cumartesi çalışması

Cumartesi Günü Çalışılmayan İşyerlerinde Yıllık İzin

İş Kanunun md.56/5’te; Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan hafta tatili günlerinin izin süresinden sayılmayacağı belirtilmiş.

Hafta tatilini düzenleyen 46.maddeye göre; iş günlerinde çalışmış olmak koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat hafta tatili verileceği belirtilmiştir.

“Cumartesi çalışılmayan ve bu güne ait  sürenin diğer işgünlerine bölünerek çalışma süresinin tamamlandığı işyerlerindeki işçilerin yıllık ücretli izin sürelerine, sadece bir günlük hafta tatili günü eklenir, çalışılmayan cumartesi günleri eklenmez. Çünkü çalışılmayan cumartesi gününe ait iş saatlerinin diğer beş güne dağıtılması, işçinin haftada bir yerine iki gün tatil yapmasını sağlamaya yönelik olup, daha uzun bir yıllık izin olanağının yaratılmasıyla ilgili değildir.” (Sarper Süzek, İş Huku, 12.Baskı, İstanbul-2016, sf.873.)

Çalışılmayan Cumartesi günü, yıllık izinde izin süresini arttırmaz, sadece 1 günlük hafta tatili süresi yıllık izin süresine eklenir.

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN