Küçülme ve İşten Çıkarma Sürecini Yönetmek İçin Etkili İK Stratejileri

Kuruluşlar, çeşitli nedenlerle çalışanlarını serbest bırakır. Gönüllü çıkışlar veya başka yerlerde daha yeşil otlaklar aramak için kuruluşlardan ayrılan çalışanlar, süreç ve kullanılan İnsan Kaynakları stratejileri açısından bir spektrumda yer alır. Çalışanların disiplinsizlik ve şirket politikalarının ihlali nedeniyle istifa ettirildiği gönülsüz çıkışlar spektrumun diğer ucunu temsil eder.

Gerçekten de, organizasyonların çalışanları ekonomik ve ticari gerekçelerle rutin olarak küçülttüğü gerçeği göz önüne alındığında, İK Yöneticilerinin bu tür çıkışları ele alırken yenilikçi ve yaratıcı stratejiler geliştirmesi gerektiği anlamına gelir.

Toplu İşten Çıkarmalar ve Küçülme

Örneğin, kuruluşlar ekonomik koşulların firmaya uygun olmaması gibi ticari nedenlerle küçüldüklerinde ve bu nedenle maliyetleri düşürmeleri ve çalışanları serbest bırakmaları gerektiğinde, bu tür işten çıkarmalar dikkatli ve dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır; çıkışlar kurumlar için algı ve hukuki sorunlar yaratır.

Nitekim, yeterli gerekçe ve neden olmaksızın işten çıkarma ve işten çıkarmaların, bu tür çalışanların kuruluşlara dava açmasına ve medyanın bu tür olayları haber yapmasına ve dolayısıyla hukuki sorunlara yol açmasına, dolayısıyla kuruluşların bu tür işten çıkarmalarla başa çıkmak için etkili stratejilere sahip olmaları gerektiği anlamına gelir.

Hatalı İşten Çıkış Yasal ve İtibar Sorunlarına Yol Açabilir

Hindistan BT (Bilgi Teknolojisi) sektöründeki binlerce çalışanın işten çıkarılması ve işten çıkarılmasıyla ilgili son vakaların gösterdiği gibi, bu tür çalışanlar çok kaba bir şekilde işten çıkarıldıklarını iddia ederek iş komiserlerine ve mahkemelere başvurdukları için işten çıkarmalar düzgün bir şekilde ele alınmalıdır. onları kovmak için yeterli gerekçe olmadığını iddia etmelerine ek olarak uygunsuz davranış.

Infosys, Tech Mahindra ve Cognizant Technologies örnekleri, kuruluşun itibarına ve imajının isabet almasına yol açabilecek olumsuz medyaya ek olarak toplu işten çıkarmalar olduğunda yasal yolun daha çok tercih edildiğini göstermektedir.

Bu tür Sorunlardan Kaçınmak İçin Bazı Stratejiler
Bu nedenle, İK yöneticileri, küçülmeye başlamadan önce iş birimleriyle birlikte işten çıkarmalar ve küçülme için yeterli zemin oluşturmalıdır. Bu, işten çıkarma iddialarının kuruluşlara aleyhine düşmemesi için önceden küçültülmesi tespit edilen çalışanların yakınsama ve ihbarda bulunması şeklinde olabilir.

Bunun dışında işten çıkarılacak çalışanlara, kendilerine birkaç aylık maaş veya bir kerelik kıdem tazminatı verilen yeterli parasal “el sıkışmaları” sağlanmalıdır. Gerçekte, birçok ülkede, çalışanların ticari ve ekonomik nedenlerle işten çıkarılmasının bir miktar menfaat sağlaması gerektiği yasal olarak zorunlu olduğu bu tür açık kurallara sahiptir.

Ayrıca, kuruluşlara karşı duyarsızlık ve kayıtsızlık suçlamalarının yapılmaması için çıkış süreci dikkatle ve dikkatle ele alınmalıdır.

Örneğin, Hindistan BT sektörünün aynı örneklerinde, sözde “pembe kağıtlar” da veya iş ve ekonomi gazetelerinde İK yöneticilerinin, çalışanların hizmetlerini kaba ve profesyonelce olmayan bir şekilde sonlandırmasıyla ilgili birçok hikaye vardı.

Bu kuruluşlardan bazılarının çalışanlarla kibar bir şekilde konuşma zahmetine bile girmemesi, kuruluşların itibarını zedeledi.

İşe Alma ve İşten Çıkış Oyunun Bir Parçasıdır

Bunu söyledikten sonra, duygusal bir uğurlama veya uzun ve sarsıcı bir ayrılık ve çıkışlar için bir durum oluşturmuyoruz. Kuruluşlar ve işletmeler kar elde etmek için var olurlar ve bu nedenle, periyodik küçültme ve daha sonra çok sayıda işe alma konusunda özellikle farklı hiçbir şey yoktur. Nitekim, Corporate America’nın bize gösterdiği gibi, işe alma ve işten çıkarma, hem kuruluşlar hem de profesyoneller tarafından hayatın bir gerçeği olarak kabul edilir ve bu nedenle, bu tür süreçler konusunda herhangi bir kafa karışıklığı olmamalıdır.

Öneriler

Bununla birlikte, önerdiğimiz ve önerdiğimiz şey, ister gönüllü ister istemsiz olsun, çıkışların profesyonelce ele alınmasıdır.

Sonuçta, çalışanlar organizasyonlara ellerinden gelenin en iyisini verdiler ve onların hizmetleri için biraz ilgi beklemeleri doğaldır.

Bu nedenle, yaklaşım, ne kuruluşların ne de işten çıkarılan çalışanların “sopanın kısa ucunu” almadıkları bir yaklaşım olmalı ve bu nedenle tüm paydaşların küçülmenin kaçınılmazlığı kabul edilmelidir.

Bazı kuruluşların, tek işi küçültme sürecini idare etmek olan profesyonel ve üçüncü taraf ajansları işe almasının nedeni budur.

Bu ajanslar, küçültme sürecini idare etme konusunda usta olan uzmanlardan oluşur. Hizmetleri, profesyonel idare yoluyla çıkış sürecini yumuşatmayı ve tatlandırmayı içerir.

Örneğin, bu ajanslardan bazıları küçültülmüş çalışanlara, bu tür tesisleri kendi başlarına bulmak zorunda kalmadan başka işler aramak için tesisleri kullanabilecekleri ofis alanlarına erişim sağlar.

Ayrıca bu tür kurumlar, Belediye Salonlarında ve diğer toplantılarda işten çıkarılacak çalışanlara da hitap ediyor, burada çıkışlar için iş davası açılıyor ve kıdem tazminatı hüküm ve tazminatları açıklanıyor.

Bu nedenle, Hindistan’daki ve diğer yerlerdeki firmalara, şirket içi İK personelinin görev için yetersiz bulması durumunda, çıkışları ele almak için bu tür ajansları işe almalarını tavsiye ediyoruz.

Sonuç olarak

İster profesyonel ister kişisel bir ilişkide olsun, herhangi bir kişiyi bırakmak her zaman zordur. Bu nedenle, tüm taraflar için ek sorunlar yaratmaması için, bu tür bir ayrılma sorunsuz ve tatlı bir şekilde ele alınmalıdır.