Organizasyon Yapısının Önemi

Uzmanlık

Organizasyon yapısı, işin birimlere ve bölümlere ayrıldığı bir ilişkiler ağıdır. Bu iş bölümü, çeşitli endişe verici faaliyetlerde uzmanlaşmaya yardımcı oluyor.

İyi tanımlanmış işler

Organizasyon yapısı, niteliklerine, becerilerine ve deneyimlerine göre çeşitli departmanlar için insanları seçerek doğru insanları doğru işe yerleştirmeye yardımcı olur. Bu, her insanın rolünü netleştiren işleri doğru bir şekilde tanımlamaya yardımcı oluyor.

Yetkiyi netleştirir

Organizasyon yapısı, her yöneticinin rol pozisyonlarını netleştirmeye yardımcı olur (statüko). Bu, her yöneticinin yetkilerini açıklığa kavuşturarak yapılabilir ve yetkilerin kötüye kullanılmaması için bu yetkileri kullanma şekli netleştirilmelidir. İyi tanımlanmış işler ve sorumluluklar, çalışan yöneticilere verimlilik getirmeye yardımcı olur. Bu, üretkenliği artırmaya yardımcı olur.

Koordinasyon

Organizasyon, işletmenin farklı bölümleri arasında koordinasyon oluşturmanın bir yoludur. Pozisyonlar arasında açık ve kesin ilişkiler kurar ve bireyler arasında karşılıklı işbirliğini sağlar. İş uyumu, alt düzey yöneticinin birbirine bağlı faaliyetleri üzerinde yetkilerini kullanan üst düzey yöneticiler tarafından sağlanır.

Otorite sorumluluğu ilişkileri ancak ikisi arasında resmi bir ilişki olduğu zaman verimli olabilir. Bir organizasyonun sorunsuz çalışması için yetki-sorumluluk arasındaki koordinasyon çok önemlidir. Farklı ilişkiler arasında koordinasyon olmalıdır. Her otoriteye nihai bir sorumluluk atfedilmesi konusunda netlik sağlanmalıdır. Bir söz vardır: “Sorumsuz bir otorite etkisiz davranışlara yol açar ve otorite olmadan sorumluluk kişiyi etkisiz hale getirir.” Bu nedenle, yetki-sorumluluk koordinasyonu çok önemlidir.

Etkili yönetim

Organizasyon yapısı, iş pozisyonlarının tanımlanmasında yardımcı olur. Farklı yöneticiler tarafından yapılacak roller netleştirilir. Uzmanlaşma, iş bölümü yoluyla sağlanır. Bunların hepsi verimli ve etkili bir yönetime götürür.

Büyüme ve çeşitlendirme

Bir şirketin büyümesi tamamen bir endişenin ne kadar verimli ve sorunsuz çalıştığına bağlıdır. Yöneticilere verilen rol pozisyonları, yetki ve sorumluluk arasındaki koordinasyon ve uzmanlaşmaya odaklanılarak verimlilik sağlanabilir. Buna ek olarak, bir şirket potansiyeli artarsa ​​çeşitlenebilir. Bu, ancak organizasyon yapısı iyi tanımlandığında mümkündür. Bu, bir dizi resmi yapı aracılığıyla mümkündür.

Güvenlik duygusu

Organizasyon yapısı, iş pozisyonlarını netleştirir. Her yöneticiye atanan roller açıktır. Koordinasyon mümkündür. Bu nedenle, güçlerin netliği otomatik olarak zihinsel tatminin artmasına ve dolayısıyla bir endişede güvenlik duygusunun artmasına yardımcı olur. Bu iş tatmini için çok önemlidir.

Yeni değişikliklerin kapsamı

Gerçekleştirilecek rollerin ve faaliyetlerin net olduğu ve her kişinin çalışmasında bağımsızlık kazandığı yerlerde, bu, bir yöneticiye yeteneklerini geliştirmesi ve bilgisini geliştirmesi için yeterli alan sağlar. Bir yönetici, yeni üretim tekniklerini benimsemeye giden bir yol veya yol olabilecek bağımsız kararlar almaya hazırlanır. Bir işletmenin işleyişine yeni değişiklikler getirme kapsamı, yalnızca bir dizi organizasyon yapısı aracılığıyla mümkündür.