Kıdem Tazminatı

Kesintili Ve Aralıklı Çalışmada Kıdem Tazminatı

Aynı işverene bağlı olarak bir ya da değişik işyerlerinde çalışılan süreler, kıdem tazminatı hesaplanırken birleştirilir. Kıdem tazminatına hak kazanmaya dair bir yıllık sürenin hesabında işçinin daha önceki aralıklı çalışmaları birleştirilerek dikkate alınır. Ancak; her bir çalışmanın kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermesi bu birleştirme için gerekli koşuldur.

İşçinin önceki çalışmaları nedeniyle kıdem tazminatı ödenmişse, aynı dönem için iki defa kıdem tazminatı ödenemeyeceğinden, bu önceki çalışma süreleri tasfiye edilmiş kabul edilir. Tasfiye edilen bu önceki dönemler, son çalışılan dönemin sonundaki kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

Aynı işverene ait bir veya değişik işyerlerinde çalışılan süreler için kıdem tazminatı ödenmemişse, önceki çalışma süreleri sonraki hizmet süresine eklenerek son ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır.

Önceki çalışmaların sonunda kıdem tazminatı adı altında ödemeler yapılmışsa, hak kazanılan bu önceki kıdem tazminatı tutarının tam olarak ödenip ödenmediği araştırılır ve varsa bakiyesinin ödenmesine karar verilir. (Y 9HD, 02/12/2008, E.2008/40877, K.2008/33119)

Not: Önceki çalışma dönemlerinin kıdem tazminatı ödenerek tasfiye edilmiş olması, o dönemlerde kullanılmamış olan (veya ücreti ödenmemiş olan) yıllık izinlerin sonraki dönemlerde hakedilen yıllık izin süreleriyle birleştirilmesine engel oluşturmaz. (Y7HD, 23/10/2014, E.2014/11703, K.19347)

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN