Proje Yönetimi Nedir

Proje Yönetimi Nedir?


Proje yönetimi nedir ? Başarılı bir projeyi gerçekleştirme çabasının planlanması, organize edilmesi ve yönetilmesidir. Bir proje, örneğin bir bina veya büyük bir yeni bilgisayar sistemi gibi belirli bir çıktı veya sonuç üreten tek seferlik bir faaliyettir.

Proje nedir?

Bir proje, çıktılar, sonuçlar veya faydalar açısından tanımlanabilecek planlanmış hedeflere ulaşmak için üstlenilen benzersiz, geçici bir çabadır. Bir proje, kabul kriterlerine göre, üzerinde anlaşmaya varılan bir zaman çizelgesi ve bütçe dahilinde hedeflere ulaşırsa genellikle başarılı sayılır.

Zaman, maliyet ve kalite her projenin yapı taşlarıdır:

Zaman:

çizelgeleme, işin ne zaman gerçekleştirileceğini gösteren çizelgeleri geliştirmek ve sunmak için kullanılan bir teknikler koleksiyonudur.

Maliyet:

Gerekli fonlar nasıl elde edilir ve finansman nasıl yönetilir?

Kalite:

Çıktıların ve yönetim süreçlerinin amaca uygunluğu nasıl sağlanacak?

Proje Yönetimi Nedir?

Proje yönetimi, proje amaç ve hedeflerinin tanımlanmasını ve onaylanmasını, bunların nasıl elde edileceğini, görevleri tanımlamayı ve ihtiyaç duyulan kaynakları ölçmeyi ve tamamlanma için bütçeleri ve zaman çizelgelerini belirlemeyi içeren bir proje planı geliştirmeyi içerir. Aynı zamanda, plana göre ‘performans’ hakkında doğru ve objektif bilgi ve gerektiğinde kurtarma eylemlerini uygulamaya yönelik mekanizmalar sağlamak için düzenli ‘kontroller’ çalıştırmanın yanı sıra proje planının uygulanmasını yönetmeyi de içerir.

Projeler genellikle başlıca aşamaları veya aşamaları (bunlar için çeşitli başlıklarla) takip eder, örneğin: fizibilite, tanımlama, planlama, uygulama, değerlendirme ve gerçekleştirme.

Proje yönetimini sadece ‘yönetim’den ayıran temel faktör, devam eden bir süreç olan yönetimden farklı olarak, bu nihai çıktıya ve sınırlı bir zaman aralığına sahip olmasıdır. Bu nedenle, bir proje profesyonelinin çok çeşitli becerilere ihtiyacı vardır; genellikle teknik beceriler ve kesinlikle insan yönetimi becerileri ve iyi iş bilinci.

Proje Yönetimi Türleri

Belirli endüstrilerin veya proje türlerinin özel ihtiyaçlarını karşılamak için birçok proje yönetimi türü geliştirilmiştir.

Aşağıdakileri içerir:

Şelale Proje Yönetimi

Bu, geleneksel proje yönetimine benzer, ancak her bir görevin bir sonraki başlamadan önce tamamlanması gerektiği uyarısını içerir. Adımlar doğrusaldır ve ilerleme bir şelale gibi tek yönde akar. Bu nedenle, bu tür proje yönetiminde görev dizilerine ve zaman çizelgelerine dikkat edilmesi çok önemlidir. Genellikle, proje üzerinde çalışan ekibin boyutu, daha küçük görevler tamamlandıkça ve daha büyük görevler başladıkça büyüyecektir.

Çevik Proje Yönetimi

Bilgisayar yazılımı endüstrisi, bu metodolojiyi ilk kullananlardan biriydi. Çevik Manifesto’nun 12 temel ilkesinden kaynaklanan temeli ile çevik proje yönetimi, çıktıların sürekli izlenmesine ve iyileştirilmesine odaklanan yinelemeli bir süreçtir. Özünde, yüksek kaliteli çıktılar müşteri değeri sağlamanın, ekip etkileşimlerinin ve mevcut iş koşullarına uyum sağlamanın bir sonucudur.

Çevik proje yönetimi, aşamalı bir yaklaşımı izlemez. Bunun yerine, bir organizasyondaki çeşitli ekip üyeleri tarafından projenin aşamaları birbirine paralel olarak tamamlanır. Bu yaklaşım, tüm prosedürü yeniden başlatmak zorunda kalmadan hataları bulabilir ve düzeltebilir.

Yalın Proje Yönetimi

Bu metodoloji, hem zaman hem de kaynak israfından kaçınmakla ilgilidir. Bu metodolojinin ilkeleri, Japon üretim uygulamalarından derlenmiştir. Bunların arkasındaki ana fikir, daha az kaynakla müşteriler için daha fazla değer yaratmaktır.

Burada listelenenden çok daha fazla metodoloji ve proje yönetimi türü vardır, ancak bunlar en yaygın olanlarından bazılarıdır. Kullanılan tür, proje yöneticisinin veya projesi yönetilen şirketin tercihine bağlıdır.

Proje Yönetimi Yaşam Döngüsü

Projelerin bir başlangıcı, ortası ve sonu olduğu için hepsi bir dizi aşamadan geçer. Bu beş aşamayı kavrayabilirseniz, o zaman proje yönetiminin neyle ilgili olduğu konusunda iyi bir kavrayışa sahip olacaksınız.

Beş aşama aşağıda özetlenmiştir.

Başlatma

Bu, projenizin başlangıç ​​aşamasıdır. Fikri geliştiriyorsunuz ve projenin tam olarak neyi sunacağını ve oraya nasıl ulaşacağınızı belirten bir belge olan Proje Şartını bir araya getiriyorsunuz. (Ücretsiz bir Proje Charter şablonu indirin ve kendinize biraz zaman kazandırın).

Projenin bu aşaması, proje hedeflerini, zamanlamayı ve nasıl iletişim kurulacağı ve iletişim zinciri gibi süreçleri tanımlamak için ekibi, paydaşları ve ilgili diğer tarafları bir araya getirdiğiniz bir proje başlangıç ​​toplantısıyla sonuçlanır.

Planlama

Bir sonraki aşama, işi daha küçük parçalara bölerek ve her birinin ne kadar süreceğini tahmin ederek planladığınız yerdir. Bunun çıktısı, genellikle görevlerin sırasını ve birbirlerine nasıl bağlı olduklarını temsil eden bir Gantt şemasında görselleştirilen proje planınızdır. Bu size proje sonuca ulaşıncaya kadar iş için bir yol haritası verir.

Yürütme

İşin büyük kısmı burada gerçekleşiyor. Artık bir planınız olduğuna göre, bu planı uygulayabilirsiniz. Yol boyunca, bütçe, program ve kalite performansı açısından yolunda gittiğinizden emin olmak için işi izleyecek ve kontrol edeceksiniz.

Ayrıca riskleri belirleyip azaltmak, sorunlarla ilgilenmek ve değişiklikleri dahil etmek için çalışacaksınız. Bir proje yöneticisinin işinin büyük kısmı bu aşamada gerçekleşir.

Kapanış

Elde edilenlerden en iyi şekilde yararlanmak ve öğrenilen derslerin yararlanacak ekiplere aktarılmasını sağlamak için proje çalışmasının dikkatlice kapatılması gerekir. Bu aşamada, tamamlanan iş için kullanıcı kabulü alacak, tüm son evrak işlerini ve raporları tamamlayacak ve tüm çıktıları operasyon yönetimi ekibi gibi farklı bir ekibe teslim edeceksiniz.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 476
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 233
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 229
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 342
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 936