İşçinin Rekabet Yasağı

Rekabet yasağı, işçinin yaptığı iş, müşteri çevresi, üretim sırları ve işler hakkında bilgi edinme imkanı sağlıyorsa ve bu bilgilerin kullanılması işveren için önemli bir zarara sebep olacak nitelikteyse geçerli olur.

İşçi, işverenin yanında çalıştığı süre içinde, sadakat borcu sebebiyle ayrı başka bir işte çalışamaz ve kendi işvereni ile rekabete girişemez. İş ilişkisi devam ettiği sürece, işyerinde öğrendiği üretim ve iş sırlarını kendi yararına kullanamaz. Çalışmakta olan işçinin bu yükümlülükleri BK md.396’da düzenlenmiştir ve ayrıca sözleşmeye konu edilmesine gerek yoktur. Ancak bu borçlar iş ilişkisinin bitmesi ile sona erer (gerekli ölçüde sır saklama yükümlülüğü devam edebilir).

İşçinin işverenle rekabetinin iş ilişkisi bittikten sonraki dönem için yasaklanması için bu konuda yazılı bir sözleşme yapmak veya iş sözleşmesine bir rekabet yasağı kaydı koymak gereklidir. (TBK md.444) Ancak bu yolla; işçi, sözleşmenin sona ermesinden sonra rekabet etmemek, kendi adına rakip bir işletme açmamak, başka bir rakip işletmede çalışmamak veya başka bir yolla rekabet etmemek yönünde yükümlülük altın girebilir.

İşçinin rekabet yasağı kaydının geçerli olabilmesi için bazı şartlar gerekir:

Rekabet yasağı, işçinin yaptığı iş, müşteri çevresi, üretim sırları ve işler hakkında bilgi edinme imkanı sağlıyorsa ve bu bilgilerin kullanılması işveren için önemli bir zarara sebep olacak nitelikteyse geçerli olur.

Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyyete aykırı şekilde sınırlayacak nitelikte yer, zaman ve iş türü yönünden sınırlamalar içeremez.

Rekabet yasağı, iki yılı aşamaz.

Hakim aşırı olarak belirlenen rekabet yasağını hakkaniyete uygun şekilde kapsam ve süre bakımından sınırlayabilir.

Rekabet yasağına aykırı davranın işçi, işverenin uğradığı bütün zararları gidermekle yükümlü olur. Rekabet yasağı kaydı, bir cezai şarta bağlanmış ise, işçi bu cezai şartı ödemek zorunda kalır, ancak cezai şartı aşan zararı da gidermekle yükümlü olur.

Rekabet yasağı, şu hallerde geçersiz hale gelir;

İşverenin rekabet yasağının devamında gerçek bir yararının olmadığının belirlenmesi halinde rekabet yasağı kalkar.

İş sözleşmesi işveren tarafından haklı bir sebep olmaksızın sona erdirilirse rekabet yasağı kalkar.

İş sözleşmesi işçi tarafından işverene yüklenebilen bir nedenle feshedilirse rekabet yasağı kalkar.

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN