etkili proje yöneticisi

Etkili Proje Yöneticisi Olmak İçin 10 Liderlik Özelliği

Bir proje yöneticisinin etkili proje yöneticisi olması için en önemli nitelikler nelerdir? Bu, sıkça sorulan ve arkamıza yaslanıp düşünmemizi sağlayan bir sorudur.

Neyin etkili proje yöneticisi için detaylı bir çalışma yapıldı. Bazı çok yetenekli proje liderlerini sorgulandı ve yanıtlarının bir çetelesi derlendi. Aşağıda listelenen sıklıklarına göre sıra sırasına göre en iyi 10 özellik bulunmaktadır.

Ortak Bir Vizyona İlham Verir

Etkili proje lideri genellikle nereye gideceğine dair bir vizyona ve bunu ifade etme yeteneğine sahip olarak tanımlanır. Değişim ve yeni sınırlar çizme konusunda ekibini geliştirir. Bir zamanlar liderin “bizi ayağa kaldıran, bize var olmamız için bir sebep veren ve değişim için vizyon ve ruh veren” biri olduğu söylenmişti. Vizyon sahibi liderler, insanların projede gerçek bir payları olduğunu hissetmelerini sağlar. İnsanları vizyonu kendi başlarına deneyimlemeleri için güçlendirirler. “İnsanlara kendi vizyonlarını yaratma, vizyonun işleri ve yaşamları için ne anlama geleceğini keşfetme ve geleceklerini organizasyon vizyonunun bir parçası olarak tasavvur etme fırsatları sunuyorlar.”

İyi Bir İletişimci

Her seviyedeki insanlarla iletişim kurma yeteneği, proje yöneticileri ve ekip üyeleri tarafından neredeyse her zaman en önemli ikinci beceri olarak adlandırılır. Proje liderliği, hedefler, sorumluluk, performans, beklentiler ve geri bildirimler hakkında net bir iletişim gerektirir.

Açıklığa ve dürüstlüğe büyük bir değer verilir. Proje lideri aynı zamanda ekibin daha büyük organizasyonla bağlantısıdır. Lider, takımın ve projenin başarısını sağlamak için gerektiğinde etkili bir şekilde müzakere etme ve ikna etme becerisine sahip olmalıdır. Etkili iletişim yoluyla, proje liderleri, sonuçları elde etmek ve ekip üyelerinin kariyer gelişimi için açık yönergeler oluşturarak bireysel ve ekip başarılarını destekler.

Bütünlük

Bir proje liderinin hatırlaması gereken en önemli şeylerden biri, ekibin işleyiş biçimini kelimeler değil, eylemlerinin belirlemesidir. İyi liderlik, etik uygulamalara bağlılık ve bunların sergilenmesini gerektirir. Kendisi için etik davranış standartları oluşturmak ve bu standartlara göre yaşamak ve bu uygulamaları örnekleyenleri ödüllendirmek proje liderlerinin sorumluluklarıdır. Kişisel çıkarla motive edilen liderlik, takımın iyiliğine hizmet etmez. Dürüstlüğe dayalı liderlik, başkalarının paylaştığı bir dizi değerden, değerlerle tutarlı davranışlardan ve kendine ve ekip üyelerine karşı dürüstlüğe bağlılıktan daha azını temsil eder. Başka bir deyişle, lider “konuşmayı yürütür” ve bu süreçte güven kazanır.

Coşku

Sade ve basit, olumsuz olan liderlerden hoşlanmayız – bizi alaşağı ederler. Yapabilir bir tavırla, adımlarında sıçrama yapan, coşkulu liderler istiyoruz. Canlandırıcı bir yolculuğun parçası olduğumuza inanmak istiyoruz – canlı hissetmek istiyoruz. Yapabilir bir tavırla insanları takip etme eğilimindeyiz, bize bir şeyin neden yapılamayacağına 200 neden verenleri değil. Hevesli liderler hedeflerine bağlıdırlar ve bu bağlılığı iyimserlikle ifade ederler. Liderlik, birinin bir projeye o kadar kendinden emin bir şekilde bağlı olduğunu ifade etmesi ve başkalarının iyimser beklentilerini paylaşmak istemesiyle ortaya çıkar. Coşku bulaşıcıdır ve etkili liderler bunu bilir.

