İş Kazasında işveren yükümlülüğü

İş Kazasında İşverenin Sorumluluğuna İlişkin İki Yargıtay Kararı

İşveren işyerinde salt mevzuatın gerektirdiği önlemleri değil, kutsallaştırılması gereken insan yaşamına saygı çerçevesinde günümüz bilim ve teknolojisinin; öngördüğü önlemleri dahi almakla yükümlüdür.

Yargıtay 10.HD, E.1978/2077, K.1978/7689, 31/10/78 tarihli kararında;

“Her işveren, işyerinde işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları sağlamak ve araçları noksansız bulundurmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü sadece önlem almakla yetinebileceği anlamı taşımadığı, alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetleme ve giderek önlemlere uyulmasını temin anlamında bulunduğu da kuşkusuzdur. Başka bir deyişle, işveren işyerinde, geniş anlamda doğmuş ve doğabilecek tüm tehlikeleri önlemek zorundadır. Bu zorunluluk sonucu olarak işyerinde işveren tarafından tam anlamı ile geniş bir kontrol mekanizması kurulmalıdır.”

Yargıtay 10.HD, E,K:2029/2140, 17/04/1984 tarihli kararında;

“İşveren işyerinde salt mevzuatın gerektirdiği önlemleri değil, kutsallaştırılması gereken insan yaşamına saygı çerçevesinde günümüz bilim ve teknolojisinin; öngördüğü önlemleri dahi almakla yükümlüdür. Çalışanların güvenliği KENDİ DİKKATLERİNE birakılamaz…”

Yargıtay 40 yıl önce sınırları çizmiş ve demek istiyor ki;

  • İşyerinde çalışan işçinin de hayatı kutsaldır,
  • Alınması gereken iş güvenliği önlemlerinin sınırı günümüz bilim ve teknolojisinin sınırıdır,
  • İş güvenliği önlemlerini almak yetmez, bu önlemlere işçilerin uymasının da temin edilmesi gerekir ve bunu temin etmesi gereken kişi işverendir,
  • İşveren, işyerinde geniş anlamda doğmuş ve doğabilecek tüm tehlikeleri önlemek zorundadır.

Bunu şu şekilde de ifade edebilir miyiz acaba? “işveren kendi çocuğunu çalıştıramayacağı bir yerde veya makinede başkasının çocuğunu da çalıştırmamalıdır.”

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN