çalışan memnuniyeti anketi_600x400

Çalışan Memnuniyeti Nedir?

Çalışan Memnuniyet Anketi, İnsan Kaynakları Yöneticilerinin çalışanların memnuniyet düzeyini ölçmek için kullanabilecekleri güçlü bir ankettir. Bu anket, yönetime çalışanların işlerinden ne derece memnun olduğunu tespit etme imkânı verir, ayrıca anket sorularına verilen yanıtların yeterince olumlu olmaması durumunda alınması gereken muhtemel önlemlerin neler olabileceğine ilişkin etkili bir yönlendirme ve bilgi akışı sağlar.

Peki, çalışan memnuniyetini sağlamak neden bu kadar önemlidir?

Çalışanların işlerinden memnun olduklarında daha mutlu, daha katılımcı ve daha üretken olacakları yaygın olarak bilinen bir gerçektir. Başarılı şirketlerin iş ortamından memnun ve motivasyonu yüksek çalışanlar sayesinde ayakta durduğu düşünülürse kuruluşların bu konuya ehemmiyet göstermeleri son derece normaldir.

Ne yazık ki yapılan araştırmalar çalışanların % 70’inin işlerinden nefret ettiğini göstermiştir. Bu durumun farklı pek çok nedeni olabilir. Bazı çalışanlar patronlarından nefret eder. Kimileri iş arkadaşlarından hoşlanmazken kimileri ise ekip ruhunu yakalayamadıklarını düşünür. Bir grup yaptığı onca çalışmanın görmezden gelindiğini düşünürken diğerleri şirketlerinin çalışanlarını kolaylıkla harcayabileceğine inanırlar. Yeterince maaş almadıklarını düşünen ya da şirket misyonuna inanmayan hatta vizyon/misyon ile şirket kültürünün birbirini tutmadığını düşünen çalışanlar dahi vardır.

Çalışanlar işlerinden memnun olmadığında şirketler de çeşitli sıkıntılar yaşarlar:

Memnuniyet seviyesi düşük çalışanların tam anlamıyla üretken olmaları imkansızdır.

Memnuniyet seviyesi düşük çalışanlar zamanla çevrelerine de zarar verir hale gelir, diğer çalışanların moralini bozup onları incitebilir ya da çalışma ortamını bozabilirler.

Her gün sevmedikleri bir ofise ayak basmak zorunda kaldıklarından başka bir yerde iş aramaya başlamaları an meselesidir.

Memnuniyet seviyesi düşük çalışanlar müşterilerinize karşı şirket itibarınızı zedeleyecek ve kazancınızı olumsuz yönde etkileyecek bir tutum sergileyebilir.

Şirketiniz tatminsiz çalışanlardan oluşuyorsa en iyi yetenekleri kurumunuza çekmeniz olanaksızdır.

Sorunlar bir hayli büyük. O halde işletmenizi yalnızca çalışanlarınızın geldiği, çalıştığı ve ayrıldığı bir alan olarak düşünmeyi bir an evvel bırakmalısınız. Hem zaten kim samimi bir iş ortamında yani herkesin kazanmasını amaçlayan bir şirket kültürüne sahip işletmelerde çalışmayı istemez ki? Böylesi bir kültür edinebilmiş şirketler, iş yerlerinin de tıpkı bizler gibi “nabzı” atan canlı bir organizma olduğunu fark etmiş olanlardır. Bu “Nabız Atışı”nın kaynağını ise şirket çalışanlarının ruh hali yani moral ve motivasyonu oluşturur. Bu nedenle işletmenizin sağlığını ölçme ve analiz etmenin ya da konuya ilişkin sağlam bir iç görü kazanmanın en iyi yolu Çalışan Memnuniyetini ölçen anketler kullanmaktır.

Çalışan katılımını artırmak ve çok daha güçlü bir şirket olmak için düzenli aralıklarla çalışan memnuniyeti anketlerini düzenlemeniz akıllıca olacaktır. Anket sıklığının ne şekilde olacağı kurumunuza bağlıdır. Bu anketler, çalışanların intikam korkusu olmadan düşüncelerini paylaşmalarını sağlamak adına elektronik ortamlarda veya isimsiz şekilde yapılmalıdır.

Peki, personel memnuniyeti ve işletmenizin sağlığını tespit etmek için çalışanlarınıza sormanız gereken en doğru sorular nelerdir?

Personel memnuniyetinin yerlerde olduğu hatta bir nevi can çekiştiği şirketlerdeki asıl problem çalışanlara doğru soruların sorulmamasıdır. Çalışan katılımı ve memnuniyetini ölçen bu anketlerden en iyi şekilde yararlanmak için aklınıza esen her soruyu sormamanız gerektiğini anlamalısınız. Yararlı bir geri bildirim akışı almak için çalışanlarınıza doğru soruları doğru sıklıkla sormanız gerekir.

Personel memnuniyetine ilişkin anket soruları hazırlarken kurumsal jargonlardan veya sorulara kurumsallık katmaktan da kaçınmalısınız. Çalışanlarınızla doğrudan, olabildiğince dürüst bir şekilde ve insanca bir iletişim kurmayı amaçlamalısınız. Çalışanlarınızın memnuniyet seviyelerinin gerçek durumunu yansıtacak en doğru cevaplara ancak bu şekilde ulaşırsınız.