İş Hukukunun genel ilkesi işverene karşı işçinin korunmasıdır. Yeni iş arama izni de bu anlamda işçiye tanınmış bir haktır.
Belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmek isteyen işçi veya işveren, diğer tarafa belirli bir bildirim süresi kadar önce haber vermek zorundadır.
Bildirim süresi iş sözleşmesinin süresi ile orantılıdır. Bildirim süreleri;
- iş sözleşmesi 6 aydan az sürmüş ise 2 hafta,
- iş sözleşmesi 6 ay – 1,5 yıl arası sürmüş ise 4 hafta,
- iş sözleşmesi 1,5 yıl – 3 yıl arası sürmüş ise 6 hafta,
- iş sözleşmesi 3 yıldan fazla sürbüş ise 8 haftadır.
Bildirim süresine uymadan iş sözleşmesini erken fesheden taraf, diğer tarafa bildirim süresinin ücreti kadar tazminat ödemek zorunda kalır. Ancak, derhal feshi gerektiren sebeplerden biri varsa, bildirim süresine uymak zorunluluğu yoktur (örneğin işçinin ücretinin zamanında ödenmemesi veya eksik ödenmesi, hakaret, iş güvenliğinin ihlal edilmesi gibi).
Bildirim süresinde, işveren işçiye yeni bir iş bulması için günde en az 2 saat yeni iş arama izni vermek zorundadır. Yeni iş arama izni süresince işçinin ücretinden kesinti yapılamaz. (İş K.md.27)
İşçi isterse, yeni iş arama izin saatlerini birleştirerek, işten ayrılacağı günden evvelki günlerde kullanabilir.
İşveren, işçiyi iş araza izninde çalıştırırsa ve bu süreyi eksik kullandırırsa, çalıştırdığı süre kadar ücreti yüzde yüz zamlı öder.
Bu durumda, iş arama izninde çalıştırdığı işçiye;
eksik kullandırılan süreye ilişkin normal ücret işçiye ödenir,
çalıştırdığı saatler için yüzde yüz zamlı ödeme ile birlikte, işçiye ücretinin üç katı tutarında ödeme yapmak zorunda kalacaktır.
Kaynak :
http://www.tahtakiran.net