Sigortasız Çalışma

Sigortasız Çalışılan Günlerin Tespiti Davası Açma Süresi

Geçmiş yıllarda sigortasız çalışmış olan işçilerin, sigorta primlerinin işveren tarafından ödenmemiş olması nedeniyle; yaşlılık aylığı ve diğer sigortalılık haklarında kayıplar meydana geliyor. İşçi, sigortasız çalıştığı günlerin tespitine ilişkin davayı iş mahkemesinde açabilir. Bu davanın açılabilmesi için Kanun 5 yıllık bir süre öngörmüştür.

5510 sayılı Kanunun 86.maddesi gereği, çalışmanın bittiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde dava açılabilir.

Örneğin; işçi sigortasız olarak çalışmış ve 15/05/2011 tarihinde işten ayrılmış olsa, dava açma süresi 2011 yılının sonundan sonra 01/01/2012 tarihinde başlar ve beş yıllık süre 31/12/2016 tarihinde biter.

Hizmet tespiti davası açma süresi nedir?

Ancak Yargıtay bazı durumlarda dava açmanın süreye bağlı olmadığına ilişkin kararlar vermiştir. Aşağıda belirttiğim bu hallerde, işçi sigortasız çalıştığı günlerin tespitine ilişkin davasını beş yıllık hak düşürücü süreye bağlı olmaksızın beş yıl geçmiş olsa da açabilir;

1-Müfettiş tutanağı ya da raporuyla çalışma tespit edilmişse,

2-Asgari işçilik incelemesi sonucu işverenden sigortalının primleri Kurumca icra yoluyla tahsil edilmişse,

3-İşveren imzalı ücret tediye bordrosunda sigortalıdan sigorta primi kestiğini göstermiş ancak primi Kuruma yatırmamışsa,

4-Sigortalı durumda iken memurluğa geçmişse,

5-İşe giriş bildirgesi Kuruma süresinde verilmiş, fakat bordroları verilmemiş ve primleri SGK’ya ödenmemişse,

6-İşçilik haklarına (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı gibi) ilişkin aynı döneme ait kesin hüküm varsa, Bu durumlarda Hizmet Tespiti Davası açma hakkı zaman aşımına uğramaz.

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN