İçindekiler
Örgütler temelde ilişkiler temelinde sınıflandırılır. Organizasyonların sınıflandırılması, organizasyondaki ilişkilere göre iki türe ayrılır:
Resmi Organizasyon
Yöneticiler organizasyon sürecini sürdürürken organizasyon sürecinin bir sonucu olarak sistematik çalışma ve kaynakların verimli kullanımını sağlamak için bir organizasyon yapısı oluşturulur. Bu tür yapı, resmi organizasyon yapısı olarak bilinir.
Bu, her biri bir yetki ve sorumluluk ölçüsü taşıyan iyi tanımlanmış işlerin yapısını ifade eden bir organizasyondur. Yapının koyduğu normlara bağlı kalarak insanların hedeflerine ulaşmasını sağlayan bilinçli bir tespittir. Bu tür bir organizasyon, her kişinin performansından sorumlu olduğu keyfi bir kuruluştur. Resmi organizasyon, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için resmi bir yapıya sahiptir.
Resmi örgütsel yapı, her bireyin gerçekleştireceği işi, her bireye verilen yetki, sorumluluğu, üst-alt ilişkisini ve kuruluştaki her bireyin belirlenmesini açıkça belirtir. Bu yapı, kurumsal hedeflere ulaşmak için yöneticiler tarafından kasıtlı olarak yaratılmıştır.
Resmi organizasyonun özellikleri:
- Resmi örgütsel yapı, örgütlenme süreci tarafından kasıtlı olarak yaratılmıştır.
- Resmi organizasyon yapısının amacı, organizasyonel hedeflere ulaşmaktır.
- Resmi organizasyon yapısında her bireye belirli bir iş verilir.
- Resmi bir organizasyonda, her bireye sabit bir otorite veya karar verme yetkisi verilir.
- Resmi örgütsel yapı, üst-alt ilişkilerin yaratılmasına yol açar.
- Resmi bir organizasyonel yapı, organizasyonda skaler bir iletişim zinciri oluşturur.
Gayri Resmi Organizasyon
Gayri resmi organizasyonlar, beğeniler, hoşlanmayanlar ve duygular üzerine kurulu ilişkiler geliştirir. Bu nedenle, arkadaşlığa dayalı sosyal gruplar ağı, gayri resmi kuruluşlar olarak adlandırılabilir. Resmi olmayan bir organizasyona sahip olmak için bilinçli bir çaba gösterilmez. Resmi organizasyondan ortaya çıkar ve resmi organizasyonda olduğu gibi herhangi bir kural ve düzenlemeye dayanmaz.
Organizasyonların sınıflandırılması içerisinde resmi organizasyon yapısında bireylere çeşitli iş pozisyonları verilir. Bu iş pozisyonlarında çalışırken, bireyler birbirleriyle etkileşime girer ve kuruluşta bazı sosyal ve arkadaşça gruplar geliştirir. Bu sosyal ve dostça gruplar ağı, organizasyonda gayri resmi organizasyon yapısı olarak adlandırılan başka bir yapı oluşturur.
Organizasyonların sınıflandırılması içerisinde gayri resmi organizasyonel yapı otomatik olarak oluşturulur ve böyle bir yapının temel amacı psikolojik tatmin elde etmektir. Gayri resmi yapının varlığı biçimsel yapıya bağlıdır, çünkü farklı iş pozisyonlarında çalışan insanlar gayri resmi yapı oluşturmak için birbirleriyle etkileşime girerler ve iş pozisyonları gayri resmi yapı oluşturulur. Dolayısıyla, resmi bir yapı yoksa, iş pozisyonu olmayacak, iş pozisyonlarında çalışan kimse olmayacak ve gayri resmi bir yapı olmayacaktır.
Resmi ve Gayri Resmi Örgütler Arasındaki İlişki
Hem resmi hem de gayri resmi organizasyonda çalışanlar için önemlidir. Resmi organizasyon, belirlenen organizasyon yapısından kaynaklanır ve gayri resmi organizasyon resmi organizasyondan kaynaklanır. Etkili bir organizasyon için hem resmi hem de gayri resmi organizasyonlara ihtiyaç vardır.
Resmi organizasyon bağımsız olarak çalışabilir.
Resmi ve gayri resmi organizasyon, verimli çalışma ve pürüzsüzlük sağlamaya yardımcı olur. Resmi organizasyon içinde, üyeler birbirleriyle işbirliği içinde verilen görevleri üstlenirler. Kendi aralarında etkileşimde bulunur ve iletişim kurarlar. Bu nedenle hem resmi hem de gayri resmi organizasyon kuruluşlar için önemlidir.
Gayri resmi organizasyonun özellikleri:
- Resmi olmayan organizasyon yapısı, yöneticilerin amaçlanan herhangi bir çabası olmadan otomatik olarak oluşturulur.
- Psikolojik tatmin elde etmek için çalışanların gayrı resmi organizasyon yapısı oluşturulmaktadır.
- Gayri resmi organizasyonel yapı, sabit bir otorite veya iletişim akışı yolunu izlemez.
- Herhangi bir kişi kuruluştaki herhangi bir kişiyle iletişim kurabildiği için bilgi kaynağı gayri resmi yapı altında bilinemez.
- Gayri resmi bir organizasyonel yapının varlığı resmi organizasyon yapısına bağlıdır.
Organizasyonların Sınıflandırılması Özet
Organizasyonel hedeflere ulaşmak için birkaç kişi birlikte çalıştığında, sosyal bağlar inşa etme eğilimindedir ve bu nedenle gayri resmi organizasyon, hedeflere sorunsuz bir şekilde ulaşılabilecek işbirliğini sağlamaya yardımcı olur. Bu nedenle, resmi örgütlenmenin biçimsel örgütlenmeden ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Resmi organizasyonlar roller ve sorumluluklar, organizasyon şemaları ve raporlama yapılarında planlanır ve belgelenir. Bazen bu organizasyonlar sadece teoridir ve gerçekte planlandığı gibi işlev görmezler.
Gayri resmi örgütler, var olmayan veya işlevsiz örgütlerin yerine kurulur. Bunlar, bir araya gelip bir şeyleri yapmak için perde arkasında çalışan bir ekip gibi işleri halletmek için insanlar ve işlevler tarafından oluşturulur. Veya gayri resmi bir görev gücü. Bunlar nasıl oluştuklarına bağlı olarak yararlı veya zararlı olabilir.