Gantt Şeması

Gantt Şeması

Gantt Çizelgesi Henry Gantt tarafından 1910’lu yıllarda ortaya çıkarılmış ve günümüze kadar üretim ve proje planlamalarında yaygın bir şekilde kullanılan bir görsel iş planlama aracıdır.

İyileştirme ekibinin iş sıralamalarını ve olası sarkmaları görerek zamanın doğru ve etkili kullanılmasını sağlayan grafik aracıdır. Projenin tamamlanması için gereken adımların belirlenmesi ve iyileştirme uygulamalarının planlanması ile uygulama gerçekleştirilmektedir.

Sırasıyla şu adımlar izlenmelidir.

  1. Projenin hedeflenen sonucu ve bitiş tarihini belirle.
  2. Yapılacak işleri listele ve zaman sırasına koy.
  3. Uygun zaman birimlerini kullan.
  4. Aktivitelerin gerçekleşme zamanlarını belirle.
  5. Aktivitelerin başlangıç ve bitiş tarihlerini belirle.
  6. Yapılacak işlerin senaryonusu yap.

Proje isminin, başlangıç ve bitiş tarihinin, aktivitelerin yer aldığı örnek gantt şeması aşağıda gösterilmiştir:

Zaman Izgarası

Her gün bir sütun olarak gösterilir. Sütunun üstüne bakarak hangi ayın hangi gününe ait olduğunu görebilirsiniz. Tatil günleri gri renkli sütunlar ile gösterilir.

Görevler

Gantt çizegesinde her satırda bir görev yer alır. Sol tarafta adını gördüğünüz görevlerin zaman ızgarasında hangi tarihler arasında yer aldığını görürsünüz. Her görev çubuğunun yanında görevliler yer alır. Bu sayede projelerinizi planlarken elinizdeki iş gücünü ve işlerinizin birbirleriyle ilişkilerini görebileceğiniz için daha doğru proje planları oluşturursunuz. İşlerin yanlış planlamadan ve hatta hiç planlamamadan dolayı aksaması engellenir, iş gücünü daha verimli kullanırsınız, müşterilerinize hizmet verirken daha az sorunla karşılaşırsınız. Bu sayede zaman ve para kaybını azaltırsınız.

Görev Grupları

Birbirleriyle ilişkili görevleri gruplamak için kullanılır. Görev gruplarına bakarak projenin ana iş paketlerini görürsünüz. Yukarıdaki şekilde gri renkli çubuklar olarak gösterilmiştir. Bu grupların altındaki görevler görev listesinde görev grubunun hemen altında içeriye doğru girdi ile gösterilir.

Bağlantılar

Projelerde bir işin yapılabilmesi için diğer bazı işlerin tamamlanması gerekebilir. Bu işler yapılmadan sıradaki göreve geçilemez. Gantt çizelgesinde görevler arasındaki bu ilişkiyi göstermek için bağlantılar kullanılır. Yukarıdaki ekran görüntüsünde arka arkaya başlayan işler arasında ok şeklinde bir bağlantı göreceksiniz. Bağlantılar hem görevler arasındaki ilişkiyi görmenizi sağlar hem de bir görevin tarihi değiştiğinde ona bağlı olan görevlerin tarihlerinin de otomatik olarak güncellenmesini sağlar.

Şimdi Çizgisi

O anki zamanı gösterir. Bu çizginin solunda kalan işlerin tamamlanmış olması gerekir. Bu çizgiye bakarak projenin hangi aşamada olması gerektiğini ve görevlerin ne kadarının zamanında yapıldığını görürsünüz.