Anne İşçinin Süt İzni

Kanunun aynı maddesine göre; doktor raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi, sağlık durumuna uygun daha hafif işlerde çalıştırılır ve ücretinde bir indirim yapılmaz.

İş Kanununun 74.maddesinde; kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık sürede çalıştırılamayacağı düzenlenmiştir. İkiz (veya daha fazla) gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak süre 10 hafta olur. Gebe işçinin sağlık durumunun uygun olduğu doktor onayı ile belirlenirse ve gebe işçi de isterse, doğumdan önceki son 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir ve çalıştığı süreler doğumdan sonraki 8 haftaya eklenir. Doğumdan önceki ve doğumdan sonraki bu süreler işçini sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doktor raporu ile arttırılabilir.

Doğum yapmış olan işçiye, istemesi halinde bu sürelerden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir.

Kadın işçiye, 1 yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu 1,5 saat iznin hangi saatlerde ve kaça bölünerek kullanılacağına işçi karar verir. Günlük 1,5 saatlik süz izni günlük çalışma süresinden sayılır.

Gebe ve Emziren Kadınlar Yönetmeliğini md.10’a göre; gebe, yeni doğum yapmış ve emziren kadın işçi günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. Bu 7,5 saatlik çalışma süresi 1,5 saatlik süt verme izni süresini de kapsar.

Peki; günlük 1,5 saatlik süt izni tam olarak kullandırılmazsa ne olur? İş Kanunu md.104 gereği işverene idari para cezası verilir. Bununla birlikte; süt izni süresi Kanun gereği çalışma saati sayıldığından çalışılmamasına rağmen ücreti ödenmelidir ve bu sürede işçi çalıştırıldığında ayrıca ücret ödenmesi gerekir. Öğretide görüş bu yönde olmasına rağmen, Yargıtay; İş Kanunu md.104’de bir yaptırım öngörüldüğünden ilave bir ücret ödeneceğine dair bir kural olmadığı fikrindedir.*

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net
*Prof.Dr.Münir Ekonomi, İHSGHD, C.12, S.47,sf.21-48

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN