İş Yerinde Yapılan Tacize Suskun Kalmayın

Cinsel tacizin bir işçi tarafından veya üçüncü bir kişi tarafından yapılması halinde, cinsel tacize uğrayan işçinin işverene durumu hemen bildirmesi ve gerekli önlemleri almasını isteme hakkının da bulunmaktadır.

Çeşitli kurumların yaptığı araştırmalarda cinsel tacizin çok yaygın olduğu sonucu ortaya çıkarken tacize uğrayanların çeşitli nedenlerle suskun kalmaları bu eylemi yapanları daha da cesaretlendiriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Av. Dr. Serdar Tahtakıran, cinsel suçların genellikle mağdur yalnızken ve görgü tanığı olmadığı ortamlarda yaşandığı için cinsel taciz fiilinin tanıkla ispatının son derece zor olduğuna işaret etti. Yargının, bir bayanın nedensiz yere cinsel tacize uğradığı yönünde açıklamada bulunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu dikkate alarak çoğunlukla mağdurun lehine görüş belirttiğini vurgulayan Dr. Serdar Tahtakıran, “Yargı, cinsel tacize uğrayan işçiye taciz eylemini ispatlaması konusunda kolaylık sağlamaktadır” dedi. Cinsel taciz işveren tarafından yapılmışsa, mağdur işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceğini ve kıdem tazminatını alabileceğini ancak ihbar tazminatı alamayacağını hatırlatan Tahtakıran, ihbar tazminatı alamama nedeninin ise işçinin haklı fesih durumundan kaynaklandığını belirtti ve madur işçinin aynı zamanda, cinsel taciz nedeniyle manevi tazminat talep etmek ve Ceza Hukuk yönünden Savcılığa şikayette bulunmak haklarının da olduğunu ekledi.

İşyerinde Kadın İşçiye “Ateş Başına mı Vurdu?” Demek Taciz Suçu

Mağdur işçinin kıdem tazminatı alma hakkının yanında, cinsel tacizde bulunan kişiye karşı genel hükümlere göre her zaman maddi ve manevi tazminat davası açmak hakkına da sahip olduğunu söyleyen Tahtakıran, cinsel taciz fiillerine örnek olarak şu hususları sıraladı: “İşyeri tuvaletine müdürle ilgili edebe aykırı sözler yazmak. İşçinin, vardiya arkadaşının eşi ile onun evinde ilişkiye girmesi. Asıl işveren işçisinin alt işverenin işçisi olan elemanına elle ve sözle tacizde bulunması. İşçiye cinsel nitelikte sözler söylenmesi. Kadın işçiye ‘ateş başına mı vurdu’ demek ve elbisesinin fermuarını indirmek. Kadın işçiye ‘seni seviyorum’ demek ve serviste yakınına oturup sözle sataşmak. Kadın işçiye arkadaşlık teklif etmek ve kabul etmemesi üzerine tokat atmak, işyerinde çalışan kendi eşine küfür etmek ve kaba kuvvet kullanmak, işyerindeki bilgisayardan, iş arkadaşına e-posta yoluyla edep dışı sözler ve resimler göndermek.”

Cinsel taciz iş saatleri dışında da olabilir

İşyerinde cinsel taciz eylemlerinin işverence yapılabileceği gibi, işyerindeki diğer çalışanlar tarafından yapıldığını hatırlatan Tahtakıran, “İş yerinde tacizlerin işveren ve diğer işçilerin dışında işveren vekilleri, işverenin akrabaları, müşteriler veya üçüncü kişiler tarafından da yapılabilmekte. Ancak bu tacizlerin genellikle işyerinde çalışan diğer işçiler tarafından yapılmaktadır. Bu tacizler işyerinde olabileceği gibi, işyeri ve iş saatleri dışında da olabilir.” diye konuştu. Cinsel tacizin bir işçi tarafından veya üçüncü bir kişi tarafından yapılması halinde, cinsel tacize uğrayan işçinin işverene durumu hemen bildirmesi ve gerekli önlemleri almasını isteme hakkının da bulunduğunu işaret eden Tahtakıran sözlerini şu cümleyle tamamladı: “Üçüncü kişiler işyeri ile ilgili olabilecek kişilerdir. İşverenin yakınları veya müşteriler üçüncü kişiler olarak sayılabilir. İşveren, kendisine tacize uğrayan işçi tarafından bildirim yapılmasına rağmen gerekli önlemleri almazsa, madur işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip kıdem tazminatını ve manevi tazminat isteyebilir, bu durumda gerekli önlemleri almayan işveren de tacizde bulunan işçi ile birlikte sorumlu olacaktır. İşveren işçinin haklı feshine sebep olmamak için gerekli önlemleri hemen almak zorundadır. Bu önlemler; çalışma şartlarının değiştirilmesi, mağdur işçinin yerinin değiştirilmesi veya gerekli kişilere gerekli uyarıların yapılması olabilir.”

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN