tows-analizi

TOWS Analizi Nedir?

SWOT sonuçlarınızı belirleyip önceliklendirdikten sonra, TOWS Analizi ile bunları işletmeniz için kısa vadeli ve uzun vadeli stratejiler geliştirmek için kullanabilirsiniz. Sonuçta, bu alıştırmanın gerçek değeri, işiniz üzerindeki olumlu etkileri en üst düzeye çıkarmak ve olumsuz olanları en aza indirmek için sonuçları kullanmaktır.

Ancak SWOT analizi sonuçlarınızı stratejilere nasıl dönüştürürsünüz? Bunu yapmanın bir yolu, şirketinizin güçlü yönlerinin, zayıf yönlerinin, fırsatlarının ve tehditlerinin birbiriyle nasıl örtüştüğünü düşünmektir. Bu bazen TOWS analizi olarak adlandırılır.

Örneğin, belirlediğiniz güçlü yönlere bakın ve ardından fırsatları en üst düzeye çıkarmak için bu güçlü yönleri kullanmanın yollarını bulun (bunlar güçlü fırsat stratejileridir). Ardından, belirlediğiniz tehditleri en aza indirmek için aynı güçlü yönlerin nasıl kullanılabileceğine bakın (bunlar güçlü tehdit stratejileridir).

TOWS  Analizi
TOWS Analizi

TOES Analizini Kim İcat Etti?

TOWS analizi, 1960’larda Stanford Araştırma Enstitüsü’nde Albert Humphrey adlı bir yönetim danışmanı tarafından icat edildi. Daha önce kurumsal planlama pek başarılı olamamıştı. Fortune 500 şirketlerinin, yürütülebilir ve makul olan uzun vadeli planlama üretmenin bir yoluna ihtiyacı vardı.

Bu sürece devam ederken, zayıflıkları en aza indirecek (zayıflık-fırsat stratejileri) veya tehditlerden kaçınacak (zayıflık-tehdit stratejileri) stratejiler geliştirmek için belirlediğiniz fırsatları kullanın.

Dört TOWS stratejisi

Sonuç olarak, tüm stratejik perspektifleri ilgili eylem öğeleriyle kapsayacak şekilde yapılandırırsınız:

Güçlü Yönler / Fırsatlar

Her bir iç gücün her bir dış fırsattan yararlanmanıza nasıl yardımcı olabileceğini belirlemek için her fırsatta SWOT Analizinde listelenen tüm güçlü yönleri tek tek değerlendirin.

Güç / Tehditler

Her bir iç gücün her dış tehditten kaçınmanıza nasıl yardımcı olabileceğini belirlemek için, her bir tehditle birlikte SWOT Analizinde listelenen tüm güçlü yönleri tek tek değerlendirin.

Zayıf Yönler / Fırsatlar

Her bir harici fırsatı kullanarak her bir iç zayıflığın nasıl ortadan kaldırılabileceğini belirlemek için her fırsatta SWOT Analizinde listelenen tüm zayıflıkları tek tek değerlendirin.

Zayıf Yönler / Tehditler

Her ikisinin de önlenebileceğini belirlemek için SWOT Analizinde listelenen tüm zayıflıkları tek tek değerlendirin.

Matrisin içindeki dört kare, ilgili sütun ve satır etiketleri bir araya geldiğinde ne olduğunu temsil eder.

SWOT ve TOWS analizi arasındaki fark nedir?

Bir strateji oluşturma sürecinde, önce güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve tehditlerinizi belirlemek için SWOT’u kullanırsınız ve ardından SWOT bulgularınızın gelecekteki stratejiye nasıl uygulanabileceğini bulmak için TOWS’u kullanırsınız.

SWOT analizi olmadan TOWS Analizi etkili olabilir mi?

SWOT matrisi bir planlama aracıdır, TOWS matrisi ise bir eylem aracıdır. SWOT analizinde, tüm Güçlü Yönleri, Zayıf Yönleri, Fırsatları ve Tehditleri belirlersiniz. Bundan sonra her noktayı tekil bir bakış açısı olarak düşünürsünüz.

Oysa TOWS matrisi, bu faktörler arasındaki ilişkileri tanımlar ve bunlara göre strateji seçer. Güçlü ve zayıf yönler, herhangi bir bağlam olmadan düşünmesi zor olabilen soyut kavramlardır.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 474
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 230
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 338
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934