Empati

Empati ve sempati arasındaki fark nedir? Sözler benzer olsalar da aslında birbirlerini dışlarlar. Norman Paul’e göre, sempatide özne, nesneye yansıtılırken esas olarak kendi duygularına kapılır ve nesnenin özel deneyiminin gerçekliği ve geçerliliğiyle çok az ilgilenir. Empati ise, nesnenin kendi duygularına, fikirlerine ve duygusal geçmişine sahip ayrı bir birey olarak varlığını varsayar. Bir öğrencinin çok güzel bir şekilde ifade ettiği gibi, “Bir proje liderinin iş dışında bir hayatımız olduğunu kabul etmesi çok hoş.”

Yetkinlik

Basitçe söylemek gerekirse, bir başkasının davasına katılmak için, o kişinin ne yaptığını bildiğine inanmalıyız. Liderlik yeterliliği, bununla birlikte, proje liderinin işletmenin çekirdek teknolojisindeki teknik yeteneklerine atıfta bulunmayabilir. Proje yönetimi başlı başına bir alan olarak kabul görmeye devam ettikçe, proje liderleri geçmişte olduğu gibi teknik uzmanlık yerine başkalarına başarılı bir şekilde liderlik etme yeteneklerine göre seçilecektir. Başarılı bir sicile sahip olmak, yetkin olarak görülmenin en kesin yoludur. Liderlik becerilerinde uzmanlık, yetkinliğin başka bir boyutudur. Liderlerin yetenekli ve yetkin olarak görülmesi için meydan okuma, ilham verme, mümkün kılma, modelleme ve cesaretlendirme yeteneği gösterilmelidir.

Görevleri Devretme Yeteneği

Güven, bir proje lideri ve ekibi arasındaki ilişkide önemli bir unsurdur. Başkalarına olan güveninizi eylemleriniz yoluyla gösterirsiniz. Onların çalışmalarını ne kadar kontrol ettiğinizle değil, ne kadar yetki verdiğiniz ve insanların katılmasına ne kadar izin verdiğinizle. Başkalarına güvenemeyen kişiler genellikle lider olarak başarısız olurlar ve sonsuza kadar mikro yöneticilerden biraz daha fazla kalırlar veya sonunda tüm işi kendileri yaparlar. Bir proje yönetimi öğrencisinin dediği gibi, “İyi bir lider biraz tembeldir.” ilginç bir bakış açısı!

Strese Karşı Tolerans

Kusursuz bir dünyada, projeler zamanında, bütçenin altında ve büyük sorunlar veya üstesinden gelinmesi gereken engeller olmadan teslim edilirdi. Ancak mükemmel bir dünyada yaşamıyoruz, projelerin sorunları var. Cesur tavrı olan bir lider, bu sorunları adım adım atacaktır. Liderler stresli bir olayla karşılaştıklarında bunu ilginç bulurlar, sonucu etkileyebileceklerini hissederler ve bunu bir fırsat olarak görürler. “Değişimin belirsizliği ve kaosundan, liderler ayağa kalkıyor ve projeyi bir araya getiren yeni bir gelecek imajını ifade ediyorlar.” Ve unutma – seni terli görmelerine asla izin verme.

Takım Oluşturma Becerileri

Bir ekip oluşturucu en iyi, ekibi bir arada tutan maddeyi doğru hedefe doğru ortak bir amaç için sağlayan güçlü bir kişi olarak tanımlanabilir. Bir ekibin bir grup yabancıdan tek bir uyumlu birime ilerleyebilmesi için, liderin bu dönüşüm için gereken süreci ve dinamikleri anlaması gerekir. Ekip gelişiminin her aşamasında kullanılacak uygun liderlik stilini de bilmelidir. Lider aynı zamanda farklı takım oyuncularının stillerini ve her birinden uygun zamanda, eldeki sorun için nasıl yararlanacağını anlamalıdır.

Problem çözme yetenekleri

Etkili bir liderin ekiple problem çözme sorumluluklarını paylaştığı söylense de, proje liderlerimizin mükemmel problem çözme becerilerine sahip olmalarını bekliyoruz. “Burada ve şimdi fırsatlara taze ve yaratıcı yanıtları” var ve başkalarının bunları nasıl gerçekleştirdiğiyle pek ilgilenmiyorlar.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 475
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 232
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 338
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934