Kadın İşçiyi Koruyan İş Hukuku Hükümleri

Kadın işçiler, gece vardiyalarında hiçbir sebeple 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz. Gece çalıştırılan kadınlar, belediye sınırları dışındaki işyerlerinde veya belediye sınırları içinde olmakla beraber araçla gidip gelmenin zor olduğu işyerlerinde, işveren tarafından sağlanacak araçlarla, oturdukları yere en yakın merkezden işe götürülüp getirilmeleri zorunludur.

Hukukumuzda çalışanlara bir çok hak tanınmış durumdadır. Bu hakların kullanılması ancak çalışanların bu haklarını öğrenmeleri ile mümkündür. İyi bilinmesi gereken hakların bir kısmı da kadın çalışanların lehine pozitif ayrımcılık yapan hükümlerdir. Kadınların iş hayatında, erkekler ile birlikte eşit şartlarda ve rahat yer alabilmeleri için bu tür olumlu ayrımcılık yapan düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Yani, kadın çalışanlar bazı durumlarda Yasalar tarafından kayırılmaktalar. Kadın çalışanlar, Dünya’nın gelişmiş bütün ülkelerinde de bu şekilde kayırılmaktadır. Bu yazımızda, Ülkemizde kadın çalışanları kayıran bu hükümleri gözden geçireceğiz:

Gece vardiyasında çalıştırılacak kadınların sağlık durumlarının gece çalışmalarına engel bir durumu olup olmadığına dair sağlık raporu alınması gereklidir. Bu sağlık raporunun her 6 ayda bir tekrarlanması zorunludur. Eğer kadın işçinin kocası da vardiyalı çalışıyorsa, kadın işçinin istemesi halinde; kadın işçinin gece vardiyaları kocasının çalıştığı gece vardiyalarına rastlamayacak şekilde düzenlenmelidir. Bununla birlikte, karı koca aynı gece vardiyasında çalışmak istemeleri halinde işveren olanaklar oranında bu isteğe uymakla yükümlüdür.

Kadın işçinin gebe olması halinde, gebe olduğu doktor raporu ile tespit edildiği andan itibaren doğuma kadar gece vardiyasında çalıştırılması yasaktır. Emziren kadınların, doğum tarihinden itibaren 6 ay boyunca gece vardiyasında çalıştırılmaları yasaktır. Emziren kadının gece vardiyasında çalıştırılma yasağı, gece çalışmamasının anne ve çocuk sağlığı açısından gerekli olduğu (Yönetlelikle) belirtilmiş olan yerlerde alınan doktor raporu ile belgelenmesi halinde 1 yıla kadar uzatılabilir. Gebe veya yeni doğum yapmış ve emziren kadın işçi, hiçbir şekilde günde 7, saatten fazla çalıştırılamaz.

Ağır ve tehlikeli işler yapılan işyerlerinde, kadınların hangi işlerde çalıştırılabilecekleri, hangilerinde çalıştırılamayacakları Yönetmelikte belirlenmiştir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak kadınların işe girişlerinde, işe bedence uygun ve dayanıklı olduklarına dair doktor raporu alınması zorunludur. Bu işlerin devamı süresince en az yılda bir doktor raporu alınması şartı vardır. Bu raporu almayan kadın işçi, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz.

İş Kanununa göre; maden ocaklarında, kablo döşenmesi işlerinde, kanalizasyon, tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında yapılacak işlerde kadın işçilerin çalıştırılması yasaktır.

Bundan sonraki yazımızda, kadın işçilerin hamilelik sırasında ve doğumdan sonra korunmasına ve kayırılmasına ilişkin yasa hükümlerini anlatacağız.

Kaynak :

http://www.tahtakiran.net

Av. Dr. Serdar TAHTAKIRAN