, sonuçtan sorumlu olmak demektir. Sorumluluktan kaçılamaz. Sorumluluktan doğar.

Yetkilendirmeyi sağlamak için, bir yönetici bir sistemde çalışmalı ve aşağıdaki adımları gerçekleştirmelidir:

  • Görev ve görevlerin atanması
  • Yetki verilmesi
  • Sorumluluk ve hesap verebilirlik yaratmak

Yetki devri, üst-ast ilişkisinin temelidir, aşağıdaki adımları içerir

Görevlerin Tayini

Temsilci önce astın görev ve görevlerini tanımlamaya çalışır. Astlardan beklenen sonucu da tanımlaması gerekir. Görev netliği ve beklenen sonuç, yetkilendirmede ilk adım olmalıdır.

Yetki verilmesi

Yetki altbölümü, bir üstün yetkisini ast ile paylaşması ve paylaşması durumunda gerçekleşir. Bu nedenle, her astına, üstlerinin kendisine verdiği görevi yerine getirmesi için yeterli bağımsızlık verilmelidir. Her seviyedeki yöneticiler, iş pozisyonlarına bağlı yetki ve gücü devrederler. Etkili sonuçlar elde etmek için yetkilerin bölünmesi çok önemlidir.

Sorumluluk ve Hesap Verebilirlik

Yetkiler astlara verildiğinde delegasyon süreci sona ermez. Aynı zamanda kendilerine verilen görevlere karşı da zorunlu olmaları gerekir. Sorumluluğun, bir bireyin görevlerini üstlerinin talimatlarına göre elinden gelen en iyi şekilde yerine getirme faktörü veya yükümlülüğü olduğu söylenir.

Sorumluluk çok önemlidir. Dolayısıyla otoriteye etkinlik kazandıran şeydir. Aynı zamanda sorumluluk mutlaktır ve değiştirilemez. Hesap verebilirlik ise, bireyin görevlerini performans standartlarına göre yerine getirme yükümlülüğüdür. Dolayısıyla yetki devredildiği, sorumluluk yaratıldığı ve hesap verebilirliğin dayatıldığı söyleniyor. Hesap verebilirlik sorumluluktan doğar ve sorumluluk yetki dışında doğar. Bu nedenle, her otorite pozisyonuna eşit ve zıt bir sorumluluğun bağlanması önem kazanmaktadır.

Bu nedenle, her yönetici, yani delege eden, delegasyon sürecini tamamlamak için bir sistem izlemelidir. Yetki verenin rolü de aynı derecede önemlidir, bu da onun sorumluluğu ve hesap verebilirliğinin otoriteye bağlı olduğu anlamına gelir.

Yetki ve Sorumluluk İlişkisi

Yetki, bir kişinin veya üstünün astlarına komuta etme yasal hakkıdır; hesap verebilirlik ise bireyin görevlerini performans standartlarına göre yerine getirme yükümlülüğüdür. Yönetim, üstlerinden astlarına akar, astlara emir ve talimatlar verilir. görev. Sadece yetki yoluyla, bir yönetici kontrol uygular. Üstün, kontrolü uygulayarak bir şekilde astlarından hesap verebilirlik talep ediyor. Pazarlama müdürü, bir ayda 50 adet satış yapılması için satış süpervizörünü yönlendirirse. Yukarıdaki standartlara ulaşılmazsa, icra kurulu başkanına karşı sorumlu olacak olan pazarlama müdürüdür. Dolayısıyla otoritenin yukarıdan aşağıya, sorumluluğun aşağıdan yukarıya doğru aktığını söyleyebiliriz. Hesap verebilirlik, sorumluluğun bir sonucudur ve sorumluluk, yetkinin sonucudur. Bu nedenle, her otorite için eşit bir hesap verebilirlik eklenmiştir.

Yetki ve Sorumluluk Arasındaki Farklar

YetkiSorumluluk
Astlarına amirlik etmek üstün hakkıdır.Kendisine verilen işi yapmak astın yükümlülüğüdür.
Yetki, bir üst pozisyona bağlıdır.Sorumluluk, astın kendisine verilen görevi yerine getirmeyi kabul ettiği üst-ast ilişkisinden kaynaklanır.
Yetki, bir astın üstü tarafından devredilebilirSorumluluk değiştirilemez ve mutlaktır
Yukarıdan aşağıya doğru akar.Aşağıdan yukarıya doğru akar.