İçindekiler
Yöneticinin yetkilendirme sürecine yardımcı olabilecek ilkeler biçiminde birkaç yönerge vardır. Yetki verme ilkeleri aşağıdaki gibidir:
Hariç tutulan sonuç ilkesi
Yetkileri astına devretmeden önce her yöneticinin hedefleri ve bunlardan beklenen sonuçları net bir şekilde tanımlayabilmesini önerir. Amaçlar ve hedefler eksiksiz ve net bir şekilde tanımlanmalı ve performans standartları da açıkça bildirilmelidir. Örneğin, bir pazarlama müdürü, belirli bir günde gerçekleşecek satış birimleriyle ilgili olarak satıcılara, günde on birimin hedef satış olması gerektiğini söyler. Bir pazarlama yöneticisi bu satış yönergelerini sağlarken, satış görevlisinin görevini net bir zihinle verimli bir şekilde yerine getirebilmesi için hedef satışlardan bahsetmek çok önemlidir.
Yetki ve Sorumluluk Eşitliği İlkesi
Bu ilkeye göre, yönetici yetki ve sorumluluk arasında bir denge sağlamalıdır. İkisi de el ele gitmeli.
Bu ilkeye göre, eğer bir asta bir görevi yerine getirme sorumluluğu verilmişse, o zaman aynı zamanda bu görevi etkili bir şekilde yerine getirmesi için yeterli bağımsızlık ve güç verilmelidir. Bu ilke aynı zamanda astına, zaman zaman kötüye kullanılabilecek aşırı yetki sağlamaz. Yetki, kendisine verilen göreve uygun şekilde verilmelidir. Bu nedenle, ikisi arasında hiçbir derece eşitsizlik olmamalıdır.
Mutlak sorumluluk ilkesi
Bu, yetkinin devredilebileceğini, ancak sorumluluğun yöneticiler tarafından astlarına devredilemeyeceğini, bu da sorumluluğun sabit olduğu anlamına gelir. Her kademedeki yönetici, yetkisi ne olursa olsun, yetkileri devrederek görevini yerine getirmekten her zaman amirine karşı sorumludur. Sorumluluğundan kaçabileceği anlamına gelmez. Görevin tamamlanmasına kadar daima sorumlu kalacaktır.
Her üst, astlarının eylemlerinden sorumludur ve üstlerine karşı sorumludur, bu nedenle, üretim müdürüne bir iş verilmiş ve makine bozulmuşsa, bazı yetkileri astlarına devretmiş olsa bile üstler, suçu astlarına devredemez. . Tamirciler onarım işini yaptıramazsa, üretimlerinin tamamlanmaması durumunda üretim müdürü CEO’ya karşı sorumlu olacaktır.
Yetki İlkesi seviyesi – Bu ilke, bir yöneticinin yetkisini verilen yetki / çerçeve dahilinde kullanması gerektiğini önerir. Yönetici, yetkisi verilmeyen konularda üstlerine danışmaya zorlanmalıdır; bu, bir yönetici önemli bir karar almadan önce, bunu yapma yetkisine sahip olduğundan emin olmalıdır, diğer yandan astın da sık sık şikayetleri ve kendilerinden istenmediği takdirde amirlerine önerilerde bulunurlar. Bu ilke, yetki derecesine ve muhafaza edilmesi gereken seviyeye vurgu yapar.